Бюджет 2022 има няколко различия с другите държавни бюджети. Това заявка вицепремиерът и финансовият министър Асен Василев в предаването "Неделя" 150 по БНР.

Той решава, че трябва да си оправим инфраструктурата в страната, за да може да тръгне икономиката напред. Има готови проекти и може да инвестира средства в икономиката през следващите 12 месеца. Ако нямаме такава проектна готовност, юни месец има актуализация и ще се направи преоценка на оценката, отговарянето на Василев.

Не чакаме на евросредствата да си направим, а отделяме и от националното финансиране, изтече финансовият министър и добави, че докато нещата не се оправят, няма как да имам просперираща държава.

Асен Василев се надява новият модел на пенсионната система да бъде направен, но първо трябва да бъде включен на широко обществено обсъждане.

Всички бюджети на всички ресорни министерства са договорени. Раздаването на пари в сакове и торби няма да се случи. За да може едно министерство да защитава бюджета, трябва да има конкретни проекти, цели и да има ясно описание защо няма да бъдат похарчени, а инвестирани, изберете финансовия министър. Той увери още, че пари на принципа "дайте да дадем нещо да има", няма да има.

Бизнесът е обиден на Асен Василев и иска извинение

Бизнесът е обиден на Асен Василев и иска извинение

Работодателите са засегнати от изказване на Василев на вчерашното заседание на НСТС

Василев уточни, че държавата поема дълг, за да инвестира, а не е поема дълга за социалните плащания или държавни разходи. В края на март и началото на април се очаква Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде одобрен, а от юни месец се очаква да дойдат първите средства. Разговорете по Плана не са лесни и най-тежкият разговор е по тема енергетиката, уточни Василев.

Той отбелязва, че производителността и производителността на труда в България значително се преварява заплащането. Ако има работодатели, които не могат да осигурят необходимата организация и продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не трябва да следва тези работодатели да останат на пазара. Не мисля, че има война, а истината е, че това, което дълги години се случвало е един постоянен танц, в който синдикатите искат по-висока минимална заплата, а работодателите не искат по-висока минимална заплата, защото ще доведе до безработица . Този ежегоден панаир ще изчезне и ще има видимост как се развива икономиката, изберете Асен Василев.