Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов ще заеме поста на временно изпълняващ функциите на главен прокурор, след като обвинител номер едно Иван Гешев бе отстранен от поста си. Това стана ясно на извънредно заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на която членовете на кадровия орган обсъдиха възможните кандидати за овакантения пост на главния прокурор. Припомняме, вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Иван Гешев, столът главен прокурор остана празен.

Кадровиците гласуваха за кандидатурата на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор до встъпване в длъжност за нов главен прокурор на Република България с 8 гласа "за" и 1 глас "против" - на Пламен Найденов.

Магистратите избираха сред трима от заместниците на досегашния главния прокурор Иван Гешев, които заявиха своето съгласие - Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Даниела Машева, която обаче е в отпуска. Стана ясно, че единствена Красимира Филипова е отказала да заеме овакантения пост, .

Ако никои от заместниците не се съгласи да заеме поста, тогава кадровиците ще се обърнат към прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

16 гласа "за" уронването на престижа на съдебната власт

Пламен Найденов смята, че най-правилното решаване следва да се поиска съгласието от всички заместник-главни прокурори на досегашния обвинител номер едно Иван Гешев.

Йордан Стоев настоя първо магистратите да се спрат на името и тогава да се покани човекът, който вече е изявил съгласието си да заеме овакантената длъжност на поста главен прокурор.

В началото на извънредното заседание на прокурорската колегия на ВСС стана ясно, че един от заместниците на досегашния главен прокурор Иван Гешев - Пламена Цветанова е поискала да напусне поста си.

Прокурорската колегия на ВСС се събра за избор на временен заместник на Гешев

Прокурорската колегия на ВСС се събра за избор на временен заместник на Гешев

Атанаска Дишева пък настоява решението да се вземе от Пленума на Висшия съдебен съвет