Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че още от началото на управлението на ГЕРБ МВР е изразила нетърпимост към полицейското насилие в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Антон Кутев относно политиките на МВР, осигуряващи превенция срещу случаите на полицейско насилие.

По думите му за последните 2 години са подадени 156 сигнала за неправомерни действия на служители на полицията. За тази години до 30 април са подадени 35 сигнала, от които само 4 са основателни. Предприемат се мерки и материалите се предават на прокуратурата.

Цветанов посочи, че МВР е провела срещи с представители на различни институции, на които са обсъждани практики на полицейско насилие и противодействието срещу него. Осъществява се контрол от неправителствени организации, като в рамките на това граждани свободно могат да посещават полицейските управления, където са задържани лица. Също така е осигурено видеонаблюдение в помещенията за задържане. В МВР е формирана постоянна комисия по правата на човека и полицейската етика.

Цветанов посочи също, че в Полицейската академия е въведена дисциплина „Защита правата на човека", където също се провежда обучение в тази насока. Работи се и по съвместен проект с ЕС за полицията и човешките права. Общата цел е промяната на стереотипите към полицейските служители, изтъкна той. Провеждат се съвместни курсове и обучения.

Неудовлетворен от отговора на вътрешния министър Антон Кутев каза, че не се предотвратяват случаите на полицейско насилие и причината за това е да се всява страх и това се толерира от самия министър Цветанов.

Вашите проверки при такива случаи винаги завършват със заключението, че нищо нередно не се е случило", изтъкна Кутев и добави „вие просто покровителствате хората, които го правят". Според него очевидно има видима разлика между оценката на ръководството на МВР и оценката на прокуратурата.

В отговор Цветанов посочи, че за последните 20 години ако политическата класа не обслужваше организираната престъпност, днес нямаше да има такова говорене. „Вие защитавате хора, които са задържани за престъпления, толерирани са от вас като партийни креатури. Вие знаете как Гуцанов излезе от дома си - без белезници", каза вътрешният министър.

„Престанете с това политическо говорене. Ако бяхте ефективни, нямаше да се наложи механизъм за оценка, защото всички ни възприемат като най-корумпираната държава", призова Цветанов и добави: „Ще бъдем безкомпромисни към всички, за да ликвидираме този тумор, който вие търпяхте 20 години".

В отговор Кутев се обърна към Цветанов: „Вие ще бъдете наказани, защото обвиненията ви не са доказани. Вие можехте да извикате Тенчо попов в районното и там да го арестувате. Вие постояно лъжете, преди малко излъга и Симеон Дянков, а премиерът прави това постоянно".