"Курортите се стягат за недостиг на вода" е водещото заглавие на „Дневник"

В районите с голяма инвестиционна активност, каквито са курортите, може да има недостиг на вода през лятото. Това предупреди във вторник регионалният министър Асен Гагаузов на форум за финансирането на ВиК сектора. Той направи уговорката, че са малко местата в страната, където има опасност от въвеждане на режим заради безснежната зима.

В понеделник в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се събра консултативният съвет по водите, който назначи група експерти от няколко министерства да изготви мерки, за да се избегне водният режим в най-засегнатите от сушата райони. На заседанието беше съобщено, че в момента големите язовири са пълни на 72% от общия си обем.

Четири язовира заслужават по-строго наблюдение - "Среченска бара", "Студена", "Христо Смирненски" и "Камчия", уточни във вторник зам.-министърът на околната среда Любка Качакова, която е председател на съвета по водите. Тя обясни, че именно "Камчия" снабдява Варна, Бургас и Черноморието, но той е пълен малко под половината от обема си, който е 233.5 млн. куб.м. Освен това съоръжението по принцип вече не е достатъчно, тъй като е проектирано за далеч по-малко потребление. Водосборът му не е планински и не зависи от топенето на снеговете, а само от валежите. Така че, ако лятото и пролетта са много сухи, ще се набележат мерки, но трябва да изчакаме април и май, каза Качакова. Тя каза, че експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са докладвали на съвещанието, че ще направят всичко възможно до лятото да бъде изградена аварийната връзка на язовир "Цонево" с Варна, който досега се използва само за напояване. Ако е необходимо, екоминистерството има право да ограничи пускането на вода за вецове, за промишлени нужди и да даде приоритет на бита.

Основната причина за проблемите с водоснабдяването на морските общини е масовото строителство, големият брой разрешителни за строеж не са съобразени с капацитета на остарялата мрежа според зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски. Над 5 хил. са издадените само през 2006 г. строителни разрешения. МРРБ е поискало информация от общините за плановете им за развитие през следващите 10 години. Данните ще послужат и за анализ на нуждите от изграждането на ВиК мрежа и на капацитета на пречиствателните станции за бъдеще. В момента нещата се решават на парче, което не е ефективен подход, е мнението на Михалевски. По думите му на базата на планове на общините и актуализацията им ще се определят нужните инвестиции в сектора. За водния сектор ще се заделят около 70% от средствата по оперативна програма "Околна среда", които са над 1.7 млрд. евро. За ВиК инфраструктурата в общините обаче трябват около 6.9 млрд. евро, сочат оценките на експертите в регионалното министерство.

Най-сериозни са проблемите с водоснабдяването и пречистването на водата в Слънчев бряг и Златни пясъци. Миналото лято Слънчев бряг беше на воден режим. За цялостно решаване на проблема са необходими 20 млн. лв., каза Димчо Михалевски. МРРБ е осигурило 8 млн. лв. и се търсят останалите. Златни пясъци се нуждае от пречиствателна станция. За ВиК проблемите на общините Долни Чифлик, Бяла и Аврен (т.е. от Камчия до Обзор) се предвижда изграждането на водопровод "Камчийски пясъци". В него ще се инвестират 25 млн. лв. за 22 км тръба, като обектът трябва да бъде готов за следващия летен сезон. За този проект ведомството е разрешило да се тегли кредит от 15 млн. евро. Процедурата за обществена поръчка в момента се обжалва от банката, класирана на второ място, и се чака решението на Комисията за защита на конкуренцията. Едва тогава ще се пристъпи към сключване на договор и към реализиране на проекта, припомниха от ВиК - Варна.

В зимните курорти проблемът с водата засега е най-остър в Пампорово. Ако спешно не се изградят нови мощности, следващия сезон курортът може да бъде на режим, предупреди Михалевски. В момента се подават 45 л вода в секунда при необходимост от 100 л. Необходимите средства са около 8 млн. лв. Банско строи нов водонапорен резервоар за високата зона, който трябва да бъде готов за новия сезон, каза зам.-кметът Иван Ръхов. В града се подменят и старите тръби, по които се губи половината от подаваната вода. Общината е отделила средства и за проектирането на язовир "Кошарината", каза Ръхов.

В Бургаско търсят 80 млн. евро, за да се изгради язовир "Раков дол". Проблеми с водоснабдяването на Южното Черноморие няма да има само ако се запази сегашното потребление, което е нереалистично, твърдят специалисти. Крайбрежието от Созопол до Синеморец се снабдява от яз. "Ясна поляна", но той вече е недостатъчен. "Ако все още няма селища на режим, особено в Странджа, то е, защото имат собствени водоизточници", коментираха от ВиК - Бургас. Готов проект има и за язовир "Младежко" край едноименното село в Странджа.

Според директора на ВиК - Варна, Валентин Вълканов предположенията за воден режим по Северното Черноморие са силно преувеличени. "Потреблението на Варна от "Камчия" е около 3 млн. куб.м месечно, при нужда имаме възможност да черпим още около 500 хил.", поясни той. По думите му водата в "Камчия" би могла да задоволи нуждите на областта за 2-3 години напред, дори ако през всичкото това време не падне нито капка дъжд. Според него ВиК дружествата трябва да се погрижат за намаляване на загубите от скрити течове и кражби, които във Варна също са около 50%.

За решаването на проблемите регионалното министерство пое ангажимента да внесе закона за ВиК услугите, каза зам.-министър Михалевски. С акта, за който се говори отдавна, трябва да се премахнат пречките пред частни инвеститори, след като се решат въпроси около собствеността на ВиК дружествата и се регламентира публично-частното партньорство. Регионалният министър Асен Гагаузов заяви, че не се предвижда приватизация на сектора.

 

„Очаква се воден режим по Черноморието", отбелязва и „Новинар"

Морските градове и курорти са заплашени от воден режим заради свръхзастрояването в тези райони. Това стана ясно по време на форум за финансиране на ВиК сектора. Регионалният министър Асен Гагаузов съобщи, че строителното ведомство подготвя 50-годишна стратегия за баланса на водите по Черноморското крайбрежие заради разрастващото се строителство в региона.

През тази година предстои да започне работа по водопровода "Камчийски пясъци", който ще подобри водоснабдяването от Камен бряг до Обзор, каза зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Съоръжението е дълго 22 км и рехабилитацията му ще струва над 25 млн. лв. До края на годината трябва да е готов водопроводът, който подсигурява Пампорово. В момента там се подават около 35-40 литра в секунда, вместо нужните 100 литра на секунда.

През тази година трябва да са готови и шест пречиствателни станции - в Златоград, Мадан, Рудозем, Стара Загора, Димитровград и Разлог.

Министър Гагаузов обясни, че в обсъждания проектозакон за ВиК не се предвиждала приватизация на системата. Според него тя трябвало да стане публична и чрез публично- частно партньорство да решава проблемите в отрасъла.

В момента се подготвят 37 проекта за подобряване на В и К сектора, които ще бъдат предложени за финансиране по програма "Околна среда", каза министър Гагаузов. Общата им стойност е 78 млн. евро. 21 от проектите са в сектор вода, а 16 - в сектор отпадъци, уточни той.

По думите на министъра в София не се очаква режим на водата, дори и още две години да има суша. Заедно с още няколко ведомства регионалното министерство ще отчитат количеството вода във всеки един от язовирите за питейна вода. Институциите обмислят и възможността да приемат ограничителни мерки там, където се налага, каза Гагаузов. Идеята е да се ограничи излишното потребление на вода, обясни той.

 

 

Федерацията за защита на потребителите ще сезира омбудсмана Гиньо Ганев заради отлаганото разглеждане на бизнес плана на "Софийска вода" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви вчера изпълнителният секретар на федерацията Павел Кърлев. Ако планът не бъде приет, Столична община няма да получи заем по ИСПА в размер на 58 млн. евро, допълни той. Според него цената на водата в столицата била въпрос на икономическа обосновка, но той можел да бъде поставен едва когато ДКЕВР разгледа плана на дружеството.

Междувременно от "Софийска вода" съобщиха, че заради ремонти от 09.00 до 21.00 часа няма да има вода в столичния квартал "Редута". При продължителност на строителните дейности над 12 часа водоноска ще има на ъгъла на ул. "Иларион Драгостинов" и ул. "Острец".

 

„Ураган спира колите" е водещото заглавие на „Стандарт"

Ураган връхлетя България със 100 километра в час. "Залостете прозорците и спрете колите", призоваха метеоролози часове преди стихията.

