Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Христо Иванов предупреди пред журналисти в кулоарите на Партийния дом, че ще има тежки политически последици, ако Момчил Мавров бъде избран за подуправител на НЗОК. ГЕРБ-СДС благодарение на парламентарната група на "Възраждане" вкараха точката за избор на подуправител на НЗОК в дневния ред на Народното събрание, а "Възраждане", като не участват в гласуването, могат да направят избора възможен, опасява се той.

Миналата седмица бе положено усилие да не прокарват решения с "Възраждане" от ГЕРБ и ДПС и пред очите ни ще направят това, възмутен е Христо Иванов.

"Ако се приеме предложеният кандидат за подуправител на НЗОК Момчил Мавров, ще има съответните тежки политически последици", предупреди Иванов.

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков обясни, че това, което се случва в момента, е, че има в секретното деловодство на ДАНС доклад срещу Мавров, има съмнение и за лобизъм за частни болници.

ПП-ДБ ще гласуват против кандидатурата на Мавров за подуправител на НЗОК. Всички българи страдат от това, че има хора, които източват, лобират и средствата не отиват при българските граждани, а при определени лобистки групи. Само при съмнението, че има лобизъм, който доклад е предоставен на парламента, не бихме допуснали риска за финансирането на болниците и пациентите, коментира Петков.

Той отказа да обясни какво са си казали с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, тъй като никога не е бил човек, който разказва частни разговори.

Предложеният от ГЕРБ за подуправител на НЗОК се оказа единствения кандидат

Предложеният от ГЕРБ за подуправител на НЗОК се оказа единствения кандидат

Това е проф. Момчил Мавров

Едновременно с това в пленарна зала се разразиха дебати точно по предложението за избор на подуправител на НЗОК Момчил Мавров. Кандидатурата му бе представена депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов, който представи информация за биографията и професионалния опит на Мавров.

В последвалите разисквания от "Възраждане", въпреки че допълнителната точка в дневния ред бе вкарана с техните гласове, припомниха позицията си, че в избора на подуправител от НС виждат обслужване на интересите на "сглобката" и пример за опитите за разпределяне на постове между участниците в нея - управител на НЗОК от ПП/ДБ и подуправител от ГЕРБ.

Скандалът първоначално бе между ПП и "Възраждане" с взаимни обвинения в лицемерие. Според Костадинов днес е идеален момент да бъдат поискани оставките на управляващите и да се отхвърлят оковите на сглобката. Според Искрен Митев от ПП имат нужда от патерица и тази роля играят от "Възраждане".

След 15 минутна почивка дебатите продължиха, но този път между ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения. И въпреки че Костадин Ангелов предупреди ПП/ДБ, че позоваване и разпространение на статии, статуси във фейсбук и вестниците не се свързват с отговорност за държавата и няма да ги доведат доникъде, именно Костадин Ангелов от парламентарната трибуна припомни на база медийни публикации и статуси във фейсбук споровете около избора на управител на НЗОК, срещу когото бяха от ГЕРБ.

Днес обаче в противопоставянето на номинацията на Мавров, Ангелов вижда "очерняне на едни достоен човек, професионалист", въпреки че депутатите от ПП/ДБ остро се изказаха, като предупредиха за доклада на ДАНС, в който се говори на личността на номинирания.

Оказа се обаче, че в рамките на дискусията този доклад е засекретен, а Росен Желязков обеща да има административни мерки, тъй като явно някой в администрацията се е престарал.