Транспортният министър Росен Желязков обясни пред БТВ, че темата за "Апартаментгейт" не е в едно измерение и всеки казус е различен.

Стандартите важат за всички, особено когато обществото достигне предел на толерантност за допустимост, дори той не коментира за позволеност. Трябва всички да са равни пред закона. В България има ясно законодателството относно имуществото на политици. Всичко е явно и видно, а всеки може да направи проверка, кой как влиза във властта и как излиза, обяснява транспортният министър.

За неговите колеги които си подадоха оставките и дали има разминаване на морална и етична норма, той обясни, че към всеки имам добро служебно и професионално отношение.

Премиерът е взел отношение, те са обяснили своите мотиви и в крайна сметка има компетентни органи

Относно думите на Манолев, Желязков обясни, че няма такова нещо като негова позиция на транспортен министър, на нея е имало много и ще има много други заемащи. Манолев го делил само ден да се закълне като министър и сам се е оттеглил. Предложението към Желязков е дошло, след като Манолев се отказва от поста, а самият Желязков не е искал, не е и очаквал.

По- рано, подалият оставка Александър Манолев обясни, "името ми се забърка в измислени скандали, защото пречех на някой да заема поста министър на транспорта".

Относно това, дали Желязков има съмнение за Цветанов, Цачева и другите подали остави, той обясни, че не познава фактите и казусите са различни.

Дали пряко или косвено тези теми влияят, има връзка с предстоящите избори. Избирателите разбират, че принципното отражение и поведение, е онова, което има отражение. От една страна е гориво което нагнетява, а от друга страна ангажира, и обществото разбира и наблюдава принципното отношение на управляващи и опозиция, коментира Желязков.

Има проверки и компетентните органи ще се изкажат, всичко останало е част от политическото говорене, допълва транспортният министър.

Александър Манолев за лова на вещици, за оставката си и за бъдещите "есета" до съда

Александър Манолев за лова на вещици, за оставката си и за бъдещите "есета" до съда

Апартаментгейт доведе до серия от оставки в управлението

Миналата година Александър Манолев бе номиниран за поста на транспортния министър, след като Ивайло Московски подаде оставка.

Манолев е заместник-министър на икономика. Той е работил в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов.

На 31 август миналата година, тримата министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки, след искане на премиера Бойко Борисов. По този начин те поеха отговорност за трагичната катастрофа край Своге, отнела 17 живота.

Въпреки напрежението, които се създаде, след Коалиционен съвет управляващите се разбраха за оставките.

След мъжки разговор Манолев се оттегля

След мъжки разговор Манолев се оттегля

Премиерът ще реши дали да остане зам.-министър на икономиката

В момента тече скандал с апартаментите на властта на преференциални цени, в центъра на който се озова и Строителната фирма "Артекс". Скандалът стана повод за 4 оставки - на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева иКрасимир Първанов.

Оказа се, че изброените по-горе са закупили апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се разрази и хипотезата, че ниските цени на апартаментите на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на строеж на обекти от първа и втора категория автоматично се удължава от 5 на 10 години.

Без документи е сауната на шефа на КПКОНПИ

Без документи е сауната на шефа на КПКОНПИ

Още нарушения около Пламен Георгиев

Впоследствие в скандала с евтините апартаменти бяха замесени и други - председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не декларирал тераса от 186 квадратни метра, част от апартамента му. Срещу него започна разследване от главния прокурор Сотир Цацаров, а БСП поискаха и неговото отстраняване от органа.

Освен Георгиев прокуратурата ще проверява още председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заместник главния прокурор и председател на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Отделно от "Артекс" в конфликта беше замесена и министърът на туризма Николина Ангелкова. По-рано днес бившият вицепремиер Валери Симеонов обяви, че министър от кабинета също е закупил жилище на много ниски цени.

анкета

Как ще приключи „Апартамент гейт“?

Виж резултати

Още пионки ще гърмят 34.4%

Борисов ще подаде оставка 16.9%

Няма да приключи 22.4%

Аман от фалшиви новини и скандали 17.3%

Не ме вълнува 9.0%

Цветанов сам поискал да го заличат от списъка с нещатните сътрудници

Цветанов сам поискал да го заличат от списъка с нещатните сътрудници

По думите му пропускът му осигурявал допуск до парламента