Вятърът нахлу през нощта, но най-страшно ще бъде днес по обяд. Тогава от небето ще се изсипе и пороен дъжд.

Вихрушката ще е толкова силна, че може да изхвърли автомобилите от пътя. Тя ще отнесе покриви и дървета. Има опасност от падащи отломки от сгради, улуци и саксии от тераси, предупредиха от Гражданска защита. Първият порив на стихията вчера задави с прах половин България.

В Перник отровите във въздуха бяха 6 пъти над нормите.

Ураганът затвори пристанищата, а лифтовете по курортите ще бъдат спрени заради големия риск.

Пристанище Бургас бе затворено заради силния вятър. Мярката е въведена в 10,20 часа вчера. Абсолютно са забранени всякакви маневри и движения в акваторията на порта. Забраната важи за всички видове плавателни съдове, малки и големи лодки и кораби. Според метеоролозите скоростта на вятъра в Бургас е достигнала над 17 м/сек, или 40 възела, което се равнява на 55 км/ч. До края на деня очакванията са над страната да премине ураганен вятър и скоростта му в района на Бургас да достигне до 70 км/ч.

Затворено бе и при-станището на р. Дунав в Русе.

Екипът специалисти, инженери, отговарящ за поддръжката и експлоатацията на въжените линии в курорта, имат пълна готовност за автоматично спиране на лифтовете, ако днес и утре връхлети ураганен вятър. Това заяви шефът на "Пътни въжени линии" към "Пампорово" АД Захари Шопов. Той обясни, че гостите и туристите в курорта са предупредени от планинската спасителна служба да не ползват съоръженията при силен вятър. Цялата процедура по стопиране на модерните съоръжения трае максимум 10 минути и ние имаме пълна готовност да действаме експедитивно, обясни още Шопов. Въпреки бурния вятър във вторник, който в курорта достигна 12 м/сек, лифтовете не бяха спрени. Подобна скорост на вятъра не пречи на съоръженията да работят. Но за съжаление в курорта няма добри условия за ски. През този зимен сезон съоръженията бяха спирани три пъти, най-вече заради ниско напрежение, което блокира електрониката.

Проливни дъждове се очаква да рукнат в цялата страна към 13-14 часа днес. Прогнозира д-р Константин Цанков, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Валежите ще достигнат 10-20 литра на квадратен метър. Вчера най-силният е бил вятърът на връх Ботев. Към 13,45 часа скоростта на вятъра в различните райони на София бе между 10 и 18 метра в секунда, Стара Загора - 18,6 метра в секунда, в ТЕЦ "Марица-изток 1" - 20,4 метра в секунда.

 

„Циклонът не е вятър работа" е водещото заглавие на „Дума"

Около 20 м/сек бе средната скорост на вятъра в страната, съобщиха вчера от Гражданска защита. На моменти той е достигал и до 28 м/сек или малко над 100 км/ч. Подобни пориви е имало в Кърджали и по високите планински върхове. Те бяха съпроводени и от необичайно високи за сезона температури. В 14 часа в Стара Загора силният вятър е разковал ламарина на сградата на гимназия "Иван Вазов". Отнесен е бил и покрива на ТПК "Електра" в Стражица. В Гоце Делчев дори пешеходците имаха затруднения при придвижването си от поривите на вятъра. Вчера заради силния вятър бяха затворени и пристанище Бургас и двата порта в Русе.

Прогнозираният от синоптиците на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ураганен вятър вчера навлезе в страната от Югозапад и се движи в североизточна посока. Това съобщи за БТА директорът на НИМХ ст.н.с. д-р Константин Цанков. В понеделник те изпратиха предупреждение за мощния циклон над западната и централна част от Европа, който ще засегне и нашата страна, до Главна дирекция на Национална служба "Гражданска защита".

Очаква се кулминацията на природната стихия да е днес и утре. Първоначално ветровете ще засегнат най-силно Югозападна България, а след това северозападните части на страната и високите части на планините. Скоростта на вятъра в тези райони ще бъде над 25-30 метра в секунда.

Вчера в София към 13,45 часа скоростта на вятъра е била 9,9 м/сек, в Суходол - 9,4, в Кокаляне - 18, в Бургас - 10,8, в Стара Загора - 18,6, в ТЕЦ "Марица-Изток 1" - 20,4, в Белене - 12,3, в Пирдоп - 12,8, в Русе - 22, в Монтана - 20, във Велико Търново - 17, във Враца - 16 м/сек. Цанков обясни, че става дума за внезапни пориви на вятъра, тъй като обикновено скоростта е много по-ниска.

Синоптиците прогнозираха, че от днес на обед над страната ще започнат интензивни валежи в рамките на 10-20 литра на кв. м., като най-обилни ще бъдат те в Западна и Северна България. Специалистите обаче не очакват те да надхвърлят критичното ниво от 35 литра на кв. м. От НИМХ обясниха, че след преминаването на студения атмосферен фронт през страната ни до днес вечерта ще се наблюдава отново циклонален вихър в четвъртък и петък. Той ще доведе до нови валежи и по-ниски температури от 10-12 градуса в северните райони.

По високите планински върхове вчера вятърът бе силен, като тенденцията е да продължи да се усилва, обявиха от Планинската спасителна служба. Най-силни бяха поривите в Стара планина. От спасителната служба алармираха, че условията за туризъм по високите части на планините са неподходящи.

От всички служби предупредиха при подобни условия по възможност да се стои на закрито, а в случай на излизане гражданите да бъдат изключително внимателни, тъй като има опасност от падащи предмети. Затваряйте вратите и прозорците, а ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси, съветват от Гражданска защита.

От Столичната община препоръчаха вчера на софиянци да махнат от терасите си предмети, които могат да паднат. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 987 55 55.

 

„Черни залози в Нета за убийства на известни хора" е водещото заглавие на „Новинар"

Черните залози за убийствата на известни българи в сайта ujas.org продължават да функционират повече от година. В него се правят прогнози кой, кога и как ще бъде застигнат от смъртта. Предсказания се правят както за известни криминално проявени, така и за политици и бизнесмени. На този сайт не се правят истински залагания с пари, а се правят прогнози. Единственото, което обещават собствениците на сайта, е, ако някой спечели със своето предсказание, да получи тениска с хитър текст. Още на началната страница се вижда таблица, в която са обобщени резултатите от прогнозите. Има и рубрика със сбъднати предсказания. За валидни за дадено събитие се смятат предсказанията, направени минимум 26 часа преди покушението. Всеки потребител обаче има право да прави по три залога. Авторите на сайта специално са написали, че новините тук не са истински, но са забавни.

За залаганията съобщи в понеделник Интернет изданието "Фрогнюз". Според сайта залаганията за Румен Николов - Пашата са, че ще "получи бомба някъде на улицата". В момента в статистиката на челно място е най-богатият българин Васил Божков, който печели над 15 % от гласовете на посетителите. Според тях той ще намери смъртта си от снайпер в кола. Следващият в хит класацията е Димитър Желязков - Митьо Очите, който ще бъде застрелян са втоматичен откос или взривен с бомба, докато се разхожда по улицата. На трето място в класацията е лидерът на ДПС Ахмед Доган, който според форумджиите ще бъде убит с пистолет в заведение. След него е кметът на София Бойко Борисов, който според предсказанието щял да умре в катастрофа пред офис. Красимир Маринов - Големия Маргин, който в реалния живот оцеля след тежката си операция на дискова херния, пък ще бъде поразен от оръжие калибър 44 в къща или вила. Сред природата ще умре Златомир Иванов - Баретата, също покосен от оръжие калибър 44. Водещият Слави Трифонов щял да загине от стрелба с базука някъде в чужбина.

Във виртуалното пространство има и други сайтове за подобен вид залози. Един от тях е свързан със смъртта на кубинския лидер Фидел Кастро. Американският сайт BetUS.com пусна на сайта си миналата година залагания за това кога ще умре Кастро.

