Протоколът не е по-сложен, просто е по-обемен. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева на брифинг пред журналисти след края на вчерашния парламентарен вот.

Цанева не смята, че може да се говори за забавяне на протоколите, като се надява в края на днешния ден да бъдат приети всички протоколи от РИК. Тя призна обаче за грешки в протоколите, за което предупреждаваха анализатори, наблюдатели, а и самият Михаил Константинов от "Информационно обслужване".

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот

Сгрешени са над 90% от протоколите в 24 РИК-София

Повече от 16 часа продължава приемането и обработката на протоколите в София, в зала "Арена Армеец", Фестивална и Интер експо център. Така е и по другите градове в страната.

При анализа на тези грешки се отчита недостатъчно обучение, недобро отношение към попълването на протоколите, а също така и обем цифри, който трябва да бъде вкаран в един протокол.

Приемът и обработката на протоколите от чужбина върви добре, докладва Цанева.

Към 11 часа са обработени и въведени 65% от протоколите от СИК към РИК, а по време на брифинга данните излязоха и за до 66.94% обработени протоколи.

Припомняме, че малко преди изборите, но след разпускането на 44-то народно събрание от ГЕРБ обвиниха ЦИК, че саботира провеждането на изборите с решението си за попълването му. ГЕРБ обвини и БСП и по-конкретно представителя на социалистите в комисията Емил Войнов. 

От ЦИК отказаха обаче да променят изборния протокол, като обясниха, че попълването му би отнело един час повече за преброяване и един за писане.

Бавно и мъчително върви предаването на изборните книжа

Бавно и мъчително върви предаването на изборните книжа

Има много грешки, огромен процент от протоколите са сгрешени, обясниха от РИК-София

Труден е и днешният ден за членовете на СИК и за това ЦИК се отнася с голямо разбиране към тях.

ЦИК очаква в следващите 3 часа около 10 Районни избирателни комисии да приключат с обработването и въвеждането на протоколите. ЦИК очаква в днешния ден в края на деня да бъдат въведени и обработени на ниво РИК всички протоколи от СИК и във вечерните часове да започне повторното въвеждане в ЦИК на протоколите, които ще бъдат доставени от СИК.

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

С най-сложния изборен протокол до този момент