Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди до края на деня да бъде направен план за реорганизация на движението на влаковете, пътуващи през Централна гара София и гара София-Север.

Гвоздейков проведе среща с представители на БДЖ и НКЖИ във връзка с големите закъснения на влаковете в София в последните дни, след пренасочването на движението от и към северното направление заради ремонта на коловозната инфраструктура на Централна гара. Информация за срещата беше разпространена от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

Георги Гвоздейков се разпореди най-късно до понеделник да бъдат отстранени всички затруднения и движението да се нормализира. "Обезпечете жп гарите с екипи, които да дават навременна информация и да подпомагат организацията на придвижване на пътниците", заръча той.

БДЖ и НКЖИ информираха транспортния министър, че се разглеждат всички възможности за промяна на графика на движение, така че пътниците да не останат без транспорт, въпреки ограниченията заради ремонтните дейности.

От началото се работи по най-активната фаза на ремонта на коловозите на Централна жп гара София, което е и причина за създадените затруднения. При въвеждането на новата организация на движение от 7 май целта е била да няма съкращаване на влакове, но вече са предвидени промени в разписанието, макар и минимални.

Ремонтът на Централната гара в София предизвика закъснения на влаковете

Ремонтът на Централната гара в София предизвика закъснения на влаковете

БДЖ и НКЖИ предприемат мерки