 

Убийството като забава

Децата ни се забавляват в Интернет по странен начин. Напоследък се развличат, като предсказват кои от знаковите фигури в подземния свят, видни безнесмени или общественици ще бъдат убити показно. "Спечелете, докато се забавлявате, спечелете, докато никой друг не печели, бъдете усмихнати, когато другите плачат", приканва сайтът "Ужас", който предлага кървавото забавление. Ако детето заложи на една от споменатите мишени и тя своевременно бъде отстреляна, взривена или накълцана с нож, ще има изключителното щастие да се сдобие с тениска с хитър надпис. Така растат децата ни. В реалния живот - с убийства посред бял ден по улиците и кръстовищата, а във виртуалния - пак със същото. Разликата е само в това, че в единия случай са пасивни наблюдатели на кървавите сцени, а в другия те сами избират жертвата и я утрепват чрез залагането си. Според авторите на сайта с веселото название "Ужас" той осигурява на подрастващите едно изключително добро преживяване сред куршуми, снайперисти и всякакви килъри, които трябва да се харесат на малките потребители. Ако случайно видите вкъщи детето ви да се залива от смях, седнало пред компютъра, не се съмнявайте, че то вече е убило поредната жертва. Ако не Митьо Очите, то може би собствения си родител, който е толкова зает, че няма време да откъсне глава от собствените си проблеми, за да се гмурне в детските.

 

„ДПС поиска присъда за Възродителния процес", съобщава „Новинар"

ДПС призова вчера престъпленията от комунистическия режим да бъдат осъдени, визирайки Възродителния процес. Депутатите на Ахмед Доган смятат, че не е нужна дистанцията на времето, за да се направи безусловен прочит на историята. Според движението редица европейски институции вече са осъдили престъпленията на комунистическите режими в Източна и Централна Европа в специални документи. Катарзисът и единението на нацията зависели от способността да се направи обективен прочит на историята отпреди 35 години. ДПС пише в документа, че всичко това е от значение за самочувствието на българските граждани и ще бъде ясен знак в навечерието на първите европейски избори.

 

„Брюксел натисна Кабил за евросубсидиите", четем в „Дневник"

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел е поискала от министъра на земеделието Нихат Кабил гаранции и по-сериозен ангажимент за окончателната подготовка на българската разплащателна агенция. Това беше оповестено от Кабил след срещата му с Боел. Той представляваше България на Съвета на земеделските министри на страните членки в Брюксел.

 

Срещата между двамата е била изцяло посветена на разплащателната агенция, чиято подготовка ще бъде проверена основно от мисия на Европейската комисия. До края на този месец правителството ще предостави на Брюксел декларация и списък от документи, които гарантират, че системите на агенцията са изградени, одитирани и в режим на усвояване на земеделските фондове, съобщи Кабил. В началото на юни комисията трябва да изпрати експертна мисия, която ще направи преглед на всички одитни доклади и ще оцени дали системите са изградени според европейските регламенти и действат ефикасно.

 

Положителен доклад на тази мисия ще означава да отпадне текстът от септемврийския доклад на Еврокомисията, в който се предвиждаше орязване на земеделските субсидии с 25 процента, ако разплащателната агенция не работи добре, припомни Кабил. Критична оценка на експертите би означавала задействане на тази клауза, намаляване на субсидиите за 2007 г. и нова мисия догодина. Министърът увери, че няма да се стигне до такъв развой, тъй като ведомството му има план за действие и към момента не закъснява с изпълнението му. "Комисарката ме пита в прав текст дали ще се справя със ситуацията и аз и казах, че каквото съм обещал, ще стане", заяви Кабил.

 

При срещите с представители на Европейската комисия българският министър е бил питан и за временното отстраняване на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" и шеф на разплащателната агенция Асен Друмев. Кабил е дал уверения, че случаят не е свързан със злоупотреби с европейски средства и българското правителство може да се справи със ситуацията във фонда. Друмев беше отстранен от съда заради подписани дългосрочни договори за наем на частни помещения за офиси на бъдещата разплащателна агенция. През нея трябва да минават всички европейски пари за земеделието.

 

„16 сгради кандидат-убийци" е водещото заглавие на „Труд"

16 опасни сгради само в София влязоха в черен списък на пожарната. Те са високи над 30 м и в тях има фрапиращи нарушения на изискванията за безопасност. Ако там избухнат пламъци, последствията ще са непредвидими - може да има жертви, дори да се повтори трагедията с десетките загинали в руското село Камишеватская, предупредиха огнеборците. В списъка на най-опасните при пожар сгради влизат бивши общежития и блокове в кв. "Красна поляна", "Сердика", "Овча купел", "Дружба-1", "Гоце Делчев". В тях по пътищата за евакуация са монтирани решетки или врати, на площадките са струпани боклуци, които могат да пламнат като факли.

 

„4000 софиянци ще станат живи факли", отбелязва и „24 часа"

Над 4 хил. души, които живеят в 16 високи жилищни сгради в София, са сериозно застрашени да загинат в пожар, защото блоковете им са превърнати в сметища, а противопожарната защита е унищожена. Това съобщи вчера шефът на столичната пожарна комисар Иван Илиев.

В 16-те блока живеят средно между 250 и 300 души. Изводите са от едномесечна проверка на противопожарните служби на всичките 783 високи сгради в столицата.

 

„Пожарната откри 16 опасни сгради в столицата", четем в „Новинар"

16 са особено опасните сгради в София, съобщи шефът на столичната пожарна Илия Илиев вчера. Най-голям проблем за огнеборците са металните врати и решетки срещу крадците, които нарушавали правилата за безопасност. Ако избухне пожар, решетките и металните варти блокират пътя на хората. Опасни при огън са и насъбрани отпадъци във входовете. Повечето от тях са леснозапалими.

Най-опасни при пожари са високите сгради с над 10 етажа, казаха още от пожарната. Те са 783, като 723 от тях са жилищни.

Илиев напомни, че преди 3 г. е била изготвена наредба за правила за безопасност, която Столичният общински съвет трябвало да гласува. Това обаче още не се е случило. Новата наредба предвижда от 200 до 500 лв. глоба за нарушаване на правилата за безопасността.

 

„Пожари унищожиха 25 000 дка гори", съобщава вестникът

Пожари са унищожили 25 000 дка площи за периода от януари до 15 март, съобщиха от Националнато управление по горите (НУГ). През последните четири дни са били опожарени 10 хил. дка. Всички те са били причинени от палене на стърнища и сухи треви и храсти. Огънят се е прехвърлил в горските територии и е нанесъл големи щети.

4 пожара все още не са угасени на територията на Регионалното управление на горите в София. Заради необичайно топлото и сухо време за този период на годината рискът от бързо разпространение на огъня е висок. Паленето на стърнищата е забранено със закон. Глобата за подпалвачите е от 100 до 2000 лв. 24 патрули от служители на горското ведомство обикалят районите около селищата и горските масиви.

 

„Още клипове от Ирак се появиха в интернет", съобщава „Дневник"

Два клипа с кадри от Ирак отпреди 3 години бяха качени във вторник в сайта www.vbox7.com от Момчил Русев, който беше във втория контингент в Карбала. Русев е авторът и на видеоматериала, който показваше как рейнджъри обиждат иракски деца, докато им дават вода. От новите клипове се вижда, че военни от мисията са общували с местни жители. Има и кадри с арест на иракчани, извършен от местната полиция, както и такива, в които се виждат трупове. Според източници от армията кадрите с убити хора нямат нищо общо с операции на български военни в Ирак.

 

 

Появата на материалите предизвика бурни коментари във форумите. Мнозина поискаха шокиращите снимки да бъдат свалени, защото сайтът се посещава и от деца. Момчил Русев е цивилен и нищо не можем да предприемем - заявиха във вторник по повод новите клипове от военното министерство.

 

Оттам отрекоха да е оказван натиск срещу бившия рейнджър да спре активността си в интернет. В същото време в коментара си под клиповете той моли за съдействие да си намери адвокат, но не обяснява по каква причина. Експерти от военното министерство предположиха, че Русев, който беше уволнен от армията през февруари 2005 г. по здравословни причини, търси юридически съвети за изявления, които има намерение да направи пред медиите. През последните две години той води дело срещу военното министерство с мотив, че при освобождаването му не е трудоустроен и не му е дадена възможност да се пенсионира.

 

В понеделник Министерството на отбраната съобщи, че в клипа с децата са участвали освен Русев лейтенант Асен Чилингиров, който сега е старши лейтенант, и редниците Боян Андонов и Кристиян Хайдутов. Хайдутов е напуснал по собствено желание в

началото на годината.

 

„Мъмрят бойците от иракския видеоклип", отбелязва „Труд"

Рейнджърите от видеоклипа, пуснат по интернет, които се обръщат към иракски деца в Кербала с "рошав мангал" и "циганин", няма да бъдат уволнени, научи "Труд". Ще ги накажат със "строго мъмрене", обясниха запознати. Според юристи постъпката им не е престъпление, защото отсрещната страна не разбира смисъла на казаното. Освен това рейнджърите се държат дружелюбно и дават вода.

