Всякакви спекулации, че ДСБ е едновременно на власт и е в опозиция, трябва да бъдат прекратени. Това заяви в интервю за БиТиВи лидерът на тъмносинята партия Радан Кънев.

ДСБ не е на власт. Естествено, хората се хващат за това, че ние подкрепяме политиките, заложени от Петър Москов. Ние няма как да си променим мнението за политики от днес за утре. Не може добрата политика да стане лоша, защото на нас така ни е скимнало”, категоричен е Кънев.

Той подчерта, че личното решение на Петър Москов да остане здравен министър в кабинета не може да се тълкува като министър на ДСБ в правителството.

Припомняме, ДСБ реши да излезе от властта, а Москов подаде оставка като зам.-председател на партията, но остава неин член. Той остава и министър на здравеопазването.

Кънев уточни, че личният избор на Москов да остане в правителството обуславял оставката му като зам.-председател на ДСБ. Политическият му гръб като министър на здравеопазването се казва Бойко Борисов, допълни той.

Радан Кънев посочи, че позицията за излизане в опозиция е получила силна и единодушна подкрепа. Не бил поставян въпросът за евентуалната негова оставка като лидер на партията.

ДСБ излиза от властта на всички нива – и по отношение на правителството, и по отношение на парламентарното мнозинство, подчерта Радан Кънев.

По думите му партията била принципна както по отношение на позицията си за политиките в здравеопазването, така и за позицията си, че с партньори, които са изоставили съдебната реформа и са обърнали едно договорено решение помежду им за конституционна промяна, не могат да останат в мнозинството.

ДСБ нямали политическо решение да оставят министър в кабинета, но да се говорело за конфликт между Радан Кънев и Петър Москов било неуместно.

„Имаме вече различни политически роли и може би доста различни пътища занапред. Това, че една раздяла е джентълменска и с добър тон, не я прави по-малко раздяла”, обясни Кънев.

Той допълни, че партията му е част от Реформаторския блок. Тепърва предстояло да се вземат решения, които ще имат съответните последици. Радан Кънев изрази надежда да могат да убедят колегите си, че подкрепата за това управление оттук нататък е вредна за развитието на страната. Излизането на ДСБ в опозиция е важен ход за това, което предстои на България в близко и по-далечно бъдеще, подчерта още Радан Кънев.