Неправителствени организации са притеснени от обявената процедура за финансиране на проекти, предложена по Закона за хазарта.

Насоките към кандидатите според тях била насочена към конкретни НПО-та.

Красимира Величкова от Български дарителски форум е недоволна от възможността да се финансира рекламата на социално отговорен хазарт. Много набързо беше обявена процедура, оплака се тя. За нас тази процедура е тотална подмяна както на целта на ЕК, така и на подмяна на това, че с този ресурс ще се случи нещо добро за нашето общество, посочи още тя.

Според ЕК част от приходите от хазарт трябва да отиват за социално отговорно поведение. Да се спре процедурата и да се обмисли съвместно с гражданските организации как средствата да отиват за смислени неща.

Георги Богданов от „Национална мрежа за децата" също е против тази процедура. Децата са най-потърпевши от хазартната зависимост, изтъкна той. Хазартната зависимост, по думите му, води до разпад на семейството, както и до насилие. Опасните зависимости са алкохол, наркотици и хазарт.

Богданов също е против това да се финансира рекламата на хазартно отговорен бизнес. НПО-тата са смутени, че е силно стеснена позицията „предпазването и превенцията на децата от хазарт".

Искат по-широки дейности да се допуснат за финансиране.

Проблем е, че трябва да се рекламира социално отговорен хазарт, изтъкна Богданов и допълни: „Ние се борим срещу това".

Припомняме, тази процедура се явява изпълнение на европейската препоръка със средства от хазартните компании да се финансират проекти за общественополезна дейност.

За целта са заделени 2 милиона лева, които са налични в бюджета. НПО-тата искат тези средства да се усвоят прозрачно.

Изпратили са исканията и опасенията си до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов, както и до Държавната комисия по хазарта.