Министърът на образованието, стачката на учителите, какво искат и откъде може да се вземе то

Престъпността у нас - ЕС има списък, премиерът се смее, вътрешният министър отчита спад

Защо българин не си иска гражданството

Министърът на образованието на снимка на първа на “Труд” и на “24 часа”. Даниел Вълчев – сам с една боксова круша или на фитнес-уред. С голи ръце в стачката, както пише “24 часа”. А снимките са от посещение на просветния министър в 54 СОУ и от разходката му във фитнес-залата. Безсрочната стачка се оказа еднодневна, четем в “Труд”. От сайта на Всеки ден научаваме, че МВФ не дава учителските заплати да се увеличават, шефът на мисията Ханс Фликеншийлд дори казва, че имаме прекалено много училища. Първо качество, после – заплати, обобщава “24 часа” условията на МВФ. Зачената в грях, за да обслужи определени амбиции, тази стачка няма да роди очакваното отроче. Дори в преговорите да се стигне до 10-15 процентно увеличение на заплатите, и съсловието, и образованието няма да излязат от мизерията, в която са потънали, коментира “Всеки ден.” Стачка днес, финансов жест – догодина, това пише “24 часа”. В 54 училище министър Вълчев и зам.-директорката са се обзаложили дали депутатите ще си гласуват 13 заплата, но не са издали залога.

1/10 от това, с което контрабандата и митническите измами ощетяват държавата е достатъчно за исканото от учителите увеличение, изчислява “24 часа”. Или – 50 млн. от 500 млн. лв. 50 млн. могат да се спестят за три седмици, казва в “Труд” юристът и журналист от Дарик радио Кирил Вълчев. Да – ако учителите стачкуват с искането си за повече пари три седмици и не получават, както е по закон, заплати за това време, спестените от неполучените им заплати средства покриват необходимите 50 млн. Няма и дума обаче за промени за по-добро образование, отбелязва Кирил Вълчев. Докато на първа “Труд” пише за 3.5 млрд лв щети от източен ДДС. Данните са от НСлС за периода от 1998 до сега. Мафията източила 3,5 млрд. лв, както пише “Сега” на първа. В същото време МВР отчита спад на престъпността – пак от “Труд”. Или, както пише “Медиапул,” Станишев се изсмя на “списъка на ЕС” с български мафиоти, министър Петков отчете спад на престъпността. Кабинетът в еврокампания за боренето на престъпността, както пише “Дневник”. След канонадата от изказвания на чужди дипломати, че криминалните интереси у нас са "неудобно близко до политиката и бизнеса", в понеделник беше обявен нов пакет от мерки - спешни законодателни промени, мониторинги на свършеното и обещание, че до Нова година поне 40 дела най-накрая ще влязат в съда, изрежда “Дневник”. Проблемът обаче е, че въпреки операция “Респект” и обещанията за още по темата, България продължава да излъчва неубедителни сигнали. ЕС се притеснява, че организираната престъпност може да се окаже по-силна от държавата, а тези, които трябва да бъдат заловени да се окажат защитавани от тези, които трябва да ги заловят – припомня изданието коментара на ББС.

А “Дневник” припомня, в интервю на британския посланик у нас Джеръми Хил за Канал 1, че изборът на главен прокурор е много важен за реформата в прокуратурата. Вярно ли е, че ЕС има списък с българските мафиоти, пита “Дневник”. Не коментираме оперативна информация или подробности, но през следващите няколко месеца очакваме реални резултати от следствената работа, отговаря посланик Хил. Не поставяме количествени условия, не коментираме конкретни случаи, очакваме промяна на подхода. “24 часа” разказва на цяла страница за Ивайло Малинов – българин, журналист в БНР, учил в Гърция и в САЩ, който твърдо иска да се откаже гражданството си. Заради автомфията. Открадват му джип, той го намира по обява за продажба, посочва 31 специфични белега, но полицията няма достатъчно основания да задържи нито 20 годишния нов собственик – по документи краденият джип се води собственост на 61-годишен човек, - нито да върне колата на законния й собственик. После Малинов си купува друга кола, проверява в столичния КАТ дали е крадена, не е, но няколко месеца по-късно на границата с Гърция се оказва, че колата се издирва от Интерпол, открадната е в Париж. Ако това, което стана с мен, се беше случило с чужденец, нашият външен министър щеше да дава обяснения в някои посолство, казва Ивайло Малинов. Спомнете си случая с колата на немски гражданин, карана от наш съдия. Искам, като си плащам данъците, да получавам нещо срещу това.