В случая с разкриването на двама руски шпиони у нас трябва да бъде ясно на първо място дали тази информация е получена от чужди служби и дали разкриването на шпионите не е след оказан натиск върху нашите власти да предприемат действия. Това заяви Николай Ненчев, председател на БЗНС и бивш военен министър, в студиото на БиТиВи в коментар на вчерашните разкрития и обявяването за персона нон грата на двама руски служители.

Ненчев е категоричен, че това е част от опитите на Русия да научи неща за и в отбраната ни. Това не са първите, а част от серия подобни пробиви в националната ни сигурност. Николай Ненчев настоя, че българските служби трябва да бъдат далеч по-активни, дори и само поради факта, че този шпионски скандал е започнал всъщност през 2016 г.

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

Двамата имат 72 часа да напусната страната ни

Той даде като пример писмо от ДАНС, с което се иска пълна информация, записи и докладни по договора за ремонт на изтребителите в Полша само 2 или 3 дни след като този договор е подписан и то при подкрепа и консенсус в Народното събрание.

"Чудя се защо е била тази активност на ДАНС, това беше поредица от натиск върху наши служители. Освен това по същото това време на мен ми беше повдигнато обвинение, което беше странно - за ощетяване на руската държава", спомни си Николай Ненчев, според когото такова обвинение би отивало на руски, но не и на български прокурор.

Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на изтребителите
Обновена

Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на изтребителите

Близките му аплодираха решението на магистратите

Ненчев отбеляза, че Русия се опитва да ни измести от пазара за оръжия, а пример за това е опитът за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Според Николай Ненчев министърът на отбраната и министър-председателят също трябва да предприемат някакви действия. "Ако се окаже, че тази информация е от чужда разузнавателни служби и се окаже, че нашите служби не са си свършили работата, знакът ще бъде много лош."

Какво са правили през тези четири години нашите служби, знаят ли българските имена, замесени в този случай, а и за нито един от предишните случаи не разбрахме какво се случи с тези хора, попита Ненчев.

Руски шпиони често посещават България

Руски шпиони често посещават България

Това разкри пред Би Ти Ви Христо Грозев, разследващ журналист