„Втори златен триумф на Албена и Максим" е водещото заглавие на „Дума"

Голямата българска мечта се сбъдна - Албена Денкова и Максим Стависки вече са двукратни световни шампиони по фигурно пързаляне при танцовите двойки.

Първенството на планетата в Токио се оказа отново щастливо за звездния ни дует и той стигна до втория си триумф могъщо, уверено, празнично.

Докато Албена и Максим представяха своята волна програма, публиката сякаш спря да диша, а след края на невижданото, фамозно съчетание изригна в аплодисменти. Петнадесет-годишна японка, нарисувала лицето си в цветовете на българския трибагреник и облякла блузка,декорирана по същия начин, плачеше неудържимо от радост.

Миг след поредното българско чудо Албена възкликна: "Играхме много добре и през трите дни и заслужено спечелихме втора титла. Надявам се да сме зарадвали всички в България. Публиката тук ни прие невероятно, това е най-голямата награда за всеки спортист". Един от първите, които поздравиха по телефона новите шампиони, бе президентът на републиката Георги Първанов.

Всъщност,постигнатото от дуета ни бе колкото желано, толкова и логично. Денкова и Стависки водеха, макар и с минимален аванс, преди волната програма, психологическото предимство бе на тяхна страна. Те получиха оценка от 102.09 точки - 53.22 за технически елементи и 48.87 за компоненти на програмата. Другите им съперници бяха далеч от тази фантастична класа.

И така, с обща оценка 201.61 точки българският дует взе златото, втори станаха Мари-Франс Дюброй и Патрис Лозон от Канада с 200.46, а бронзовите отличия останаха за олимпийските вицешампиони от Торино'2006 Танит Белбин и Бенджамин Огосто (САЩ) със 195.43. В такъв ред главните конкуренти за медалите бяха класирани и в миналогодишния шампионат в Канада, донесъл първото злато за българите.

Сега мнозина предполагат, че Албена и Максим вече са казали "сбогом" на шампионския лед, в повечето коментари на чуждестранни агенции и медии тонът е такъв. Но най-важно е мнението на главните герои в незабравимия спектакъл в Токио. Те като че ли считат, че шансовете да стартират отново и да напуснат въобще състезателната арена са 50:50 процента.

"Сега нямаме никакви планове, предстои ни почивка и после ще мислим какво ще правим в бъдеще. Да кажем засега край, после ще видим", заяви малко загадъчно Денкова.

Христина Василева завърши 32-а в крайното класиране при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в Токио с оценка 36.22 точки.

„Чисто злато" е материалът на „Труд" по темата

Светът остана в краката на Албена Денкова и Максим Стависки, след като те се изкачиха на неговия връх вчера в Токио.

Шампионите на планетата от "Калгари 2006" защитиха титлата си, този път на другия край на Земята, доказвайки, че малка България може да побеждава велики нации при танцовите двойки във фигурното пързаляне, като Канада, САЩ, Русия и Франция.

6000 зрители в "Метрополитен Джимназиум Токио" затаиха дъх за повече от минута и половина, докато на леда нашите разказваха историята за седемте смъртни гряха. Магнетичното им пързаляне под звуците на модерен вариант на "Реквием" на Моцарт парализира трибуните. И вече бе ясно кои ще са шампионите. Аплодисментите не спираха и се издигаха като огромно цунами на всеки труден и оригинален елемент на нашите.

След финала на изпълнението светът, побран в токийската зала, стана на крака пред големите шампиони.

Сълзите по лицето на Наталия Линичук, треньорка на нашите, заедно със съпруга си Генади Карпоносов, вече бяха потекли. А оценките на съдиите само потвърдиха очевидното - в Токио №1 са Албена и Максим! За втори път световни шампиони, а България за още година ще е на върха. Златните отличия връчи Отавио Чинкуанта, президент на Международния съюз по кънки.

