правителство След използването на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване родителите, работещи по трудово правоотношение, ще могат да ползват шестмесечен неплатен годишен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Това гласи проектозаконът за изменение и допълнение на Кодекса на труда, който правителството ще разгледа на днешното си заседание, съобщи информационната служба на Министерски съвет.

В случай, че починат и двамата родители на дете до 3-годишна възраст, ако то не е настанено в детско заведение, настойникът ще има право на отпуск от 12 месеца.

С измененията изрично задължение за работодателя става освобождаването от работа на бременна работничка или служителка за извършване на медицински прегледи, когато е необходимо те да бъде извършвани през работно време.

Въвеждат се допълнителни изисквания, за да се гарантират равни права и задължения на работещите на непълно работно време и на срочни трудови договори като на работещите на пълно работно време и безсрочен трудов договор.

В проекта на закон са предвидени промени, изчерпателно регламентиращи елементите на трудовия договор. С тези промени се определят страните по договора; мястото на работа; характера на работата; датата на сключването му и началото на неговото изпълнение; времетраенето на трудовия договор; размерът на редовния, удължения и на допълнителните платени годишни отпуски; еднакъв срок на предизвестие и за двете страни, при прекратяване на трудовия договор; основното и допълнителните възнаграждения с постоянен характер и периодичността на тяхното изплащане; продължителността на работния ден или седмица.

Във връзка с настъпилите промени, свързани с въведените гъвкави форми на работно време, както и с поетите ангажименти по ратифицираните конвенции на Международната организация на труда, с проекта се предлага в продължителността на седмичната почивка да бъде включена и регламентираната междудневна почивка от 12 часа.

В случаите на подневно изчисляване на работното време продължителността на работната седмица не може да надвишава 48 часа, сочи проектът.

При сумирано изчисляване на работното време, при работа в производства с непрекъсваем процес и при промяна на смените непрекъснатата седмична почивка ще бъде не по-малко от 36 часа, като досега тя е била 24 часа.

Въпросите, свързани с осигуряването на стабилност на трудовите правоотношения, при промяна в собствеността на предприятията също получават нова регулация. При тях и в случаите на масово уволнение работодателят ще бъде длъжен да проведе консултации и да положи усилия за постигането на споразумение с представителите на работниците и служителите. Тези консултации ще се провеждат по ред, установен в колективния трудов договор.

Основна цел на предлаганите изменения е уреждането на онези страни на трудовите отношения, за които са поети задължения в изисквания на Европейската комисия и МОТ.

Текстът на законопроекта е изготвен от работна група с участието на експерти от министерствата на труда и социалната политика, здравеопазването и икономиката, както и социалните партньори и е обсъден на Националния съвет за тристранно сътрудничество.