Спасители претърсват водите край Гърция в четвъртък в мащабна спасителна операция, като надеждите за намиране на оцелели след корабокрушението, което отне живота на най-малко 79 души, в едно от най-смъртоносните подобни бедствия в Европа през последните години, намаляват, предава Ройтерс.

Смята се, че стотици хора са намирали в претъпкан малък рибарски кораб, който се е преобърнал в международни води на около 50 мили (80 км) от южния крайбрежен гръцки град Пилос рано в сряда, докато е била наблюдавана от гръцката брегова охрана.

След зазоряване в четвъртък, кораб на бреговата охрана отплавал от близкия пристанищен град Каламата с телата на загиналите . До ранните часове на днешния ден оцелелите там са 104, а смъртните случаи - 79.

Властите казаха, че не е ясно колко души е имало на борда на плавателния съд и те проучват данни от една европейска благотворителна организация за спасяване, според която може на борда може да е имало 750 души на дългия от 20 до 30 метра кораб.

Международната организация по миграция към ООН каза, че първоначалните доклади сочат, че на борда е имало до 400 души.

Правителствени служители казаха, че корабът е потеглил от либийското пристанище Тобрук, но добавиха, че мигрантите на лодката упорито са отказвали предложения за помощ от гръцките власти.

"Останахме до него, в случай че се нуждаеше от нашата помощ, която те бяха отказали."

Снимки от въздуха, разпространени от гръцката брегова охрана, показват десетки хора на горната и долната палуба на лодката, гледащи нагоре, някои с разперени ръце, часове преди да потъне.

В Каламата са арестувани трима души за трафик на хора.

В Гърция е обявен тридневен траур, а предизборната кампания е временно преустановена. Все още не е ясно дали дебатът на партийните лидери по телевизията ще се проведе в четвъртък вечерта, както е предвидено.

Миграцията и сигурността на границите са едни от ключовите въпроси в предизборния дневен ред на Гърция. Страната е в челните редици на миграционната криза в Европа от 2015 г., когато стотици хиляди хора от Близкия изток, Азия и Африка пропътуваха хиляди километри през континента с надеждата да поискат убежище.

ООН: Рекордни 110 милиона души по света са принудително разселени

ООН: Рекордни 110 милиона души по света са принудително разселени

Един на всеки 74 души в момента е разселен