Газ.

„Стандарт":

Газът поскъпва с 10 %

Цената на природния газ от 1 октомври няма да скочи с 20%, каквито са прогнозите на "Булгаргаз", заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той смята, че поскъпването ще е с не повече от 10 на сто, но регулаторът продължава да търси резерви. Успокояването на цените на петрола, които тръгнаха нагоре след началото на войната в Либия, ще помогнат за по-малко поскъпване на синьото гориво, смята Семерджиев. Ако не бъдат намерени достатъчно резерви и скокът бъде с над 5%, неминуемо ще имаме и увеличение на цената на парното, каза шефът на ДКЕВР. Същевременно стана ясно, че от 1 октомври водата във Варна може да скочи с 3.4%, колкото е записано в проекторешението на регулатора. То обаче предстои да бъде обсъдено и може да претърпи промени.

 

Коалиции.

„Новинар":

ДСБ се страхува от Софиянски

Лекарите, които са виновни за всичко. Синята коалиция Фото: архив НовинарХората на Костов с още условия към СДС, сините се хвалят, че обединяват десницата
ДСБ се страхува от кандидатурата на Стефан Софиянски за кмет на столицата. Това стана ясно от изказването на шефа на предизборния щаб на тъмносинята партия Веселин Методиев и Радан Кънев. Хората на Иван Костов призоваха Софиянски да се откаже от битката за "Московска" 33 и новото дясно обединение ОДС, откъдето той е издигнат, да застане зад кандидатурата на Прошко Прошков.

 

„Булгартабак".

„Труд":

Българска следа в офертата за "Булгартабак"

Млад българин се оказа в основата на интереса на руската Външнотърговска банка (ВТБ) към покупката на "Булгартабак холдинг", твърди в. "Ведомости" в броя си от вторник.
Зад регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", което единствено подаде оферта за тютюневия холдинг, стои една от инвестиционните компании на ВТБ - VTB Capital. Според източник на руското издание българинът Атанас Бостанджиев, ръководител на лондонския офис на VTB Capital, е настоявал руската банка да се включи в сделката.

 

Арест.

„24 Часа":

Арестуват за рекет ортак на Кирил Добрев в акция срещу охраната на Маргините

Съдружник на депутата от БСП Кирил Добрев бе арестуван за участие в банда за брутален рекет на фирми и длъжници. (Виж видео в галерията)
Бивши и настоящи служители на фирма VTA, която от години пази Маргините, натрупали "печалба" от 1,5 млн. лв., сочат данни на разследващите. При зрелищна акция на антимафиоти и барети вчера бяха задържани двамата тартори на групата - Севдалин Минчев и ортакът на Добрев Ангел Дерменджиев.


Училище.

„Дума":

Игнатов "изгуби" 2000 първолаци

Около 61 000 са записаните първокласници за новата учебна година, но големият проблем е, че има повече родени деца, които трябва да са в първи клас, засега не са се записали около 2000 деца, заяви вчера просветният министър Сергей Игнатов. По думите му, когато един родител не пуска детето си на училище, той върши престъпление срещу живота на детето си и затова трябва да подлежи на много големи санкции.
Според Игнатов децата трябва да са повече, защото има повишаване на раждаемостта. Справка в НСИ сочи, че родените през 2004 г. деца, които сега трябва да тръгнат на училище, са 70 433. Те са с около 3000 повече от малчуганите, родени година по-рано, през 2003 г. - 67 359. Не е известно каква статистика ползва министърът, за да обяви 2000 изгубени за училището деца.

 

Трагедия.

„Стандарт":

3 метра вълна погълна ученичка

3-метрова вълна и тежка раница убиха 15-годишната ученичка Едит Симеонова край Созопол. Момичето паднало, докато заедно със съученичките си от езиковата гимназия в Кърджали се снимали за спомен в местността Гаджели край града. То било на лагер в ММЦ, а заради бурното море учителките решили да заведат хлапетата на екскурзия. Тя обаче се оказала трагична за Едит точно на най-тъжния ден в църковния календар - Отсичането на главата на Йоан Кръстител, наричан още Секновение. Още пет деца заедно с нея били завлечени от вълните. Туристи, които били наоколо, помогнали на останалите ученици да се измъкнат от смъртоносната хватка на Черно море.
Драмата станала за секунди. Освен Едит в дълбоката вода попаднала и съученичката й Мирослава Яворова от Кърджали.