"Как може постъпката да е осъдителна! В нея няма злоба. Смешно е да се сравнява смисълът на мисията с такъв инцидент", заяви за "Труд" посланикът ни в Багдад Валери Рачев. "Ние не знаем, но дали ромите, когато си говорят за нас, употребяват учтивото "сър", риторично попита посланикът.

„Клипове от Кербала наводниха интернет", четем в „Стандарт"

В интернет се появиха още няколко клипа с български рейнджъри от Ирак. Човекът, който ги разпространява, и този път е бившият боец Момчил Русев.

Само преди 5 дни гръмна скандал с видеоклип, качен от него на сайта vbox7.com, в който наши рейнджъри сипят обидни думи към иракски деца. Самият Русев се закани да залее електронното пространство със снимки от мисията на втория батальон в Ирак, където той е бил снайперист. Клиповете са с рекордно посещение на сайта. Единият от записите, на който се вижда как работят нашите бойци в пустинята и как събират боеприпаси, е видян вече 13 558 пъти.

Сред записите има и компилация от снимки - потресаващи гледки на надупчени от патрони коли, боеприпаси, заловени терористи с окървавени лица, БТР-и, които мачкат колите на бунтовници. На един от фотосите Момчил е с разбит нос, а до лика си е написал: (сулфатиацол марля) Ближи си раните, куче такова, отиваш в боя!!!

Псувни на силно изразен диалект от устата на български рейнджър бълват от нов клип, пуснат от Момчил Русев в интернет. "Ибети ли, ибети ли? Пийти ли? Тоз имам, ако е в България, никой няма да го ибава. При нас попа ибе по време на пости, вии." Това е само част от разговора между нашите бойци и иракчанин. Местният човек се усмихва приятелски и говори на развален английски. Българите му подават свои слънчеви очила с думите: "Aко мъ излъиш, шъ тъ ибъ." След това обаче иракчанинът застава пред камерата и казва с широка усмивка на лош английски: "Ало, аз съм приятел, аз съм български войник." В друг видеозапис същият иракчанин казва, че българските войници са му приятели и им благодари.

„Общините били най-подготвени за еврофондовете", информира „Дневник"

Местната власт изглежда най-подготвена за кандидатстване по структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Това става ясно от социологическо проучване, направено от MBMD по поръчка на Министерството на финансите. Във вторник започна националната разяснителна кампания за усвояването на фондовете. България има възможността да усвои близо 7 млрд. евро до 2013 г.

 

Анкетата показва, че след общините най-подготвен е неправителственият сектор, а на последно място е бизнесът. Най-предпочитаните сфери за компаниите са земеделието и строителството, за неправителствените организации - образованието и социалните дейности, а за общините - регионалното развитие. Проучването показва още, че основните трудности, които бенефициентите посочват, са тежките бюрократични процедури, липсата на практическа информация и на средства за съфинасиране.

 

Кампанията ще продължи до юни, като партньори са Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Центърът за икономическо развитие и медии. Кампанията, която ще струва около 2.2 млн. лв., предвижда национални срещи с бизнеса, неправителствения сектор и общините, регионални семинари, рекламни клипове.

 

„Фунията на тръбата "Бургас - Александруполис", коментира „Дневник"

Красен СТАНЧЕВ

Имаше ли вариант България да внася петрол от неруски компании? В обозримо бъдеще - не, но и руските доставчици очевидно нямат интерес да губят тукашния пазар. При цялото старание на своя президент руските компании едва ли биха променили нещо в разпределението на пазарните дялове . До 2030 г. (според министерството на енергетиката на САЩ) Русия няма да повиши своя принос в доставките на петрол съществено над 11.25% от световните доставки.

Мисля, че няма коментар за това споразумение, който да не започва с нещо като "най-после, преговорите започнаха преди цели 13 години". По-нататък следва повторение на вече известното. А основният въпрос остава без отговор. И той е: имаше ли по-изгодни за българските фирми и граждани варианти? За да се отговори на него, не е достатъчно вглеждането в самия проект, нужно е известно разбиране на контекста.

 

 

Ползите?

 

 

За един от печелившите елементи на споразумението се смята обстоятелството, че нещото, което се нарича "българия", ще има "преките ползи между 35 и 40 млн. долара годишно от транзитни такси". Много или малко са тези пари? Колкото и да се вглеждам в сумата, няма как да получа отговор на този въпрос. Все едно да търсиш разликата между крокодила, с което и се занимаваха повечето публични лица, обяснявайки ползите от сделката.

 

За да намеря сравнение, погледнах страницата на Института за пазарна икономика в интернет. И там се вижда, че от началото на година до днес, т.е. за 79 дни правителството, подписало споразумението, е изхарчило 4.6 млрд. лв. Иначе казано, онова, което "ще печели българия пряко" за една година, правителството изразходва за един ден.

 

Ще отиде ли тази сума в правителството и дали то ще намалява данъците с 40-ина милиона долара на година? Вероятният отговор е не и на двата въпроса. На това отгоре на собствениците на земята щяло да им се плаща от тези такси. Но сумата, изглежда, в крайна сметка била по-малка от пазарната цена на земята.

 

Следващата полза била, че били осигурени доставките на петрол. Не е ясно какво се има предвид в това твърдение. Май не е имало заплаха от спиране на доставките на петрол за "Лукойл - Нефтохим". Ако става дума за доставянето на петрол за самата тръба, нещата са повече от ясни: стоката е петролът, тръбата е транспортът; целта е да се продаде стоката. Следователно, строиш тръбата, за да продадеш петрола, а не за да търсиш петрол. Т.е. не е имало начин да няма "потоци", за които съответният министър се хвали, че "сме осигурили". (Все пак има такъв абстрактен начин - целият проект да е чист идиотизъм, но той май не е.)

 

Третата полза била осигуряването на 1000 работни места и участието на местни фирми. Ясно е, че има полза за тези фирми. Ползата от новите работни места е съмнителна. При структурата на безработицата в България поне 60% от работещите по тръбата няма да бъдат трайно безработни. Това ще са квалифицирани работници, които липсват в останалите части на икономиката. За професиите, които се търсят от малкото на брой фирми, обслужващи тръбата и петролния терминал, много други фирми ще трябва да плащат повече, за да задържат хората. Ако цените станат забранително високи, тези фирми ще внесат работна сила от чужбина. Иначе казано, ефектът върху безработицата е съмнителен.

 

Тези елементарни наблюдения не могат да бъдат направени, когато за ползите от тръбата се разсъждава от гледище на абстрактното ние.

 

В официалните обяснения по проекта и бързането за неговото подписване други ползи за "българите" не се споменават. С едно изключение. Преди няколко месеца президентът, договаряйки споразумението с гръцкия и руския си колега, ни в клин, ни в ръкав каза, че то означавало и "национална и регионална сигурност". Това изявление би могло да се остави без коментар. Но ако все пак този аргумент е валиден, може да се очаква, че колкото по-дълга е тръбата, толкова повече е "сигурността". Защо тогава е избрана по-късата тръба, президентът не каза.

 

 

Къде е Русия

 

 

Имаше ли вариант България да внася петрол от неруски компании? В обозримо бъдеще - не, но и руските доставчици очевидно нямат интерес да губят тукашния пазар. При цялото старание на своя президент руските компании едва ли биха променили нещо в разпределението на пазарните дялове . До 2030 г. (според министерството на енергетиката на САЩ) Русия няма да повиши своя принос в доставките на петрол съществено над 11.25% от световните доставки. За Русия средният растеж на пазарния й дял за периода ще е под 1%, на страните от Каспийския регион ще е около шест пъти повече, за всички останали износители на петрол - около два пъти повече от растежа на дела на Русия. Това разположение на силите означава, че за България винаги ще има алтернатива на руските доставки на петрол и че руските компании би трябвало да са крайно неразумни да губят тукашния пазар.

 

А имаше ли вариант руски компании да строят друг петролопровод? Алтернативите са две: Бургас - Вльора и Констанца - Омилиали (Триест). По тези направления строителството на петролопровод, първо, би било по-скъпо, и второ (и затова), то не би могло да се осъществи при мажоритарен дял в собствеността.

 

Русия има проблем, даже не един. Сравнено с Германия през 2003 г. (това са последните данни на Германската агенция за енергийна ефективност), първичното потребление на всички енергоносители в Русия е 1.84 пъти по-ниско, а енергийната ефективност е три пъти по-ниска. При това Русия през 2003 г. е произвела 2.95 пъти по-малко брутен вътрешен продукт на човек от населението, отколкото Германия.

