Китайските държавни медии съобщават, че най-малко 20 души са загинали и 17 са в неизвестност при наводнения, засегнали планините около столицата Пекин, предават Асошиейтед Прес и Ройтерс.

Пекин и близките градове ускориха спасителните и възстановителните дейности във вторник, след като дъждове и широко разпространени наводнения, причинени от ефектите на тайфуна Доксури, прекъснаха комуналните услуги и доставките на храна и отнеха живота на най-малко 20 души.

Пекинският окръг Фангшан заяви, че ще използва хеликоптери, които да осигурят храна, питейна вода и други спешни доставки на селата в планинските райони, които са откъснати.

В близкия Тиендзин, който периодично страда от сериозни валежи напоследък 35 000 души бяха евакуирани от домовете си, а местното правителство укрепи речните брегове и засили инспекцията и ремонта на електропроводи, вода и комуникационни линии.

Броят на жертвите в Пекин нарасна до 11 във вторник, като 13 души все още са в неизвестност, докато в съседната провинция Хъбей девет души загинаха, а шестима са в неизвестност.

Сезонните наводнения връхлитат големи части от Китай всяко лято, особено в полутропичната южна част на страната. Някои северни региони обаче тази година съобщиха за най-лошите наводнения от 50 години насам.

 Евакуираха десетки хиляди от Пекин след проливни дъждове и наводнения

Евакуираха десетки хиляди от Пекин след проливни дъждове и наводнения

спряни са стотици полети и са наводнени стотици пътища след тайфуна Доксури