Въпреки острите закани от страна на ГЕРБ, в това число и заканата на Бойко Борисов, че дори би се оттеглил като партиен лидер, ако партията му отстъпи по отношение на отпадането на дерогацията за внос на руски нефт и уверението към ПП/ДБ, че нищо страшно няма да се случи и че ще имат подкрепата на ГЕРБ, все пак от партията на Борисов направиха обрат - законопроектът на Делян Добрев, който предлагаше срок за падане на дерогацията от 1 януари 2024 г., бе оттеглен и ГЕРБ приеха срока от предложението на ПП/ДБ - март месец. И затова имат подкрепата и на ДПС.

Вчера на спешното заседание на енергийната комисия, свикано от Делян Добрев и продължило 8 минути, нито едно от предложенията не получи одобрение ,но това не попречи на пленарна зала днес да дебатира по темата два часа. В Крайна сметка и двата законопроекта - на Кирил Петков и на Делян Добрев - бяха оттеглени, които предизвика и комична ситуация.

Какъв е консенсусът днес - дерогацията да бъде отменена от 1 март, а от Нова година да отпадне възможността за износ, освен за определени продукти, които не могат да се изнасят в ЕС, като целта е да не се препълнят складовете за съхранение.

Компромисното решение бе оповестено в парламентарните кулоари на кратък съвместен брифинг, в който взеха участие Йордан Цонев от ДПС, Теменужка Петкова от ГЕРБ и Венко Сабрутев и Ивайло Мирчев от ПП/ДБ.

"Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" писмено заявиха, че ги оттеглят. След малко с решение на Народното събрание това трябва да стане факт. Днес в късния следобед ще бъде изработен общ законопроект за прекратяване на дерогацията, което в общи линии ще повтори това, което знаете. Дерогацията се прекратява от 1 март, от 1 януари се прекратява износа. Подробността е, че трябва да видим как ще разпишем текстовете, които Агенция "Митници" трябва да направи към 31 декември, за да установи какви вече преработени количества има в складовите наличности на "Нефтохим" и да се прецени за тези количества да се даде право да бъдат изнесени, за да бъдат задръстени складовете. Става въпрос за определени деривати", заяви Цонев.

Венко Сабрутев пък изказа задоволство, че разумът е надделял и ще бъде внесен законопроект, който е в интерес на потребителите.

Попитани дали това е крачка назад спрямо предишните им изявления, ДПС и ГЕРБ отрекоха.

"Защо трябва всяко такова нещо да го определяте като крачка назад. Всички правим крачка назад, за да върви напред страната", настръхна Йордан Цонев.

"Ние също приветстваме общия законопроект, радваме се, че колегите от всички партии от ПП/ДБ стигнаха до това решение, за което ние много отдавна говорим", посочи и Теменужка Петкова, която определи като успех и това, че ГЕРБ убедили ПП/ДБ да се откажат все пак от дерогацията.

Припомняме, че такава договореност сред партиите в мнозинството се обявява за втори път. 

Парламентарно джафкане по увехнали идеи за дерогацията

Парламентарно джафкане по увехнали идеи за дерогацията

Нинова: До края на деня Борисов трябва три оставки да подаде