Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес.

С тази позиция излезе президентът Румен Радев по повод вчерашното решение на служебното правителство да одобри създаването на частна детска болница в София.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват, посочва президентът. По думите му институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения.

Държавният глава призова правителството да преосмисли взетото решение, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

Кабинетът Главчев даде зелена светлина за частна детска болница
Обновена

Кабинетът Главчев даде зелена светлина за частна детска болница

От МЗ отрекоха дейността на болницата да е съсредоточена върху лечението на деца

С подобна позиция излезе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която заяви изненадата си от вчерашното решение на кабинета "Главчев".

Тя отбеляза, че цялата философия на промяната на Конституцията бе, че служебните кабинети трябва да изпълняват най-важната си функция - да подготвят провеждането на прозрачни и честни избори.

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни, допълни Йотова пред журналисти в Първомай.

Тя изрази надежда, че частната болница няма да елиминира и заплаши строежа на Националната детска болница, която поколения българи чакат. Държавната болница трябва да бъде построена, убедена е Йотова.

Здравното министерство мълчи за частната детска болница в София

Здравното министерство мълчи за частната детска болница в София

Проектът е поставен на пауза

Според нея от това как тя ще бъде устроена зависи дали добрите педиатри ще предпочетат нея. Всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение, изтъкна вицепрезидентът.

Тя пожела разумна предизборна кампания, в която да се говори за най-важното, извън злободневието.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в 51-то издание на Майските културни тържества в Първомай и официалното честване на празника на града, предаде БТА.

Припомняме, че решението на служебния кабинет за частната болница доведе до реакции на Общественият съвет за създаване на Национална детска болница и Фондация "Даная".

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Кабинетът обслужва интереси, които са различни от обществените