В България предстои изграждането на изцяло нова сиренна система. Подготвен е инвестиционен проект, според който ще бъде изградена новата система.

Това съобщи вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем по време на посещението си в Австрия, посочват от МДПБА.

Първият етап включва изграждане на областно и централно ниво, а на втори - общинско.
Проектът вече е внесен в Министерството на финансите и средствата се очаква да бъдат осигурени от държавния бюджет, стана ясно още по време на срещата.

Министър Етем разговаря с началника на звеното за управление на кризи и незабавни мерки в кметството на австрийската столица Вернер Хилер. Тя се запозна със системата за превенция и оповестяване в австрийската столица. 

Във Виена работят около 180 сиренни устройства, а в цялата страна те са 8300.
За системата за оповестяване при бедствия и аварии Австрия отпуска годишно близо 3,5 милиона евро.
Поне веднъж в година общината прави мащабни учения, за проиграване на аварийните планове и различните действия. Стана ясно още, че от края на 2003 г. в Австрия има нов Закон за управление при кризи.

Вицепремиерът Емел Етем ще разговаря за проблема с наводненията на среща с министъра на селското и горското стопанство, околната среда и водите на Австрия Йозеф Прьол.