ИракС пътнически самолет Ту-154 на Българските авиолинии от летище “Крумово” за Кувейт отпътува първата група от основната част на българския батальон, предаде БНР.

Тя включва 145 български рейнджъри, между които и 12 жени. В групата има логистици, медици, щабни служители и се придружава от трима офицери от Генералния щаб на армията, съобщи полк. Валери Христов, заместник-началник на главното оперативно управление на щаба, което планира и осъществява организацията на българския военен контингент.

Командването е поверено на подполковник Петко Маринов. Рейнджърите са оборудвани с бойно снаряжение по НАТО-вски стандарт.

Основният лагер на българския контингент в Ирак ще бъде разположен в град Кербала, където местното шиитско население е дружелюбно към чуждестранните мироопазващи сили. Задачата на батальона е да участва в силите за възстановяване и поддържане на мира и реда в Ирак, под полско командване.

Българският батальон се състои от 500 войници, 30 от които заминаха като авангард, 15 отплаваха с кораба от Бургас, а останалите ще отлетят с три полета от летище “Пловдив” на 12 и 13 август.