Този път за титлата на Денкова и Стависки стигнаха 1,15 точки. С толкова нашите изпревариха канадците Мари-Франс Дюбрюй и Патрис Лозон и със сбор от трите програми от 201,61 т. взеха златото. Албена и Максим спечелиха волната програма и така увеличиха аванса пред северноамериканците. Преди волната програма той беше едва 2 стотни в полза на дуета ни. В крайна сметка канадците взеха среброто, а американците Танит Белбин и Бенджачин Агосто - бронза. Така се повтори класирането от миналата година в Калгари.

Травма, за която предстои да се изясни колко е тежка, получи Албена сутринта преди състезанието вчера. Тя стъпи накриво в голяма дупка и изкълчи десния си глезен. Заради болката и ограниченото движение лекарите д-р Ганчев и д-р Василев реши да сложи 7 обезболяващи инжекции. Денкова обаче отказа и се задоволи само с изстудяване с лед.

От турнира за "Гран при" в Париж тя е с травма на дясното коляно заради удар по време на тренировка. Албена така и не предприе решително лечение и на световното игра и с тази травма.

„Денкова и Стависки триумфираха след брилянтно изпълнение", извежда на първа страница „Новинар"

Златната танцова двойка Албена Денкова и Максим Стависки за втори път в кариерата си покори световния връх на първенството на планетата в Токио (Яп) и доказа на съдиите, че са най-великите фигуристи в света. Българите изиграха волната си програма по музиката на Моцартовия реквием "Седемте смъртни гряха" по невероятен начин и не оставиха и капчица съмнение кой ще се окичи със златните медали.

"Много сме щастливи за втората си титла. Напрежението беше голямо, защото разликата между първите 3 двойки беше много малка, коментира Албена след финала. - Изкълчих глезена си сутринта на тренировка, но не се съгласих докторът да ми бие обезболяващи инжекции. Усещах болки, но всичко приключи чудесно за нас", допълни тя. Реверанс към публиката пък направи Максим, като цитира хита на Браян Адамс "(Everything I Do) I Do It For You". "Всичко, което направихме, го направихме за вас. Без подкрепата ви нямаше да успеем", поблагодари той на близо 6800 зрители, които изпратиха дуета ни на крака с 10-минутни аплодисменти. За съжаление може би това беше последното явяване на аматьорския лед на двукратните световни шампиони, които искат да си починат от стреса и натоварванията. "Все още не сме 100% сигурни, че се отказваме. Ще помислим. Сега сме уморени, дълги години живяхме извън родината си и бяхме подложени на голямо напрежение. Имаме нужда от повече време за личен живот", каза председателката на българската федерация по кънки. "Тя е шефът, тя решава, каза в типичния си стил Максим. Аз пък искам бебе", хвърли бомбата той. Шампионите получиха поздравителни телеграми от министър-председателя Сергей Станишев, председателя на ДАМС Весела Лечева, а президентът Георги Първанов разговаря с тях и по телефона, като се очаква да им организира прием, след като се завърнат у нас.

„България отново е световна сила!", четем и в „24 часа"

Албена Денкова и Максим Стависки продължават да пишат историята на българското фигурно пързаляне. Те отново са световни шампиони, след като във волната програма на първенството в Токио показаха, че върхът е само за един, в случая за тях двамата.

Носителите на титлата от Калгари 2006 водеха само с две стотни пред вицешампионите Мари-Франс Дюбрюй и Патрис Лозон (Кан) след оригиналния танц, но играта им по музиката от "Реквием" на Моцарт увеличи тяхната преднина в крайното класиране на 1,15 т. Трети са сребърните медалисти от олимпиадата в Торино Танит Белбин и Бенджамин Агосто (САЩ), които изпревариха едва с 24 стотни европейските шампиони Изабел Делобел и Оливие Шонфелдер (Фр). Така челната тройка от световното миналия сезон се повтори.

„Огряхме със злато и икона евроюбилея", отбелязва „Труд"

Евроминистърката Гергана Грънчарова и шефът на Агенцията за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков валидираха вчера специална марка по повод 50-ата годишнина на Обединена Европа.

