Най-малко петима души са загиналите, след като Русия преприе поредица от атаки с ракети и дронове срещу десетки украински области. Това съобщи украинската армия, цитирана от "Ройтерс".

Най-новото нападение идва ден след най-мащабната въздушна атака на Москва срещу Украйна.

Двама души загинаха, след като хотел беше "заличен" в Кривой Рог в централната част на страната. Други двама загинаха при атаки с дронове срещу град Запорожие, източно от Кривой Рог.

Системите за противовъздушна отбрана на Киевска област бяха задействани няколко пъти през нощта, за да отблъснат ракети и дронове, насочени към украинската столица.

Вчера Русия изстреля над 200 ракети и дронове, убивайки най-малко седем души и повреждайки енергийната инфраструктура при нападение, осъдено от президента на САЩ Джо Байдън като "възмутително".

Forbes: Само за ден Русия удари по Украйна с ракети за $1,3 млрд.

Forbes: Само за ден Русия удари по Украйна с ракети за $1,3 млрд.

Кремъл продължава с тактиката си за удря по граждански цели

Анализатори от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната заявиха, че на Москва "вероятно ѝ липсва отбранително-промишлен капацитет, за да поддържа редовно масирани удари в подобен мащаб".

Няколко руски военни блогъри, като провоенния колектив под името "Рибар", нарекоха атаките на Москва "отмъщение" за изненадващото нахлуване на Украйна на територията на Русия - първото подобно действие след Втората световна война.

Вчера Кремъл се зарече, че ще има отговор на действията на Украйна в Курска област, но три седмици след нахлуването Киев твърди, че продължава да настъпва. Москва посочва, че продължава да нанася удари срещу украинските войски на своя територия, но все още не е в състояние да ги отблъсне.

Размерът на днешните атаки и цялостното им въздействие не бяха известни веднага, но военновъздушните сили на Украйна заявиха, че са засекли изстрелването на няколко групи дронове и излитането от руските летища на стратегическите бомбардировачи Ту-85 и свръхзвуковия прехващач МиГ-31.

Кремъл отрича да атакува цивилни във войната, която президентът Владимир Путин започна през февруари 2022 г.

С над 100 ракети и 100 дронове Русия атакува енергетиката на Украйна
Обновена

С над 100 ракети и 100 дронове Русия атакува енергетиката на Украйна

Втора руска атака по въздух по Украйна днес

Руското министерство на отбраната заяви, че при вчерашните удари на силите му са били поразени "всички определени цели" в критичната енергийна инфраструктура на Украйна.

Кривой Рог, Киев и централните и източните области на Украйна бяха под тревога за въздушни нападения през по-голямата част от нощта.

Двама цивилни може да са все още под развалините на хотела в Кривой Рог, а петима са ранени при атаката, съобщи Сергей Лисак, губернатор на Днепропетровска област.

В града са нанесени щети и по шест магазина, четири високи сгради и осем автомобила.

В Запорожие двама души бяха убити, а четирима бяха ранени през нощта, докладва Иван Фьодоров, губернатор на Запорожка област.

Късно тази сутрин украинските военновъздушни сили в редовния си доклад заявиха, че руската армия е обстреляла различни области на Украйна с:

- 3 ракети Кинжал, тип Х-47, изстреляни от Миг-31к от Липецка област

- 1 ракета "Искандер-М", изстреляна от Крим и още един "Искандер" от Воронежка област.

- 5 крилати ракети Х-101, изстреляни от бомбардировачи Ту-95 от въздушното пространство на Волгоградска област.

- 81 ударни безпилотни летателни апарати тип "Шахед"

Свалени са били всичките 5 крилати ракети Х-101, както и дроновете.

Десет дрона са загубени, като е възможно да са паднали на територията на Украйна, но и извън нея. Украинците твърдят, че единият дрон е навлазъл във въздушното пространство на Беларус .