Стотина ранобудни студенти разиграха военна сценка на нападение на Народното събрание, след като протестът на КНСБ приключи и жълтите павета пред НС бяха освободени.

Редица студенти, въоръжени с ризници и щитове от картон, разиграха своята битка за свободата на България.
С викове "Свобода или смърт" младежите залегнаха и запълзяха по бул. „Цар Освободител", като имитираха стрелба и настъпателни действия за превземане на загражденията на НС.
Няколко димки придадоха допълнителна автентичност на днешния пърформанс.

Ранобудните застъпиха пред парламента, гербери помагат на припаднал полицай
Oще...

След като се промъкнаха до загражденията, студентите внезапно скочиха на крака и с викове „Ура" имитираха стрелба срещу главния вход на НС, след което с победни викове младежите изхвърлиха картонените си оръжия пред краката на смутените полицаи.

Останалите протестиращи бурно ръкопляскаха на сценката и подкрепиха студентите, скандирайки „Оставка!". Малко след това срещу парламента бе насочен и картонен танк.

Студентската акция имаше за цел да демонстрира, че „ранобудните" няма да се откажат от окупацията, докато кабинетът не подаде оставка.

Минути след това младежите се екипираха и с големи правоъгълни картони, от които направиха заграждения и ги поставиха над тези пред Народното Събрание. Така те направиха от оградата пред парламента стена, като и обясниха, че тя символизира голямата пропаст между управляващите вътре и народа.

Протестът пред НС постепенно става по рехав, тъй като част от хората се разотиват, а други на малки групички се отправят пред президентството, където се провежда Консултативният съвет по национална сигурност с участието на премиера Орешарски.

Протестът на ранобудните не мина без вандалска проява. След края на своя етюд някои от картонените съоръжения бяха запалени точно пред загражденията на главния вход на НС, а големи парчета пепел се разхвърчаха във въздуха из целия площад. Пламъците се извисиха доста и се очаква полицията всеки момент да извика пожарна кола. Пострадали обаче няма, липсва и напрежение между протестиращи и служители на реда.

Студентите и днес се надбягваха с полицаи и жандармеристи в опит да стигнат по близо до Народното събрание от северната му страна.

Младежите се опитаха да минат в района, но навсякъде бяха пресрещани от плътен полицейски кордон.

Те се опитаха да преминат и през двора на Факултета по журналистика, но там те бяха хванати в капан не само от полицаи, а и от тежко екипирана жандармерия.

Служителите на реда отново са без знаци за легитимация и са незаконно на територията на Университета.

Те не позволяват на студентите да излязат от двора на факултета, като младежите се опитват да преговарят с тях за правото си да се предвижват свободно.

Малко преди това същият неуспех сполетя студенти и в двора на художествената академия.

В крайна сметка се наложи студентите да се върнат назад и да тръгнат отново по бул. „Васил Левски". Крайната им цел беше да завият по бул. „Дондуков" и така да стигнат до Президентството, където в момента се провежда КСНС.

На кръстовището с „Дондуков" обаче те бяха посрещнати от нова преграда, съставена от спрян напряко автобус и полицейски кордон, като служителите на реда бяха с маски и каски. Студентите обаче не се смутиха и извадиха черни маркери, с които започнаха да пишат по автобуса политическите си и гражданските си искания.

След това шествието, състоящо се от близо 400 души, продължи по бул. „Васил Левски" в посока Сточна гара. На всяка пряка улица са подредени десетки добре екипирани полицаи.

Въпреки блокираното движение, шофьорите не се дразнят, а дори натискат клаксони в унисон с освиркванията на протестиращите.
Десетки граждани на София се показаха от прозорците и терасите си, за да помахат на студентите и да развеят български знамена в знак на подкрепа. С викове „Елате с нас, протестът е за вас" младежите продължават протестното си шествие.

Студентите блокираха за няколко минути кръговото движение на Сточна гара, след което продължиха към Лъвов мост по столичния бул. „Сливница", затваряйки за движение лявото платно, което по посока Сточна гара.

Така ранобудните стигнаха до Женския пазар, като прави впечатление, че тактиката им за блокиране на улици и кръстовища е по-успешна от тази за окупиране на парламента.

Протестиращите успяха да стигнат до ул. „Пиротска", като оттам се опитаха да се доберат директно до Президентството. Полицията обаче ги спря и се наложи студенти и журналисти да прескачат прегради и мантинели, за да успеят да стигнат до бул. „Витоша".

В момента студентите са се разположили на метри от Съдебната палата и се опитват да измислят как да избегнат кордоните и да стигнат успешно до провеждащото се в момента заседание на КСНС в сградата на Президентството.

Шествието на студентите остана съставено от едва 150 души, след като голяма част от демонстрантите се разпръснаха по малките улички из центъра и си тръгнаха.
Младежите обиколиха президентството и БНБ в опити да стигнат до КСНС, но това така и не се случи тъй като полицаи са препречили всички възможни пътища. Накрая студентите се видяха принудени да се върнат до изходната си точка - Народното събрание.