RFI - България България - страна на безнаказаност и убийци на кучета

За полицаите и законите

За движението на парите от България и чужбина и обратно

Учителите - проблеми и популизъм

Пребиха полицаи в ромско – първа страница на "Труд". Удариха ме с талпа и нищо не помня – от краткото интервю на "24 часа" с един от пребитите. Много е тънка тази граница. Пребити полицаи – това е също толкова опасно, колкото пребити арестанти. Друг е въпросът, че в София има гета, където могат да припарят без риск само добре екипирани специални части. А уж щяхме да интегрираме ромите – коментира "24 часа".
Да бием ли или да ни бият – така или иначе, все сме виновни до доказване на противното, четем в "Труд" реакцията на сержанти. Заради подобни мисли се налага обидният извод, че ченгетата у нас са два вида – първите загряват бавно, вторите изстиват бързо.
А нещата са в разумен вид само в тия страни, където и биячите на полицаи, и полицаите биячи се пращат незабавно в затвора – коментира "Труд".

Медийна атака срещу България, четем на първа на "Монитор". В един ден две европейски медии ни представят пред света като страна на бандити.
Френският "Монд" и германската ARD ни наричат съответно страна на безнаказаност и убийци на кучета.
Статията е в днешния брой на "Монд", заглавието е "България: убийства, корупция и безнаказаност", заедно със снимка на убития Емил Кюлев.

Милиарди откриваме пък на първите страници на "Стандарт" и "Пари". Държавата продадена за 5 млрд. лв., пише "Стандарт" за данните на НСИ от вчера. Става дума за приватизацията от 1993 до 2004, според които българските фирми са продадени за споменатите 5 млрд. лв., от които обаче само 1.7 млрд. са влезли в хазната, защото толкова са парите в брой. Останалите са в компенсаторни бонове и държавни облигации.
20 млрд. долара изнесени нелегално зад граница, съобщава "Пари". Тук пък става дума за мегадоклад, както изданието го нарича, на следствието за парите, източени от държавата за последните 10 години.
За времето между 1989 и 1992 в частни ръце в чужбина са минали държавни материали и активи между 700 млн. и 1.2 млрд. долара, пише още в доклада.
Експертите изчисляват също, че тези, които са извършвали нарушения по югоембаргото, са спечелили колкото Коза Ностра в Америка по време на сухия режим.

Ударете мафията във финансите – пореден призив в този смисъл виждаме днес на 2-ра и 3-та страница на "24 часа" от доклада на следствието за организираната престъпност.

А Красен Станчев от Института за пазарна икономика публикува анализ за внасяните в България пари – тези от емигрантите. Днес те са второ социално министерство. Цял град като Варна живее с пари отвън. Пълна илюзия е, че “ние ги храним и учим, а те емигрират”. Какво можем да направим? – нищо.
Никаква правителствена социална политика не може да измести или да замести положителното въздействие върху благосъстоянието на семействата и роднините.
Докато в България се е разрушавал капитал, в страните, където са емигрантите, той се е създавал.
И така емиграцията се оказва най-голямата и незаменима социална програма на България, пише Красен Станчев.

За парите в България пише и на първа на "Сега" – за такса "смет", която ще е от 67 до 210 лв. догодина. Поскъпване с 20% заради балирането. Коментарът на "Труд" – мръсотията в София е най-скъпа. Като гледаме как се грижат за нас, сами ще си смъкваме кожите.
Или пеша ще поемаме към Странджа-Сакар.

Вестниците не подминават и учителката стачка. Спорът е със синдикатите, не с учителите, казва в интервю за "Дневник" министър Даниел Вълчев, според него няма начин да се избегне взаимният компромис. Мнения "за" и "против" четем навсякъде.
Квалификацията на учителите – в интернет, предлага родител в писмо до "24 часа". 3% повече за заплати е унижение, 90% от колегите ми в училище работят нощем като шофьори, отговаря учителка в детска градина.
Преподавателите търпят издевателствата с тестове и учебници, а роптаят само за пари, четем в "Стандарт".
Работа на МОН е да закрие специалностите, които могат да се практикуват вече само в заводи музеи на соца и да реши проблема със заплатите на учителите. Но само от учителя зависи дали ще си върне оня авторитет, който ще позволи на родители, ученици и управници да се вслушат в мнението му как да изглежда образованието. И това няма да стане с преговори за няколко процента повече и щафетна гладна стачка – гладуване от закуска до обед.
Учителите плащат греховете на властта, реформите в училището трябва да са грижа на управниците, отговаря друга учителка.
Стига равнис – заплата според стърчането, обобщава "Труд" казуса със заплащането и надбавките.

За пробив по казуса “Либия” пък пише "Сега". Като първата официална стъпка в правилна посока се определя срещата между представители на нашата неправителствена организация Гражданско сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Джамахирията и Асоциацията на родителите на болните деца в Либия.
А "24 часа" публикува писмото на Силви Вартан до петте българки – Няма да спрем, докато не бъдете свободни.