Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че обявената от президента дата за изборите на 4-ти април е била абсолютно неаргументирана, но въпреки това ГЕРБ ще се съобрази, съобщи БНТ.

Всъщност абсолютно без всякакви аргументи беше обявена тази дата. Каква аргументация може да даде президентът, че иска висока избирателна активност , при положение, че изолира католическата и арменската общност, че изолира децата, които ще бъдат с родителите си във ваканция, кое ще ги накара да се върнат в своята избирателна секция, за да гласуват.

Това, което се внушава от президента, че едни резултати, които още не знаем какви са, са манипулирани и едни избори, които още не са проведени, са манипулирани, това е тежък удар върху демокрацията, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

ГЕРБ и ОП с решение как ще гласуват карантинираните

ГЕРБ и ОП с решение как ще гласуват карантинираните

Личните карти с изтекъл срок ще са валидни пред ЦИК

Припомняме, въпреки че датата за изборите се очерта като основен проблем в публичното пространство, консултациите си президентът Румен Радев не свика с конкретно посочване на тази цел. Самите консултации преминаха и наложиха други теми за разискване, включително и технологията на изборния процес - машинният вот, видеонаблюдението в секциите, гласуването на карантинираните български граждани и др.

Консултациите обаче бяха белязани от редица изречени обвинения между политическите лидери и Румен Радев, като градусът на напрежението между държавния глава и ГЕРБ още в началото се повиши сериозно и завърши с обвинението, изречено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че Румен Радев, че участва във внушенията, с които подкопава доверието изобщо в изборния процес.

Борис Ячев: Ако Радев се грижеше за българите в чужбина, изборите трябваше да са през май

Борис Ячев: Ако Радев се грижеше за българите в чужбина, изборите трябваше да са през май

Цели се миниране на изборния процес...

На 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов настоя на "казана дума, хвърлен камък" и попита кой диктува датата на изборите на президента.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

Последна, на 13 януари, Румен Радев беше срещата с представители на ръководствата на политическите партии "Движение 21", "Движение България на гражданите" и "Волт".

Консултациите с БСП започнаха със заявка от лидерът на БСП Корнелия Нинова, че няма конфликт между партията и президента. По отношение на изборите тя заяви, че машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки консултациите са закъснели, а президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

От ДПС обявиха, че ще дадат своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог. Карадайъ запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване.

По-късно на срещата дойдоха представители на партия "Атака". и поискаха да бъде извършен одит на "Информационно обслужване".

Ден преди обявяването на датата за парламентарни избори, от ГЕРБ настояха за насрочване им възможно най-скоро. Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова проблемът на изборите би бил епидемичната обстановка.

В тази връзка председателят на ЦИК Александър Андреев заяви вчера, че от ЦИК са готови за изборите, но чакат здравния протокол.

Политологът Кънчо Стойчев каза, че не датата, а легитимността била ключова за изборите.

По-късно лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че се е готвел за избори през целия мандат.

А от "Изправи се.БГ" одобриха датата 4 април.

На 15 януари лидерът на НФСБ заяви, че ГЕРБ и Радев са в един отбор. По думите му манипулации на изборите е имало и ще има.