EUЕвропейските министри на финансите обсъдиха в Люксембург мерките, които могат да бъдат взети за оказване на натиск върху Швейцария в преговорите за премахване на банковата тайна.

През последните седмици страните членки на ЕС изразиха недоволството си от липсата на напредък по този въпрос и изтъкнаха заплахата от налагане на санкции.

Европейският комисар по въросите на вътрешния пазар и данъците, Фриц Болкещайн представи пред европейските министри пакет от мерки. Той изтъкна необходимостта от предпазливост и отхвърли прилагането на каквито и да било мерки преди 2010 година, съобщи RFI.

Щвейцария категорично отхвърля като неприемливи мерките, които ЕС смята да предприеме спрямо нея. При тяхното обявяване, президентът на Швейцарската конфедерация и Швейцарската Асоциация на банкерите реагираха с огорчение.

Според Каспар Вилигер, който изпълнява едновременно и длъжността финансов министър, е неприемливо да се отправят заплахи към приятели. Такова поведение излиза извън нормалните рамки на общуването, каза той.

Колкото до най-засегнатите от ситуацията, а именно банкерите, те са изключително недоволни. На какви законни основания се базират европейските искания, попита говоритерят на Асоциацията. Той гневно подчерта, че Швейцария не е нарушила нито едно международно споразумение