Керамичната икона на "Св. Теодор Стратилат", известна като Българската Джоконда, и 135 елемента от Преславското златно съкровище представят гордо страната ни на празненствата в Рим по повод 50-ата годишнина на Римския договор за създаването на Европейския съюз.

Иконата и златото ни греят в президентския дворец "Куиринале" сред експонати от всичките 27 страни членки в рамките на изложбата "Шедьоври на европейското изкуство". На официалното откриване на експозицията вчера присъстваха шефовете на Европейската комисия и Европарламента - Жозе Барозу и Ханс-Герт Пьотеринг.

„Сергей Станишев: Културата е ключ за евроинтеграцията", четем в „Дума"

Културата е посредник между страните в региона и ЕС, заяви вчера министърът на културата Стефан Данаилов по време на среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа. Премиерът Сергей Станишев също приветства форума

Културата има ключова роля в европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа и на района като цяло. Това заяви вчера министър-председателят Сергей Станишев при откриването на третата среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа в резиденция "Бояна". Форумът ще продължи до 25 март.

Опазването на културната идентичност е ценно за нас. Същевременно културното сътрудничество намира най-прекия път за общуване, защото езикът на изкуството е достъпен за всички, каза още Станишев. Той изрази убедеността си, че културните коридори и други, подобни на вчерашната, инициативи имат огромен потенциал. Осъществяването им е най-прекият път за европейска интеграция, подчерта премиерът.

От своя страна министърът на културата Стефан Данаилов заяви, че все повече се налага културната политика да се обръща към останалите обществени сфери, за да докаже изискваната от нея устойчивост. Едно от основните предизвикателства пред културната политика в наши дни е, че културата се превърна в стока за потребление, в продукт от всекидневния живот, допълни той.

Според министър Данаилов културата е ресурс, който дава възможности другите обществени и икономически дейности да използват нейния потенциал. Затова и тя все повече се възприема като важен фактор за устойчиво развитие и икономически прогрес, социално сближаване, политическа стабилност и мирно съжителство. Данаилов подчерта, че една от основните цели на Съвета е сътрудничеството не само между страните членки, но и с други държави и с международни правителствени и неправителствени организации.

Председателката на комисията по култура в Народното събрание Нина Чилова определи Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа като "достоен отговор на държавите-членки, които доказват, че общото между нас е по-силно от всички разделителни линии".

Основните теми на срещата на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа са свързани с регионалното сътрудничество в културата и културното наследство между страните от района и партньорството с международни организации. Ще бъде направен преглед на постигнатото по изпълнението на Стратегията за идентифициране, опазване, устойчиво използване и популяризиране на културните коридори в региона и съвместния план за действие със Съвета на Европа по регионалната програма за културно и природно наследство.

„Без визи и до Турция" е водещото заглавие на „Новинар"

В Турция ще можем да влизаме с обикновени паспорти. Това стана възможно от вчера, след като за пътуване до южната ни съседка бе въведен пълен безвизов режим. Това важи за влизане, преминаване транзит и напускане на територията на Турция през всички гранични КПП-та за срок до 90 дни в рамките на шест месеца.

Спогодбата за изменение на визовата спогодба между България и Турция от 1993 г. вчера беше подписана от зам.-министъра на външните работи Любомир Кючуков и от турския посланик у нас Мехмет Гюджюк.

Турските граждани, които имат валидни шенгенски визи или разрешения за пребиваване, издадени от държави от ЕС, Швейцария и Лихтенщайн, няма нужда да имат транзитни визи за България. Те ще могат да преминат транзит без визи за срок до пет дни. За турските граждани, които не отговарят на това условие, ще продължат да се изискват визи за транзитно преминаване през страната ни.

Същевременно вчера парламентът прие на второ четене промени в закона за чужденците в България. Според закона гражданите на ЕС, на Швейцария, Исландия и Норвегия вече не се смятат за чужденци у нас. Това означава пък, че сънародниците ни в Турция, Македония и Сърбия, които нямат български паспорт, ще се смятат за чужденци. При подаване на заявление за виза от чужденците ще се събират лични данни, включително и биометрични параметри.

