RFI - България София дават девет възлови кръстовища на инвеститори

Искат по-скъпо парно с още 15%

В. "Сега": "РФИ разширява програмата си в България

"София дава девет възлови кръстовища на инвеститори", пише във водещо заглавие "Дневник". Столична община е готова да предостави на частни инвеститори девет терена на възлови кръстовища с възможност за високоетажно застрояване срещу ангажимент за изграждане на околната инфраструктура. Това обявява в интервю за "Дневник" зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов, допълвайки, че вижданията му са съгласувани с кмета Бойко Борисов.
Стоилов посочва пет от местата - Орлов мост, Ректората, Сточна гара, кръстовищата на бул. "Черни връх" и "Джеймс Баучер", на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "България". На повечето от тях има отреждане за 20-30-етажни сгради. Зам.-кметът нарече този подход публично-частно партньорство и обясни, че то се налага, защото общината нямала достатъчно средства за оправяне на инфраструктурата, отбелязва "Дневник".

Столичната община няма пари, но "Европейската банка за възстановянане и развитие предвижда стотици милиони евро за България", разкрива отново "Дневник". Това ще стане през следващите две години. Приоритетният интерес на банката ще бъдат малките и средните предприятия, инфраструктурните проекти, енергетиката и енергийната ефективност.

"Дебитните карти идеални за пране на пари", разкрива във водещо заглавие "Монитор". При лимит за теглене 400 лева на ден, ако човек се снабди с дебитна карта от всяка една от 27-те банки издатели у нас, може да тегли в чужбина към 5 400 евро на ден. Подобно теглене не се следи нито от нашите, нито от чуждите власти, посочва изданието. И коментира: “Граничен непукизъм”.

Водещата тема за "Труд" е “Искат по-скъпо парно с още 15%”. И коментира. Малко е да се каже, че от вчера абонатите на “Топлофикация” са бесни. Издевателствата с цените граничат с геноцид. Ако живееха в жестоките стари време, те биха се втурнали на улицата да молят владетеля за публичен линч на наглеците. Но днес? Днес няма кой да ги чуе. Впрочем хиляди абонати вече са произнесли присъдата: “Фалит за наглостта!” Спрели са да плащат и чакат топлофикациите да гръмнат, категоричен е "Труд".

"24 часа" се вълнува от имунитетите. На първа страница четем заглавие: “И царят се отказва от имунитета”. Симеон предупредил своите, че запазят ли го, значи ги е страх от нещо. “НДСВ иска ограничен имунитет и за президента”, съобщава "Монитор". А държавният глава се обяви за отпадане на ДДС за даренията. Поводът за това е “Рекордна “Българска Коледа” спасява 2 пъти повече деца”, както пише "24 часа".
“Има политическа воля за данъчния кодекс”, отбелязва "Пари". Вестникът се хвали, че благодарение на инициирана от него дискусия, може да се стигне до поправки в полза на бизнеса.

“И родителите ще определят заплатите на учителите”, посочва "Сега". Педагозите ще получават бонуси, ако подготвят деца за олимпиади. Това пък предвижда простветният министър Даниел Вълчев. Пак неясноти в образованието”, негодува "Телеграф". Засега мярката за критериите за определяне на заплатата звучи все още неясно и може би ще бъде доразработена, посочва изданието. Дано само да не е поредната козметична промяна, която се предприема, без да доведе до желаните резултати.

Челното заглавие на "Телеграф" е за безпрецедентно тежка присъда за “Шофьор 1 г. зад решетките за 20 лв. подкуп”. Присъдата е на Великотърновския окръжен съд. Осъденият предложил подкуп на полицай, който го спрял заради шофиране без колан. И като заговорихме за съдилища: “Лечков следствен за злоупотреби”, посочва на първата си страница "Дума". Атакуват ме, защото работя за Сливен, твърди националът градоначалник.

Между другото той стои зад един амбициозен проект. Влизаме в ЕС с български автомобил”, разкрива "Монитор". И наистина шансовете за това са големи, след като български студенти изработиха проекти. Техническият университет и Йордан Лечков осигуряват логистиката при изработването на прототипа. Обнадежден е и директорът на отделя за авангарден дизайн в Даймлер-Крайслер проф. Харалд Лашке.
"Монитор" извежда неговите думи: “Защо, например, съседна Румъния може да прави “Дачия”, а България да не може да произвежда автомобили? Господа български предприемачи, всичко е във вашите ръце”.

В заключение "Сега" съобщава: “РФИ разширява програмата си в България”. Програмата е изцяло подчинена на главната стратегия на медията да продължи да бъде европейска витрина, четем в съобщението. Програмата започва със сутрешния информационен блок РФИ Матен. Останалото си го знаете.