 

Основният ни проблем очевидно е у дома. Цените на енергията в Русия са изкуствено поддържани ниски, за да е послушно населението. Производителни световни компании не се допускат, защото ще изместят местната върхушка, ще плащат повече на населението и то няма да зависи от единствената партия в държавата. Само на руския аналог на НЕК (според цитираните по-горе източници) през 2010 г. ще са необходими около 23 гигавата нови мощности, т.е. около 83 млрд. долара, за да посрещне търсенето. Тези средства не могат да дойдат изведнъж от промяна във вътрешните цени.

 

Пространствата за маневриране са ограничени. Ако изключим вдигането на пушилка по международни форуми, остава надеждата за високи цени на енергоносителите в чужбина.

 

 

 

Защо "българия" помага на "русия"

 

 

И така, след като няма очевидни ползи, "русия" не може да диктува цените на петрола и имаше възможност да не се бърза със споразумението, защо "българия" изобщо се съгласи с него? (Употребявам названията с малка буква, защото тук не става дума за страни, а за шепа хора.) Цените в чужбина очевидно се развиват по своя си логика, която не зависи от желанията на руските власти. Но монополното положение на отделни пазари позволява поне на тях да се влияе. Затова и собствеността е важна. Освен възможността да поддържа донякъде монополни цени (като високият пазарен дял на Русия е по-скоро при доставките на газ) срещу собствеността върху тръби като тази срещу активи като този може да се търси пряко (през капиталовите пазари) и косвено (чрез банки) финансиране. В краен случай собствеността може да се продаде и препродаде.

 

С така подписаното споразумение за "Бургас - Александруполис" правителството на "българия" подпомогна това на "русия" в осъществяването на именно такъв замисъл. Това твърдение не важи за Гърция. България ще плаща по-високи цени за газ, отколкото се очакваше преди година и няколко месеца. И "българия" позволи на "русия" да строи атомна централа на своя територия, от която, първо, няма нужда, и която, второ, се намира на доста опасно място. И това ако не е помощ... От страна на Русия търсенето на такава помощ е легитимно. От страна на България даването й е глупаво. Затова и за оправданието на сделката трябваше непрекъснато да се измислят смешни оправдания като споменаваните "ползи".

 

„Свалят цената на парното от 1 юли", четем в „Стандарт"

Парното и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Ще се търсят резерви за намаляване цената на топлоенергията, заяви той, след като вчера комисията обсъди поисканото от "Булгаргаз" поевтиняване на природния газ от 1 април с около 0,5%. То бе изненада за всички, след като месец по-рано и газовият доставчик, и регулаторът твърдяха, че се очаква скок на синьото гориво с поне 10% заради новия договор с "Газпром". Сегашното поевтиняване на горивото, макар и с много малко, е повод за разглеждане на цените на парното и топлата вода, стана ясно след заседанието. Според Шушулов ще се търсят такива начини за регулиране на тарифите на топлофикациите в страната, които да провокират ръководствата им към икономии на разходите и по-добро управление на приходите. Така ще се премине от регулиране на "разходи плюс" към регулиране чрез стимули и търсене на по-ниски цени.

"През януари газът скочи, а цената на парното - не. Така че трябва да се направи преглед на разходите, за да е ясно трябва ли да има промяна на цената", коментираха от "Топлофикация".

Все още не е решено с колко ще бъде глобена "Топлофикация София" заради установените при проверка на регулатора сериозни нарушения. Най-вероятно тя ще е до 20 000 лева, каза Шушулов.

 

„Върви ли екшън планът в МВР" коментира "Дневник"

Има ли успокоение във властта след приемането ни в Европейския съюз и как се изпълнява екшън планът на правителството за тази година с изисквания за промени в различни области, които България трябва да направи "в движение"? Обемистият документ беше приет на 28 декември 2006 г. под заглавието "План за действие за 2007 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС" и беше публикуван на интернет страницата на Министерския съвет на 8 януари. Законодателните изменения в екшън плана са различни от законодателната програма на правителството, която е изградена на други разчети.

Има ли успокоение във властта след приемането ни в Европейския съюз и как се изпълнява екшън планът на правителството за тази година с изисквания за промени в различни области, които България трябва да направи "в движение"? Обемистият документ беше приет на 28 декември 2006 г. под заглавието "План за действие за 2007 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС" и беше публикуван на интернет страницата на Министерския съвет на 8 януари. Законодателните изменения в екшън плана са различни от законодателната програма на правителството, която е изградена на други разчети.

 

В екшън плана на Министерския съвет са посочени общо 252 задачи (през 2006 г. те са били 762), които трябва да се решат до края на година. Една основна част от тях се отнася до изменението и допълнението на действащото законодателство и подзаконовата нормативна база. В плана са отбелязани и отговорните институции, на които е възложено да подготвят проектите. "Дневник" се опита да разбере как МВР изпълнява възложените му от правителството задължения. Вътрешното министерство е определено като водеща институция по част от мерките, набелязани по глава "Правосъдие и вътрешни работи".

 

За съжаление въпреки писменото заявление на вестника (и достатъчно време изчакване) поисканата среща с ресорен или компетентен по тези въпроси зам.-министър не беше организирана. Въпреки опитите на пресцентъра на ведомството да съдейства по бюрократични или някакви други причини не получихме конкретна информация дори и на по-ниско ниво - от дирекция или отдел. Въпреки това "Дневник" представя какво трябва да свърши МВР, защото това засяга както партньорството ни с останалите страни - членки на ЕС, така и българските граждани.

 

Според сроковете, заложени в правителствения план, с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС, тази седмица МВР трябва да внесе в правителството два важни проекта. Първият е документ за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Изработването му е трябвало да стане до 2 март, предварителното съгласуване е определено за 5 март, а за внасянето му в правителството е определена датата 19 март. Разглеждането му от правителството трябва да стане на 29 март, е посочено в плана. До края на юни новите разпоредби трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание.

 

Промените в Закона за чужденците

 

са изключително важни, тъй като с тях ще следва да се преформулира понятието "чужденец" най-вече с оглед на новата позиция на България в ЕС. Законът определя не само влизането, пребиваването и излизането на чужденците на територията на страната, но и техните права и задължения. Точните параметри на поправките ще станат ясни при обявяването им от правителството, но членството ни в ЕС и новото третиране на гражданите от другите страни членки вероятно ще залегне във философията им.

 

През последната половин година в същия закон са правени и други промени по предложение на МВР. Първите (в сила от октомври 2006 г.) се отнасят до задължението на службите за административен контрол на чужденците да предоставят на дирекция "Миграция" при Генералната дирекция "Полиция" данни за влизанията в страната и за чужденци, потърсили и получили особена закрила. Има промяна и на кръга от органите в МВР, които могат да налагат принудителни административни мерки. Заложено е създаването на специални домове за временно настаняване на чужденци, за които е издадена заповед за експулсиране.

 

Втората поправка (в сила от обнародването й в Държавен вестник през февруари 2007 г.) се отнася до нови основания, с които може да бъде отказана виза на чужденец и влизането му в страната. Тя е насочена изключително към представители на международната организирана престъпност. Легалното им влизане в страната е забранено, когато България разполага с данни, че дадено лице е член на престъпна група или организация или че извършва терористична дейност, контрабанда и незаконни сделки с оръжие, взривни вещества, боеприпаси, стратегически суровини, изделия и технологии с двойна употреба, както и незаконен трафик на упойващи и психотропни вещества и прекурсори и на суровини за тяхното производство.

 

Две наредби за визите

 

На 22 март според екшън плана на правителството МВР трябва да внесе в кабинета проект за приемане на постановление за изменение на Наредбата за условията и реда за отпечатване, съхраняване, полагане, анулиране, унищожаване и отчитане на стикери с българска виза. Промените трябва да са съгласувани с Министерството на външните работи (МВнР), което също участва в изработването им, тъй като този документ има пряко отношение към визовата дейност на българските посолства и консулства. Промените също трябва да отразят положението на България като страна - членка на ЕС и външна граница на съюза. Измененията в тази наредба е трябвало да бъдат изготвени през февруари и съгласувани в началото на март. Ако всичко върви по план, те би трябвало да бъдат разгледани от правителството на 29 март.

 

Вторият документ се отнася до изменения в Инструкцията за издаване на визи на границата. След приемането на България в ЕС от нея се иска да осъществява по-строг контрол по границите. За подготовката на този документ освен МВР отново отговаря и МВнР. Според графика в правителствения план промените в инструкцията е трябвало да бъдат готови до 21 януари и съгласувани на следващия ден. Като краен срок за приемане от кабинета е посочена датата 22 февруари. Правителственият сайт не регистрира решение по тази инструкция. Електронната система ДАКСИ също не отчита промяна на този документ при търсене в официалния раздел на Държавен вестник.