Приетите вчера от парламента промени в Закона за гражданската регистрация предвиждат децата на починалите български граждани в периода 1 януари 1984 г. - 26 ноември 1993 г., чиито имена са били принудително променени, да могат посмъртно да възстановят имената на родителите си. Промяна на имената бе възможна и досега, но съществуваше краен срок 31 декември 2005 г. Измененията, внесени от народния представител от ДПС Ахмед Юсеин, бяха подкрепени от 139 народни представители. По негово предложение този срок вече отпада. Основният аргумент на депутата бе, че много от децата са се разпръснали, живеят в различни държави и подписването на общата декларация пред нотариус е трудно осъществима.

„Кристиан Вигенин ще води БСП към Страсбург", отбелязва „Труд"

Кристиан Вигенин ще води листата на БСП за Европейския парламент, втора ще бъде Илияна Йотова.

Така ще изглежда челото на списъка на социалистите за Страсбург, бяха категорични членове на изпълнителното бюро на партията преди заседанието му вчера следобед. На него окончателно трябваше да се подреди листата. Висшият съвет ще я одобри днес.

Вигенин и в момента е евродепутат. На избираеми позиции щели да бъдат и колегите му Атанас Папаризов, Георги Близнашки и Евгени Кирилов. На Кирилов обаче е предложено и да бъде начело на постоянното ни представителство в ООН. До началото на изпълнителното бюро той не бе съобщил избора си.

„Сняг блокира хиляди туристи в Пампорово" извежда на първа страница „Новинар"

80 см снежна покривка предизвика вчера километрични задръствания на автомобили в проходите Превала и Пампорово. Заради обилните снеговалежи хиляди туристи останаха блокирани в хотелите си в курортите. Туроператорски фирми съобщиха, че чуждестранните гости са поискали да бъдат извозени с хеликоптери. Заради лошото време обаче този изход също е невъзможен, допълниха от фирмите. По същото време вчера в Неделино пропадна подпорна стена на реката и оголи основите на жилищен блок. Заради опасност от срутване на сградата 12 семейства бяха евакуирани.

Поройните дъждове в страната предизвикаха кризисна обстановка в няколко общини. В резултат на силните ветрове и валежи в родопското село Търън 40 къщи останаха без покриви. Наводнени са приземните етажи на училища, детски градини и обществени сгради. Над 70 населени места в страната останаха без електричество. Екипи на Гражданска защита и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии работиха през целия ден за отсраняване на нанесените щети. Данни за жертви и пострадали няма. Стари и нови свлачища се активизираха, в резултат на което бяха затворени няколко пътища в страната.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров са осигурени свободни обеми в язовирите от каскадата "Арда". Заради интензивните дъждове през последните три дни в района водните нива в трите язовира "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград" са надвишили контролните обеми. В района на микроязовира в с. Язовец пропадна 20-метров участък. Бетоновата облицовка на цялото корито е напукана и разрушена, допълниха от Гражданска защита.

Валежите в страната постепенно ще намалеят през следващите дни и от понеделник ни очаква отново хубаво време, съобщиха вчера синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Вчера те отбелязаха Световния метеорологичен ден. На срещата си специалистите се обединиха около идеята, че страната ни се нуждае от национална стратегия за климатичните изменения.

„Чужденци блокирани в Пампорово, искат хеликоптер", информира и "Дума"

Силният вятър и поройните валежи нанесоха сериозни щети в областите Велико Търново, Габрово, Кърджали и Ловеч, съобщиха от "Гражданска защита" вчера. На хълма Царевец са се откъснали части от ламаринен покрив, облицовъчна мазилка, плочи и дъсчена обшивка от покривната конструкция.

В област Габрово са се активизирали свлачища, наводнени са технологични шахти във фуражно предприятие, както жп гара Кръстец в община Трявна. Водата е с височина 40 см над релсите, а движението на влаковете е преустановено.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров разпореди спешни мерки за осигуряване на свободни обеми в язовирите от каскадата "Арда". Две от клапите на ВЕЦ "Студен кладенец" бяха отворени заради количеството валежи в района.

