32 въжени моста трябва да бъдат реконструирани незабавно, тъй като са опасни за преминаващите пешеходци. Констатацията е на Пловдивската апелативна прокуратура, която е извършила проверка, съобщават от институцията.

Инспектирани са съоръжения общинска и държавна собственост, които се намират в шестте региона на апелативната зона - Пловдив, Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали. Инспекцията е извършена по указание на Върховната административна прокуратура.

78 са въжените мостове, които са били проверени от специални технически комисии. 28 са съоръженията, които са проверени в Кърджалийско, 24 – в Смолян, 12 – в Пловдив, 5 – в Пазарджик и по два в Хасково и Стара Загора.

Осем от 32-те опасни съоръжения са разположени в Пловдивска област. Комисията е преценила, че мостът преди разклона за асеновградското село Косово е в изключително лошо техническо състояние. Затова се налага съоръжението да бъде премахнато и достъпът на граждани да бъде забранен.

Въжетата на мост в първомайското село Крушево, както и други два в асеновградското село Нареченски бани трябвало също да бъдат тествани. На въжен мост в кв. „Наречен” в село Нареченски бани трябва да бъдат подменени дървените плоскости. Мостът се намирал на 50 метра след последната къща. Експертизи за предприемане на мерки за рехабилитация ще се изготвят за два въжени моста в Асеновград.

Липсващи парапети трябва да бъдат възстановени на въжен мост до жп спирка „Марко Николов” в община Септември, област Пазарджик. Съоръжението било в добро състояние и годно за експлоатация.

В Кърджалийско са установени неизправности на 3 въжени моста в община Кирково. Те се нуждаели от ремонт и реконструкция. Експертите са констатирали и нарушаване на настилката на въжен мост в село Еровете. Имало нужда и от реконструкция на въжетата и ходовата конструкция на съоръженията в с. Малкоч и в махала Малко Домище, кметство Домище.

Два въжени моста с неизправности са установени в смолянското село Смилян. Единият трябва да бъде премахнат, защото въжетата му били провиснали, а дъските – прогнили. Вторият пък нямал предпазна мрежа на парапета и дъските му не били в добро състояние.

Като опасни за пешеходците са посочени и още две съоръжения в местностите „Хана“  и „Козарци“, в землището на с. Цирка, общ. Мадан, както и на трето в землището на с. Средногорци, общ. Мадан.

Въженият мост в района на градския басейн в Мадан бил с почти разрушена пешеходна част, а носещите въжета били силно корозирали.

Като изключително опасен е определен мост в рудоземското село Елховец, става ясно още от съобщението до медиите.