 

Новите документи за самоличност

 

Едно от най-сериозните предизвикателства пред МВР тази година е изграждането на новата автоматизирана информационна система за издаване на нови документи за самоличност. Разликата с предишните е значителна. В новите лични карти и задгранични паспорти за първи път ще се вгражда безконтактен електронен носител с биометрични данни на лицата - пръстов отпечатък и цифрова снимка. Въвеждането на биометрични данни в личните документи е изискване на ЕС, но и част от условията на САЩ за включване на България в програмата за безвизов режим.

 

Идеята е новата система да бъде така организирана, че всичко да се извършва на едно гише и да облекчава гражданите. Това включва цифровите снимки да се правят в съответното РПУ, което издава паспорта, също там да се взимат и пръстовите отпечатъци. Системата трябва да гарантира висока надеждност срещу фалшифициране, както и да отговаря и на изискванията за контрол на личните данни. През миналата година България два пъти беше обект в западни публикации, в които се сочеше като страна, където лесно се фалшифицират документи за самоличност. Единия път дори беше публикувана лична карта на името на британския вътрешен министър Джон Рийд.

 

Според изявление на Мария Костадинова, и.д. директор на направление "Български документи за самоличност" към Генерална дирекция "Полиция", направено преди седмица във в. "24 часа", МВР все още не е обявило обществена поръчка за изграждане на новата система. По думите й все още се подготвят документите и изискванията към фирмите, които биха участвали в търга.

 

В правителствения план 1 октомври е посочен като дата, от която МВР вече трябва да издава новите документи за самоличност, които ще отговарят на изискванията и сигурността в ЕС. Дали този срок ще се спази, не е ясно. За оставащите седем месеца МВР трябва да обяви търга, да го проведе и да остане достатъчно време на фирмата изпълнител да оборудва полицейските управления в страната с новата система. До момента вътрешното министерство не е обявило разяснителна кампания по тези въпроси. Не е ясно също така плавно ли ще става подмяната на личните карти и задграничните паспорти, или това ще е задължително за всички. Имало е не един или два примера как поради бюрократично нехайство важни срокове за гражданите са обявявани в последния момент и са предизвиквали огромни опашки и обществено недоволство. Не е ясно още дали личната карта и шофьорската книжка ще бъдат обединени в един документ и дали новите документи за самоличност ще запазят цените, на които се издават сега.

 

МВР не е единствената институция, която има отговорности и срокове в правителствения план. Ако обаче повечето държавни институции не спазват сроковете, ще излезе, че документът на правителството е само на хартия и за пред очите на ЕС. За изминалите три месеца от началото на година премиерът Сергей Станишев не е обявявал публично дали планът се изпълнява, или има трудности. Ако се окаже, че е така, самозалъгването и успокоението в управляващите, че след като вече сме приети в съюза, няма да има сериозни проблеми с обещания от Европейската комисия сериозен мониторинг, може да им изиграе лоша шега.

„Полицията да е по-активна с Маджо" е водещото заглавие на „Труд"

Софийският градски съд нареди вчера на полицията да предприеме мерки за издирването, призоваването и довеждането на Младен Михалев-Маджо на разпит като свидетел по делото за убийството на Бай Миле. Това трябва да стане до заседанието на 16 май, ако дотогава Михалев влезе в страната. От 8 март той е в чужбина, след като е бил над 2 месеца в България, стана ясно на процеса. От няколко месеца друг състав на същия съд го издирва, за да даде показания като свидетел и по делото срещу Маргините. Призовкарите обаче не могат да го открият.

 

„Съдът отказа на Маджо разпит чрез видео", четем в „Новинар"

Софийски градски съд отхвърли молбата на Младен Михалев-Маджо да бъде разпитан по делото за убийството на Милчо Бонев - бай Миле чрез видеоконферентна връзка. Искането за подобен разпит беше депозирано от адвоката на Маджо на предишното заседание в понеделник. Маджо е забравил в исковата си молба да уточни в коя държава се намира. Фактите, че Маджо си е идвал в България през последните три месеца, също са били мотив за магистратите да вземат решението.

За следващото заседание по делото в средата на май той отново трябва да бъде призован. Тогава е насрочено и заседание по делото срещу братята Красимир и Николйа Маринови-Маргините, където Маджо също трябва да се яви.

 

„Анкара не е поискала официално османски архиви", четем в „Дневник"

Турция не е предприела официални действия за получаване от България на т.нар. истанбулски османски архив, включващ документи за Османската империя, попаднали в страната ни през 1931 г. във вагони със "стара хартия". Преди седмица радио "Дойче веле" съобщи, че Анкара разчита България да й върне документите, а турското финансово министерство подготвя законопроект за националния архив с такава цел.

 

Нито в официална писмена форма, нито устно от Анкара е идвало искане за връщане на оригинали, казаха пред "Дневник" от институциите, съхраняващи османските документи - Главно управление на архивите и Народната библиотека. Техни представители, както и историци ще дадат днес пресконференция по темата. Според специалисти вероятно е допусната неточност в появилата се информация за намеренията на турското правителство. Те предположиха, че става въпрос за продължаване на двустранния обмен на копия на османски документи. Между България и Турция има спогодба още от 1993 г. за размяна на копия и документи на микрофилм. От Народната библиотека пък напомниха, че архивите са придобити чрез търговска сделка на частно лице - хартиените фабрики в Костенец и Княжево, а Турция няма основания да претендира за връщането им.

 

Близо 65 години след като в България започва описването и систематизирането на документите от Истанбул, техническата обработка е почти към края си, научи "Дневник" от Народната библиотека. Има и идеи те да се систематизират в каталози. Неотдавна Ориенталският отдел към Народната библиотека е спечелил проект на Министерството на културата за над 100 хил. лв., с които да се реставрират документите.

 

„Турция чака рамо за ЕС", четем в „Дума"

Очакваме близката подкрепа на България при убеждаването на отделните страни от Европейския съюз в преговорите за членството на Турция. Това заяви главният турски преговарящ и министър на икономиката на южната ни съседка Али Бабаджан след вчерашната си среща с вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, предаде БГНЕС. Турският гост съобщи, че до две седмици Анкара ще изпрати на Европейската комисия всички документи, необходими за отварянето на четири преговорни глави.

Бабаджан коментира, че не ЕК, а 27-те страни от съюза са проблем за Турция, тъй като за откриването на главите е нужно съгласието на всяка една от тях. Ако то бъде дадено, процесът може да започне в рамките на германското председателство до края на юни, посочи той. По думите на турският министър отварянето и затварянето на преговорни глави са политически решения, които нямат връзка с твърдата решимост на Анкара да продължи започнатите реформи и да се доближи до еврокритериите.

От своя страна Калфин заяви, че България ще продължи да подкрепя Турция и определи като впечатляващи промените в страната. Според него те ще създават по-добра бизнес среда, политическа и макроикономическа стабилност. Той допълни, че Турция е един от най-важните пазари за износ на български стоки, като двустранният стокообмен през 2006 г. е достигнал 3 млрд. долара.

Бабаджан заяви още, че турското правителство следи отблизо въпроса за български медици в Либия и вече е направило определени крачки в тяхна подкрепа. Ако има нещо, което можем да направим, сме готови да го сторим, за да се стигне до положителен резултат, заяви той.

 

„Наше съкровище открива юбилея на Евросъюза", отбелязва „Дума"

Преславското златно съкровище и уникалната керамична икона "Св. Теодор Стратилат" от манастира Патлейна (Х в.) ще представят България на грандиозното честване в Рим на 50-та годишнина от подписването на Римските договори през 1957 г., с които се слага началото на Европейския съюз.

Всяка страна членка на съюза се представя с два свои знакови паметници на културата, които ще бъдат показани в обща изложба в президентския дворец Квиринале. Съкровището от средновековната ни столица Велики Преслав включва много скъпи накити и монети от IХ-Х в. и е единствено по рода си в света, обясни за ДУМА ст.н.с. Маргарита Ваклинова, зам.-директор на Националния археологически институт и музей при БАН, която бе в Рим във връзка с излагането на нашите експонати.

Изложбата започва именно с българските светини, подредени веднага до входа, които вече събраха много адмирации, съобщи вчера археоложката. Те формират един кът със стенописи и икони от Кипър и Румъния, които обаче са от ХIV-ХV в. Изложбата ще бъде открита за посетители на 24 март, а преди това ще бъде посетена от държавните глави на страните.