От дъждовете без електрозахранване останаха село Гърбище в община Ардино, селата Пенево и Бленика в община Кърджали.

Поради опасност от наводняване, екип на "Гражданска защита" евакуира семейство от едноетажна къща в кв. "Веселчане" на Кърджали.

Шест села във Велинградско са останали без ток след обилния снеговалеж. Снежната покривка във високопланинските села на Велинград е достигнала 40 см. Мокрият сняг е прекъснал електрозахранването в селата Пашово, Кръстава, Бирково, Света Петка, Грашево и Горна Дъбева.

Километрични колони от автомобили задръстиха проходите Превала и Пампорово заради падналата 80 см снежна покривка. Хиляди туристи останаха блокирани в хотелите на зимния курорт. Част от чужденците изпаднаха в паника и настояха туроператорите да ги транспортират с хеликоптери, съобщи Дарик радио.

40 къщи в смолянското село Търън са с отнесени покриви. До близкото село Чепинци няма никакъв достъп заради придошлата река, която е заляла подходите към селото и съборила няколко моста по пътя си.

„Максим праща самолет за великденския огън" е водещото заглавие на „Труд"

Владиците от Светия синод са наели правителствения самолет "Фалкон", за да донесат Благодатния огън от Божи гроб в Ерусалим на Великден, научи "Труд". Шефът на Авиоотряд 28 Ангел Узунов потвърди новината и обясни, че митрополитите ще си платят сами само керосина и летищните такси.

Тази година Великден е на 8 април и съвпада с деня, в който празнуват католиците. За трима митрополити 7 април, или Велика събота, ще започне с над тричасов полет до Йерусалим. Варненският владика Кирил, Неврокопският му колега Натанаил и Ловчанският митрополит Гавриил ще се качат на "Фалкон"-а сутринта, защото към 13 ч трябва да са на Божи гроб. Там те ще проследят влизането на Йерусалимския патриарх Теофил III в Христовата гробница и ще изчакат той да изнесе снопчето горящи свещи, запалени от нетленния огън. Владиците ще си вземат от него и ще го внесат в самолета в огнеупорен фенер.

Очаква се да пристигнат на летище София след 20 ч в събота.

 

„Арабска връзка в скандалния видеоклип" е водещото заглавие на „24 часа"

В появата на скандалните видеозаписи с български рейнджъри в Ирак в интернет има арабска връзка. Вероятно публикуването им е провокирано от антиправителствената опозиция в Багдад, научи "24 часа" вчера.

Според конфиденциален източник от НАТО целта била да се предизвика публичен скандал у нас, който да отекне и в Ирак.

Крайният резултат трябвало да се изрази в негативни реакции на местното население срещу българските войници там.

На клиповете, разпространени от рейнджъра Момчил Русев, наши войници наричат иракски деца "мангали" и "цигани". Русев потвърди, че е контактувал с един от арабите от записа и след завръщането си в родината.

Офицери от служба "Сигурност и ВКР" вече били разговаряли с Русев по въпроса.

„В училищата сменят черните дъски с бели", четем в „24 часа"

Черните дъски ще бъдат подменени с бели в половината училища през лятото на 2007 г., съобщиха от просветното министерство вчера. За тях от бюджета на МОН ще бъдат дадени 3 млн. лв. В останалите училища новите дъски ще бъдат монтирани до есента на 2008 г.

Вдишването на праха от тебешира, с който учителите пишат сега на черните дъски, е изключително вреден - предизвиква фарингит, белодробни заболявания, алергии. А на белите дъски се пише с маркери, които не вредят, обясниха от ведомството.

"Чиновници уволнени заради дипломите менте", информира „Дума"

Директорът на института по микробилология чл.-кор. Ангел Гълъбов показа на Вълчев и заместничката му Ваня Добрева как се прави лекарството Нивалин от Блатното кокиче. Самото растение е почти погубено в природата ни, но активните му съставки са култивирани в института и служат за произвеждане на Нивалин, който се използва срещу "Алцхаймер".

