Реформаторският блок няма как да състави правителство, без да има съответната подкрепа от ГЕРБ. С тези думи лидерът на СДС Божидар Лукарски изчерпа отговора на въпроса ще има ли правителство в рамките на настоящия парламент след провелите се консултации при президента Росен Плевнелиев.

Пред журналисти Лукарски посочи, че ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, тогава ще мислят и разсъждават. "Това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент", категоричен бе той.

"Ако утре от ГЕРБ ни кажат - склонни сме да ви подкрепим - сядаме и мислим, заедно с колегите от ГЕРБ", заяви Лукарски като уточни, че на този етап не са водени такива разговори с партията на Бойко Борисов.

"На този етап това е твърде нереалистично. Затова не бихме искали да обсъждаме, да отговаряме на хипотетични въпроси и на хипотетични ситуации", заяви от своя страна Найден Зеленогорски от Движение "България на гражданите" (ДБГ).

Реформаторския блок няма да участва с министри в служебния кабинет.

На Радан Кънев му писнало три години да говори на различни езици

На Радан Кънев му писнало три години да говори на различни езици

Съставянето на кабинет в рамките на това НС не представлявало интерес за ДСБ

Изпълнителният съвет на РБ вчера се срещна и тогава е била оторизирана група от хора, които да представляват блока на днешната среща. Лидерът на ДСБ Радан Кънев влезе пръв в президентската институция за днешните консултации. Той обаче изчака в друга стая президентът Росен Плевнелиев да приключи разговорите с останалите от Реформаторския блок. По-късно стана ясно, че Плевнелиев ще се срещне и с него.

Зеленогорски изтъкна, че са оценили мандата на Росен Плевнелиев като успешен. "Искрено съжаляваме, че той няма да бъде втори мандат президент", коментира Зеленогорски.

РБ на консултации при Плевнелиев, Радан Кънев там, но се цепи

РБ на консултации при Плевнелиев, Радан Кънев там, но се цепи

Чака в отделна стая да приключат разговорите с останалите от блока

Той допълни, че са доволни, че Плевнелиев оценява огромните условия на Реформаторския блок, за да има стабилност в България, както и усилията на министрите им за стартиране на редица реформи.

"Обещахме, че ще направим всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджетът на второ четене, защото не можем да оставим държавата в рамките на 7-8 месеца без бюджет. Тогава един инвеститор няма да стъпи в тази държава, нашата държава, нашата любима държава", подчерта Найден Зеленогорски.

Реформаторите ясно са казали, че антикорупционният закон трябва на всяка цена да мине на второ четене. За тях това е изключително важно, както и отговорите на въпроса за референдума.

Плевнелиев няма моралното право да реди служебен кабинет, категорични от ДПС

Плевнелиев няма моралното право да реди служебен кабинет, категорични от ДПС

Мандатът му е изтекъл с президентските избори

Президентът Плевнелиев е припомнил, че депутатите трябва да отговорят на въпросите за референдума до три месеца от момента на провеждането му. След това времето, в което трябва отговорите на въпросите да бъдат претворени в законопроект съгласно Конституцията, е от порядъка на две години.

Казвам го неслучайно. Има някаква идея да пишем някакви закони на коляно, да преобърнем цялата избирателна система на коляно. Извинявайте, аз дълго време съм управлявал. Никога, когато съм направил нещо на коляно, то е било успешно, подчерта Зеленогорски.

На въпрос трябва ли да се правят промени в изборното законодателство, които да важат за извънредните парламентарни избори, Зеленогорски коментира, че трябва да има една много сериозна широка обществена дискусия по този въпрос. Разбирам, че вече видни политолози, експерти, политици, хора от обществените среди и групата, която инициира референдума, подготвят дискусионни кръгли маси. Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чиста мажоритарна система и въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите. Това означава, че партиите ще се финансират от сенчести източници.