Българската песен за Евровизия "Вода" в изпълнение на Стоян Янкулов и Елица Тодорова ще прозвучи в Рим на 25 март в неделя. По покана на посолството ни в Рим двамата ще свирят на сцената заедно с още европейски знаменитости в грандиозния концерт, в който всяка страна-членка на ЕС ще бъде представена с културна програма.

 

"Затварят пристанище заради вятъра, топола смаза 2 коли", четем в „Труд"

Ураган вилня през нощта в цялата страна. Очаква се днес застудяването от югозапад да продължи. Синоптиците предполагат, че фронтът ще донесе вятър, чиято скорост на места днес може да надхвърли 65 км/ч. Дежурните специалисти в Националния център по метеорология и хидрология към БАН съобщиха, че бурята ще вилнее най-вече по високите части на планините.

 

„30 eргени в битка за мома медсестра", информира „Стандарт"

Табелата с надпис "Фъргово" е на български и на английски език. Скоро до нея ще вдигнем още една, на която ще пише "Търси се медицинска сестра за булка в селото", казват местните зевзеци.

Вече цяла седмица в селището най-актуалната тема е обявената награда от 1000 лева от общинския кмет на Сатовча Арбен Мименов. Управникът обеща сумата на този ерген, който успее да излъже някоя мома в бяла престилка и я доведе снаха във Фъргово. С такава целесъобразна сватба кметът ще реши важен социален и човешки проблем - липсата на непрекъснато медицинско обслужване в селището. Той решил да дари наградата спонтанно, при това от личните си пари, защото видял, че след 17 часа селото на практика остава без медицинско обслужване. Тогава личните лекари са по домовете си в общинските центрове, мобилните телефони не работят, а за една инжекция се налага да бият път до Гоце Делчев. Не всеки има пари да плати, затова реших да мотивирам местните младежи да си внесат булка медицинска сестра отвън, каза Мименов.

В най-изгодна позиция са ергените, които потриват доволно ръце и вече обмислят успешна тактика за превземането на сърцето на красива и добра медицинска сестра. Женените мъже пък благородно им завиждат. Защото те някога са се прежалили, без да получат нито стотинка от ръководството на общината. Ергените, около 30 души, са разделени на два лагера. Едните са обвързани и имат приятелки, а другите са свободни. Първите се чудят как да накарат гаджетата си да учат за медицински сестри. Вторите са готови да се "командироват" в Благоевград, където да сложат брачните окови на някоя от възпитаничките на медицинския колеж. "Моята половинка е в десети клас и учи в Гоце Делчев. Де да мога да я убедя да учи медицина, грабваме кметската награда. Защото ми е време да се женя", твърди 20-годишният Светослав Жижовски. Признава, че в момента не работи никъде, но задоми ли се, ще се захване, за да издържа семейството си. Защото 1000 лева не са толкова много, няма да стигнат за кой знае какво, пресмята младежът. Той се бои и от жестоката конкуренция в лицето на останалите млади мъже тук. Доста от тях са студенти в Благоевград и като нищо ще се впуснат в преследване на медицински сестри в тамошния колеж. "Ще си ги намерят готови, завършили и ще ме изпреварят. Че моята половинка, докато следва, време ще мине. Но не губя надежда, тя умира последна", категоричен е Светослав. От съседното барче излиза връстникът му Боян Сафиев. Той учи висше в областния център. Сигурно затова е ухилен до уши. Лесно му е, че е на една ръка разстояние от момите в бели престилки. Не е решил, не е излъгал някоя от тях. "Стига ми само да се завъртя около този медицински колеж, няма да ми се наложи дълго да обикалям, за да се сдобия с булка по сметка", не крие самочувствието си младият красавец. Пред него стои друг проблем. "Обзавел" се е вече с приятелка, която учи в Югозападния университет "Неофит Рилски", но специалността й няма нищо общо с медицината. "Освен да намерим тапия за медицинска сестра и да приберем 1000 лева. Но няма да е честно. Нали целта е да осигурим квалифицирана работна ръка", казва 20-годишният младеж.

"Събирам пари, за да си осигуря няколко дни престой в Благоевград. Гарантирам, че ще доведа булка, от която има нужда цялото село. Нищо не ми пречи, нямам приятелка. Но трябват пари. Не е лошо общинският кмет Мименов да задели някой лев за мисията ми в областния център. Тогава проблемът ще е решен", вярва в себе си млад мъж, който наближава 30-те години.

Не му е лесно и на кмета на село Фъргово Венцислав Кацаров. Липсата на медицинско лице в селището е най-големият проблем за 500-те жители. Всяка година се среща с момите, които искат да учат висше. Умолява ги да се запишат я в медицински колеж, я в медицински университет, но все удря на камък. Почти всички учат право. Някога имали медицинска сестра, но тя се задомила в село Годешево. "Разчитам на предложението на Мименов и на пресата. Да се чуе, че само при нас няма медицинско лице, което да се грижи за хората 24 часа в денонощието. Онзи ден се обадил общинският кмет на Гърмен Ахмед Башев и заявил на Мименов, че при него има три медицински сестри. Но нали трябва да се харесат с нашите ергени, не е лесна работа", сватосва предварително селският управник. Все още не са му се обаждали в кметството моми в бели престилки, за да изразят желание да пристанат на някой момък от Фъргово. Село без медицинска сестра е като сватба без музика - няма настроение, няма радост, допълва Кацаров. На всичкото отгоре 40 на сто от обитателите на Фъргово нямат и здравни осигуровки.

 

„Болница "Св. Наум" открива клиника за лечение на болката", информира „Дневник"

Първата клиника за лечение на болката ще заработи до седмица в болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това съобщи във вторник проф. Иван Миланов, директор на здравното заведение. В нея ще има 15 легла и ще се лекуват болни с тежка мигрена, дископатии и други неврологични страдания. Пациентите няма да плащат, когато са с направление от личния лекар.

 

Болката е сигнал на организма, че с него се случва нещо нередно. Тя не трябва да се подминава, за да не се превърне от симптом в болест, предупреди Миланов.

 

Около 80% от хората страдат от главоболие, а една пета от тях имат мигрена. Останалите получават хронични болки от стрес. Много често се случва пациентът да изпадне в дълбока депресия и да се стигне до алкохолизъм или наркомании от постоянната болка, каза Миланов. Той подчерта, че около 30% от българите не ходят на лекар и си купуват лекарства от първата аптека, но по този начин често се случва да не приемат най-подходящите медикаменти. Вече съществуват препарати, които не дразнят стомаха и са много по-ефективни, затова консултацията със специалист е задължителна, каза Миланов.

 

За първи път у нас ще се проведе национална информационна кампания "Спри болката", която има за цел да покаже на хората как да се борят с най-честия и най-неприятен болестен симптом. Инициативата е под егидата на двете най-големи лекарски дружества - по главоболие и по неврология. Специално за кампанията е създаден интернет сайт www.spribolkata.com, на който всеки може да получи информация за видовете болки и начините за борба с тях. За да привлекат вниманието към проблема, медиците са подготвили необичайни инсталации под надслов "Това нямаше да се случи, ако някой не го болеше нещо." В центъра на София ще бъдат разпръснати недовършени предмети (пейки без седалки, велосипеди без колелета и др.), които са "произведени от хора с главоболие". Целта им е хората да се замислят за загубената работоспособност и неудобството, което създава болката. След края на кампанията инсталациите ще бъдат довършени и ще останат като подарък за софиянци.

 

Болката е неизменна част от медицината, но това не означава, че трябва да е част от живота ни, заяви проф. Параскева Стаменова, началник на клиниката по неврология в "Царица Йоанна". Тя подчерта, че в повечето университетски болници има кабинети за лечение на болката, където специалисти могат да помогнат на хората да се справят с този неприятен проблем.

 

"Основават спецклиника за лечение на болката", съобщава „Дума"

В самостоятелна клиника към специализираната университетската болница по неврология и психиатрия "Свети Наум" (Четвърти километър) ще лекуват болката. Това съобщи директорът на болницата и председател на Българското дружество по главоболие проф. Иван Миланов. В здравното звено, което ще разполага с 15 легла и модерна апаратура, ще работят предимно невролози.

Главоболието е симптом за няколко десетки заболявания, но ако не се лекува, се превръща в заболяване, подчертава проф. Миланов. Според цитираните от него числа, над 30% от американците например лекуват главоболието си "на гише" - не ходят на лекар, а отиват в аптеката и искат "нещо за главоболието си", без да знаят произхода на тази болка.

