Въпреки повишаването на цените на млечните продукти през второто тримесечие на годината, увеличаването на запасите продължава да се отразява неблагоприятно на световния пазар. Това показва редовният доклад на холандската Rabobank за периода, цитиран от електронното издание DairyNews. 

Фермерите по цял свят започнаха да реагират на задържалите се дълго ниски изкупни цени на млякото чрез забавяне на темпото на разширяване на производството, а това доведе до рязък спад на излишъка при износа. 

Независимо от нарастването на търсенето от Китай през първата половина на годината, слабите икономически показатели, ниските цени на петрола и геополитическите фактори продължават да потискат търсенето на млечните продукти в много световни региони, отбелязват експертите на финансовата институция.

Световните запаси продължават да се увеличават, а според оценките на анализатори текущите запаси надхвърлят средното си ниво за последните 5 години с 6,4 млн. тона млечен еквивалент, което представлява около 7,5% от годишната търговия с млечни продукти. 

От Rabobank запазват прогнозата си, че цените ще започнат да се повишават през първата половина на 2017 г., но тя може да бъде поставена под въпрос заради големите запаси и слабото търсене. Освен това решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, което обезценява еврото, ще повиши конкурентоспособността на европейските продукти на международните пазари. 

„Засега очакваме цените да се повишат през 2017 г., но те ще бъдат изложени на риск от продължаващия спад на търсенето, свързан с ниските цени на петрола, с търговските забрани и свиването на възможностите на потребителите на развиващите се пазари”, коментира авторът на тримесечния доклад Кевин Белами, цитиран от sinor.bg.