Русия обяви, че обвиненията на Чехия, че руски шпиони стоят зад експлозия в склад за муниции, са безпочвени и абсурдни. Москва се закани да отговори решително на решението на Прага да експулсира 18 руски дипломатически служители, информира "Ройтерс".

Чехия съобщи, че е информирала НАТО и ЕС, че руснаците са замесени в експлозията, при която загинаха двама души. Въпросът ще бъде разгледан на среща на външните министри на ЕС в понеделник.

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Президентът Милош Земан ще коментира на 25 април

Експулсирането и обвиненията на чехите предизвикаха най-големия спор между Чехия и Русия от падането на комунизма през 1989 г.

Министерството на външните работи на Русия излезе с позиция, че обвиненията на чехите са нелепи, след като преди Прага обвини собствениците на склада за експлозията. Москва ще отвърне здраво, закани се ведомството.

"Ще предприемем ответни мерки, за да принудим авторите на тази провокация да осъзнаят напълно отговорността си за унищожаването на основата на нормалните отношения между нашите държави. Това враждебно действие е продължение на поредицата от антируски действия, предприети от Чехия през последните години. Трудно е да не се вземе под внимание американската следа (тук)", отбеляза министерството и обвини Прага, че се опитва да се хареса на САЩ след наложените от Вашингтон санкции на Москва.

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Заради организирания от ГРУ взрив в оръжеен склад…

САЩ, Великобритания, Полша и НАТО изразиха пълна подкрепа за Чехия.

Правителството на Чехия планира да открие обществена поръчка за милиарди евро за изграждане на АЕЦ. Службите поискаха руската Росатом да бъде изключена от търга заради риск за сигурността.