У нас вероятно този процент е доста по-висок, прогнозира проф. Миланов. При подобно продължително "лечение" непременно се явяват странични действия, като най-често става въпрос за проблеми със стомаха или дори поява на язва, коментира от своя страна проф. Параскева Стаменова, който ръководи клиниката по неврология в университетска болница "Царица Йоанна" (ИСУЛ) и е председателка на Българското дружество по неврология. Тя заяви, че статистика на Световната здравна организация (СЗО) показва, че вследствие на подобно страдание в света умират повече хора, отколкото от СПИН. Причината за подобно кървене е, че болкоуспокояващите лекарства са нестероидни противовъзпалителни и тяхната молекула предизвиква подобна реакция.

Вчера двете дружества - по главоболие и болка и по неврология, започнаха национална кампания "Спри болката".

По думи на проф. Стаменова има вече ново лекарство, при което тези странични ефекти са снижени до минимум. Новата структура на молекулата е откритие от 1987 г. на учените проф. Доналд Крам от университета в Калифорния, проф. Жан-Мари Лен от университета "Луи Пастьор" - Франция и Чарлз Педерсън от Университета "Дюпон" в САЩ. Тримата получават Нобелова награда за разработването на технологията "домакин-гост". Принципът при новото лекарство е, че молекулата действа без кристалите, които всъщност увреждат стомаха. От година и половина медикамент е и в България.

 

„Кой е истински европеец, пита Брюксел елита ни", съобщава „24 часа"

Какво означава да си истински българин и истински европеец, доколко са привързани към своя град или село, каква е главната цел на ЕС. Това са част от въпросите, на които депутатите ще отговарят в рамките на сравнително изследване на елитите в страните от ЕС.

То е част от международен проект на Европейската комисия, в който участват още 19 членки. Освен политиците Институтът по социология към БАН ще пита и икономическия елит у нас. Анкетните карти вече са раздадени в НС.

"Ловците на души" търсят несретници", информира „Стандарт"

Репортер на "Стандарт" проникна в една от най-агресивните секти в света - сциентоложката, и се подложи на двумесечно обучение. За първи път български журналист видя на дело как последователите на Рон Хъбард промиват мозъци и какво кара хората да дават парите си за съмнителни ползи. В предишните два броя разказахме за задължителните изповеди пред гуруто Димитър Тодоров на всеки нов член на сектата. Както и цените на различните курсове и беседи, които може "да те направят щастлив и да те избавят от проблемите".

Война с психиатрите е един от основните фронтове на сциентолозите. Докторите са в час с методите на сектата, а това не се харесва на "ловците на души". Не правят изключение и българските проповедници на учението на Хъбард. Месец след като съм започнала обучението по дианетика, вече съм узряла да разбера кои са ни враговете. Първата стъпка е почти двучасов ужасяващ филм за зверствата на психиатрите по света и най-вече в САЩ. Озвучен е на руски, но дори и да не знаеш езика, кадрите са потресаващи. Лекари в бели престилки дупчат главите на пациенти с дрелки пробиват им черепа през очите с отвертки и други такива красоти. Всичко е натурално, не са скрити и най-дребните детайли от "лечението". От кадрите ясно тече внушението, че децата в САЩ са дрогирани с лекарства, в резултат на което грабват пищовите и разстрелват съучениците си. Не издържам и моля Димитър да спре видеото. Категорично отказва - трябва да съм наясно кои са "лошите" и още повече да се привържа към "добрите". Разбирай сциентолозите.

След филмовата обработка съм и доста по-склонна да споделя проблемите си с кроткия и добронамерен Димитър, който ме изслушва на драго сърце. И разбира. Например за проблеми със съпруга или децата. Темата му е, както се казва, по душа. Истински "гуруто" се оживява, когато разбере, че смърт на близък човек те е сполетяла наскоро. Изключително упорито се опитва да разбере какво точно е станало -това е шок, който може да бъде използван максимално от сектата.

За да ме настрои за изповед и предизвика доверие, Димитър споделя плановете си за пътуване до Румъния, където да проведе курсове. Голямата идея е огромна жълта палатка да дойде от северната ни съседка, а с нея и група сциентолози, които да сеят из страната ни идеите си. Неизвестно защо тя пропада и Димитър се завръща сам от Румъния. В момента супервайзърът е в Дания на доквалификация. За завръщането му през април пък трябва да е готов новият му офис в центъра на София, където столичани вече ще могат в лъскава обстановка да се отдадат на Хъбард-купон. За да можем да стигнем поне братята македонци - там клонът на сциентолозите работел с пълна сила, твърди Димитър. Остава ни да чакаме.

„Циганите щели да изчезнат като индианците", четем в „Труд"

"Циганите ще изчезнат, ще ги натикат в резервати като индианците." Такава прогноза за ромите направи вчера лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев пред кабинета на столичния кмет Бойко Борисов. Мотивът му бе, че в нито един квартал хората не искали да се строят жилища за мургавите.

Кънчев бе при градоначалника, за да се оплаче от червените общинари Антон Кутев и Борис Цветков. Двамата обвиниха миналата неделя Борисов, че не прави нищо по ромските въпроси. А вчера Кънчев реши да го защити от нападките им. "Тяхното е циганска работа, но когато тя не се върши от циганин, е непрофесионална", заяви ромският лидер.

„Локомотивът Бойко отсвири вагоните", коментира „Стандарт"

Някога за малките партии казвали, че са един файтон хора. Сега по-правилно ще е да се каже - едно ремарке. А ремаркетата се нуждаят от влекач.

Тъкмо такава роля малките десни партийки отреждат на ГЕРБ. Проектът "Обединена десница" всъщност няма друга цел, освен да намери на бившите величия от СДС нова ракета носител, която да ги върне във властта.

Те сами нямат потенциал, това е ясно. Нито една от минипартийките, събрали се да се обединяват в понеделник, не би могла да прескочи сама изборната бариера, дори ако тя беше не четири процента, а един-единствен. Справка - последните парламентарни и президентски избори.

Всички претендиращи да са десни формации с повече привърженици бойкотираха срещата. Това се отнася не само за ГЕРБ, но също за СДС, ДСБ и "Новото време", които са се явявали на избори с относителен успех. Главният секретар на сините Иван Колчаков присъства като наблюдател, а другите големи не си направиха труда дори да видят какво ще стане.

"Старите муцуни" от проекта "Обединена десница" всъщност се опитват да възродят първоначалния СДС, който беше коалиция, а не партия. По онова време беше достатъчно да си направиш някаква формация и да те приемат в съюза, за да станеш член на ръководния орган - координационния съвет.

Така доста хора влязоха в политиката по втория начин и дори гастролираха в два-три парламента. Но баламите свършиха, задният вход е затворен, затова никой не се интересува от конференциите на бившите. Те имат свободния избор да напуснат политиката или да подкрепят някой от големите. Само че подкрепата им е толкова паянтова, че никой не се интересува от нея, камо ли да им предложи нещо в замяна.

Сбирката в понеделник прилича на железопътна гара, на която са се събрали вагони. Обаче локомотиви няма, поради което те не могат да отлепят от коловозите и стоят затънали.

Не могат дори да направят някаква композиция - за тази цел трябва поне едно маневрено локомотивче. Ще си стоят и ще си заседават до дупка, както казваше един от първите седесари.

Локомотивите са кът, а някои от тях приличат на чайници. СДС и ДСБ също са с проблеми за евровота - я успеят да вдигнат налягането в котела и да вкарат някой депутат, я не. Случайно ли е, че някои от най-видните им хора ги напускат? Според крилатия израз на попа политик Христофор Събев "големите" десни започнаха да се люспят. Кажи-речи, единственият мощен влекач остана Бойко Борисов. Само че той кара стажа си при царя и също като него не иска да стартира на избори със "стари муцуни". Когато си перспективен политик в България, трябва да изразходваш големи усилия, за да се отървеш от люспите от други партии, решили да полепнат по теб. Това беше проблемът на СДС през 1990 г. и на НДСВ през 2001 г. ГЕРБ ще си избере най-доброто от кадровия потенциал на десницата. Този процес вече е в ход от доста време и присъствието на подобни сбирки с нищо не повишава шанса да бъдеш пожелан. Тъкмо затова най-перспективните не бяха там.

Единственият шанс на десните да се обединят, изглежда, е да тръгнат след Бойко Борисов - но не като съюзници, а като последователи. Така шансовете им за нова кариера наистина няма да зависят от тях, но те и сега клонят към нула. Другият избор е преждевременното излизане в политическа пенсия.