Представители на дясно-центристки формации на "Движение България на гражданите" (ДБГ), Земеделският народен съюз, "Път на младите" и НДСВ обявиха своята гражданска платформа, с която да подкрепят кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София за предстоящите местни избори, насрочени за 27 октомври.

Целта на гражданската платформа е партиите, които влизат в местна коалиция, да предложат на Мая Манолова да припознае политики, които са важни за всички хора и за столицата, обясни на брифинг председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Манолова не се страхува от компромати, а от овчедушие

Манолова не се страхува от компромати, а от овчедушие

Разчита на продкрепата на всички, които искат да се промени моделът на управление в София

По думите на Делчев политиките, които включва гражданската платформа, са важни като, хората да бъдат свободни, да живеят по-добре и да могат да постигат добри резултати.

За пример от ДБГ посочиха дигитализацията на Столична община като ключова политика. Според тях всички усилия трябва да бъдат насочени към дигиталната форма, за да може всеки от вкъщи и от мобилния си телефон да подаде сигнал, да получи отговор. Темата за корупцията също е силно застъпена, за да не се стига до "ремонт на ремонтите".

Ключово важно е Околовръстното шосе и започване на вътрешните рингове в града. От изключителна важност е и темата за чистия въздух.

Фандъкова преборва Манолова с паркинги, градинки и прозрачност

Фандъкова преборва Манолова с паркинги, градинки и прозрачност

По-силна съм с опита, с идеите си, новите проекти и опитни хора, заяви Фандъкова

Всички дясно-центристки формации смятат да регистрират листа за общински съветници, която да бъде гръбнакът за изпълнението на платформата и да подпомага бъдещия кмет по важни за десните хора политики.

Румен Йончев от "Земеделския народен съюз" посочи, че смисълът на днешното мероприятие е да се постигнат две неща - реални действия на бъдещата администрация, както и да стане ясно, че Мая Манолова като кандидат за кмет на София няма да бъде сама, няма да бъде без общински съветници и няма да остане неподкрепена.

"Ние ще направим така, че да има група от съветници, които да работят за реализация на идеите от гражданската платформа, защото никой не може да отрече, че чистотата, дигитализацията, постоянния контакт с гражданите са важни неща", подчерта Йончев.

Генерално сбъркан модел на управление на София вижда Манолова

Генерално сбъркан модел на управление на София вижда Манолова

Битката е не срещу един кандидат, а срещу модела, категорична е тя

По думите на Йончев управлението трябва да бъде върнато обратно при хората, а дясно-центристките формации ще се опитат да подберат хора, които да реализират всички тези задачи. Те са отворени и за други организации, които могат и искат да ги подкрепят.

Станимир Илчев от НДСВ коментира, че София вече е мегаполис и набъбва като такъв без никакво усилие от страна на столичното управление да контролира процеса. По думите на Илчев функцията на този недъг са презастрояването, унищожаването на зелените площи, както и замърсеният въздух в столицата. "Госпожа Фандъкова освен със своите васали в Столична община няма събитие, което да е обхванало всички тези теми", подчерта Илчев.

Според него Мая Манолова е надеждата за нова силна струя реформизъм и трябва да се гледа на сегашната ситуация като един много голям шанс, че може да се промени моделът на управлението.

От "Път на младите" посочиха, че настояват за чиста и зелена София, която да бъде европейска столица. Манолова е точният кандидатът за кмет и тя може да изпълни исканията, както и желанията на всички граждани, изтъкнаха от инициативата.

Кметската надпревара в София замириса на боклук

Кметската надпревара в София замириса на боклук

Манолова и Фандъкова се заядоха за сметището на Долни Богров

Мая Манолова посочи, че целта на нейната програма е да бъдат начертани конкретни мерки "за" и "със" столичани. Управлението на София през последните 10 години не е добро, въпреки огромните средства, които се осигуряват, столицата не е добре подреден прозрачен град, отчете Манолова.

По думите й София диша трудно, не се управлява прозрачно и парите на гражданите не се харчат ефективно. Има сериозен проблем с управлението на града и подкрепата на дясно-центристките формации са за общи усилия за промяна на настоящия модел на управление, каза бившият омбудсман.

Основните политики са заложени в програмата за управление на Манолова и тя ще бъде представена през следващата седмица. Главните приоритети в нея са насочени към почтена и светла София, електронизация на процесите в СО, електронни референдуми, които да осигурят участие на гражданите, пълна публичност и прозрачност на обществените поръчки чрез електронни търгове, концепцията за умен град, София на гражданите и други. Тя е сигурна, че всички заедно могат да работят за реализираните на концепцията.

Припомняме, че избраната за омбудсман през 2015 г. Мая Манолова подаде оставка и се кандидатира за кмет на столицата за предстоящите местни избори, издигната от инициативен комитет.

Тя вече получи подкрепата на АБВ, Земеделски народен съюз, Движение 21 на Татяна Дончева, Път на младите, от ДБГ - партията, създадена от Меглена Кунева, а на 15 септември бе официално подкрепена и от БСП.

Подкрепата пък на "България на гражданите" предизвика недоволството на част от неговите членове (Найден Зеленогорски) и те обявиха напускането си.

По този начин Мая Манолова се оказва кандидат, подкрепен и от ляво, и от дясно.