За ДСБ не представлява интерес нито съставянето, нито участието в кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. Това каза лидерът на партията Радан Кънев след консултации при президента Росен Плевнелиев.

На въпрос защо отделно се е срещнал с държавния глава, който първо прие представителите на Реформаторския блок, Кънев заяви, че колегите му от блока са предпочели да не бъдат заедно. Той изтъкна, че това повелявала и политическата логика, тъй като на следващите предсрочни парламентарни избори те нямало да се явят заедно.

"Повече от година имаме различно отношение към управлението в България, така че мисля, че е за добро. Мен честно казано ми е писнало три години да говоря на различни езици - винаги съм се чувствал неудобно, сега се чувствах много добре", сподели лидерът на ДСБ.

РБ на консултации при Плевнелиев, Радан Кънев там, но се цепи

РБ на консултации при Плевнелиев, Радан Кънев там, но се цепи

Чака в отделна стая да приключат разговорите с останалите от блока

Той уточни, че е получил поканата за предстоящите консултации като съпредседател на парламентарната група на РБ още миналата седмица. "Аз получих покана още миналата седмица, както и г-н Зеленогорски е получил покана, а останалите участници защо са дошли - питайте тях", коментира Кънев.

Лидерът на ДСБ смята, че 43-ият парламент е много отдавна изчерпан. Той подчерта, че страната ни е пета поредна година в политическа криза и визира системните предсрочни избори и невъзможността за създаване на стабилно правителство.

Според ДСБ важно за излизане от създалата се сложна ситуация е приемането на бюджета, така както е предложен от ГЕРБ - без промени между първо и второ четене. Радан Кънев бе категоричен, че евентуална актуализация на бюджета трябва да се остави на следващия парламент.

Реформатори няма да са министри в служебния кабинет

Реформатори няма да са министри в служебния кабинет

Настояват антикорупционният закон да мине на всяка цена

Относно промените в изборното законодателство в този парламент, Кънев изтъкна, че не приемат директното преминаване към 240 мажоритарни избирателни района.

"Смятаме, че немската мажоритарна система се е доказала като най-ефективна в цяла Европа, много подходяща и за българските условия и има вече отдавна готов законопроект, който е съобразен с българската Конституция. Обсъдихме и темата за финансирането на политическите партии след референдума, възможностите за свикване на Велико народно събрание", заяви той.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че с президента Росен Плевнелиев са били единодушни, че промените в изборното законодателство са дълъг процес. "Който обещава Велико народно събрание тази пролет - просто не си е чел Конституцията, но е хубаво да започнат разговорите още сега", коментира още Радан Кънев.

Той предложил на президента да свика отделен КСНС по повод външнополитическите и отбранителни приоритети на България. "Изтъкнах и мисля, че срещнах пълно разбиране необходимостта всички политически сили, както и действащият президент, и новоизбраният президент г-н Радев да потвърдят българския консенсус по отношение на членството в НАТО - една обща национална позиция по отношение на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския басейн, включително и бежанската криза", обясни Радан Кънев.

По думите му трябва да има обща позиция за предстоящите в края на тази и началото на следващата година срещи на външните и на военните министри. "Това ще бъдат две срещи, в които България няма да има редовно избрано правителство и ще участват служебни министри, на всичкото отгоре възможно е да участват и двама различни служебни министри", предупреди Радан Кънев. Той уточни, че единият може да е назначен от Росен Плевнелиев, а другият от Румен Радев.

Според него предизборната кампания за президент е минала под знака на един помитащ популизъм, особено по външнополитически и геополитически теми и именно той трябва да остане зад гърба ни. Националната сигурност и стратегическият интерес на България са твърде важни, за да станат заложник на още една от нашите перманентни предизборни кампании", каза още той.

Лидерът на ДСБ изрази личното си впечатление, че трети служебен кабинет, съставен от президента Плевнелиев, ще има и то още през декември.