"Украйна днес се чувства независима, както никога". Това коментира украинският посланик у нас Микола Балтаджи пред БНТ по повод 24 август - Деня на независимостта на Украйна.

"Украйна ще отбележи днешния си празник в условията на анексирането на Крим и неприкритата война с Русия. Този празник за нас е изключително чувствителен", изтъкна посланик Балтаджи.

"Сега има прилив на съпричастност и патриотичност в украинския народ. Русия се провали с федерализирането на Украйна", според дипломата на Киев.

Украинското правителство предвижда сериозна децентрализация на регионите включително на Луганска и Донецка област. "Ситуацията остава стабилно тревожна", коментира Балтаджи по повод окупираните украински части.

"Русия продължава да не спазва минските споразумения. Това е един военен конфликт между Русия и Украйна, категоричен е посланикът. "Русия целенасочено е инсценирала този конфликт. Русия погази всички двустранни спогодби с Украйна, изтъкна Микола Балтаджи. Украинските войни достойно посрещнаха руския агресор", отчете посланикът. Той призова украинската независимост да бъде защитена.

"Трябва да бъдем нащрек", допълни Балтаджи. Не се знаело какви ще са последващите действия на Владимир Путин. "Украйна е готова за членство в ЕС. Сега украинската нация била по-консолидирана", е мнението на посланик Микола Балтаджи.