Трима държавни служители от Министерство на образованието и науката са уволнени заради издаване на фалшиви дипломи. Други трима са понижени в по-долен ранг за срок от една година заради фалшиви дипломи, а със "забележка" е наказан един държавен служител. Наказанията се налагат след решение на дисциплинарния съвет.

От МОН припомнят, че на 5 февруари тази година в просветното ведомство се извърши проверка на Главна прокуратура за установяване на нарушения, свързани с легализация на дипломи за висше образование, издадени от висши училища в България. Проверката е резултат от продължителна съвместна работа на двете институции. В тази връзка в министерството беше извършена и вътрешна проверка на административните звена, отговарящи за тази дейност. По повод констатациите от проверката бяха образувани дисциплинарни дела, съобщиха още от МОН.

Установени са случаи на неизпълнение, на забавяне на изпълнението на служебните задължения и на неспазване на правилата на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. От МОН уверяват, че ще продължат усилията си по посока на отстояване на законност, публичност и прозрачност в работата на институцията и нейната администрация.

Междувременно вчера стана ясно, че в 10 общини през април ще бъде изпрована система за диференцирано плащане на учителските заплати. Това съобщи просветният министър Даниел Вълчев. Образователната тристранка обаче още няма решение как да става това, след като КТ "Подкрепа" внезапно отхвърли приетите вече критерии. Според Вълчев обаче решението е вече близо и идеята ще се осъществи.

В скоро време според министъра ще бъдат задействани и конкурсите по програмата за проекти за извънкласни и извънучилищни дейности. Парите ще бъдат дадени в общините според броя ученици в тях и те самите заедно с местните регионални инспекторати ще ги разпределят.

Даниел Вълчев посети вчера с журналисти Института по микробилология при БАН, който е лидер в областта на микробиологията и вирусологията в балканския регион и е един от 6-те в Европа асоциирани звена към френския институт "Пастьор". За неговата 60-ти юбилей ДУМА разказа преди четири дни.

 

„Внучето на царя се казва Симеон Хасан Трети", съобщава „Новинар"

Царският внук ще носи името Симеон-Хасан, съобщи вчера на завален български майка му Калина. Съобщението предизвика смут сред десетките журналисти и фоторепортери, които се бяха събрали във "Врана", за да видят височайшето бебе и родителите му. Личният прессекретар на Симеон Галя Дичева обаче потвърди новината и разсея съмненията, че става дума за езикова грешка. Момченцето е наречено Хасан в памет на покойния крал на Мароко и голямата привързаност между двете фамилии, поясни Калина. Така според испанските закони отрочето ще носи екзотичното име Симеон-Хасан Муньос и Сакскобург.

До стаята на бебето и родителите му бяха допуснати само фотографите и операторите за по-малко от минута. Те бяха посрещнати лично от Симеон и съпругата му Маргарита, които на излизане ги почерпиха с бяло вино. По време на фотосесията Симеон-Хасан кротувал и не се разплакал въпреки светкавиците и суматохата.

Единайстият внук на царя се роди на 14 март. "Милото дете, ако има носа на Кобургите и на Китин Муньос, тогава ще има цяла човка!", каза дядото след раждането му. Засега носът на детето не си личи. Майка му обаче се отказа от профила на Кобургите преди сватбата си, когато внезапно се появи с чипо носле.

Мароканската връзка на младото семейство е по две линии. Симеон беше близък приятел на покойния марокански крал и съдружник на кралската фамилия в най-голямата мароканска компания Omnium Nord Africain (ONA). Фирмата присъства в почти всички сектори на местната икономика. Калина и братята й са отраснали със сина на Хасан II - сегашния крал Мохамед VI.

Китин Муньос пък е роден в Мароко, в град Сиди Ифни, и е почетен консул на страната в Испания. Истинското му име е Антонио Муньос Валкарсел, но той се отказал от фамилията си, която в превод означава "влиза в затвора".