Смисълът на конституционните процедури с мандатите и консултациите е президентът да навлезе в ролята на посредник и да намери допирни точки, а не просто да изкара един бърз спринт по конституционния терен и да приключи с тази работа като с досадно задължение.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента пред журналисти за програмата на правителството и какво се случва с търсенето на мнозинство.

ДБ радикални реалисти, но Христо Иванов е оптимист за новия кабинет

ДБ радикални реалисти, но Христо Иванов е оптимист за новия кабинет

Формацията не е чертала нови червени линии

Иванов призова президента Румен Радев да не пришпорва процесите, а да преоцени позицията си. Той няма информация кога ще се гласува проектокабинета на Асен Василев, като първо трябва да се види дали ще има мнозинство и изпълнен мандат за тази цел.

Съпредседателят на ДБ обясни, че е изпратена версия на програмата, която ДБ и БСП анализират. Може би ще има още един кръг от коментари за доизчистване. Работата напредва и не е приключила от наша гледна точка, поясни Христо Иванов. Той не очаква някакви фундаментални корекции да има от ДБ

Независимите депутати държат ПП в шах за кабинет до петък

Независимите депутати държат ПП в шах за кабинет до петък

"Безусловна подкрепа няма"

Според него е добре, ако има възможност за разговор с парламентарната група на ИНТ да може да се намери някаква ограничена, но все пак здрава формула, при която да се проведе разговор. "Когато говорим за ИТН, ние смятаме, че си струва да се проучи тяхната готовност дали биха подкрепили програмата на правителството", изтъкна Иванов.

Той посочи, че страната е изправена пред кризи, но и пред възможности, които могат да се реализират през следващите месеци. Отговорното действие, въпреки че отделни партии имат интерес от явяване на избори, е да бъде излъчено управление, за да не се причинява политическо сътресение на страната, а успокоение. За тази цел трябва да има управление, а това, което виждаме като очертание на програмата, е добро и фокусиране. Не бива да се пропуска с първия мандат да бъде излъчено управление, настоя Христо Иванов.

Управленската програма на проектокабинета "Василев" излиза днес

Управленската програма на проектокабинета "Василев" излиза днес

Тя съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети за 6 месеца

На въпрос на News.bg дали имат някакви претенции за постове, Христо Иванов заяви, че ДБ никога не са имали претенции за постове. Първо ще се фокусираме върху два въпроса - първо програмата и после структурата и състав на Министерския състав. От наша страна не са отправени никакви претенции, уточни Иванов.

Той счита, че министрите на ДБ се справят изключително добре и би било логично да продължат със своя принос в тези сектори, за които досега не са отговаряли.