GSM-оператор на БТК Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е решила на заседание късно снощи да даде лиценз за трети GSM-оператор на БТК без търг, съобщи Дарик Радио тази сутрин.
Предложението за издаване на лиценза е на Агенцията за приватизация и е свързано с договора за раздържавяване на 65% от компанията, който подписа “Вива Венчърс”.
Припомняме, че по-рано вчера, в края на официалното си посещение в Рим, вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев обяви, че очаква това решение на комисията за даване на лиценза без търг.

ПО-КЪСНО ОБАЧЕ Дневник цитира изявлението на председателя на КРС Георги Александров по БНТ, според когото Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) продължава работа по искането на БТК да получи лиценз за трети GSM-оператор.
Той посочва, че за окончателното си решение по казуса комисията трябва да получи допълнително информация от няколко държавни ведомства.
По думите му до месец и половина тази информация може да бъде събрана и тогава КРС ще се произнесе дали БТК трябва да получи лиценз, или е необходимо да се насрочи търг или конкурс за трети GSM-оператор.

КОМИСИЯТА НЕ ОТКАЗВА НА ТЕЛЕКОМА и приема, че той има право на GSM лиценз без търг или конкурс, каквато възможност дава законът за приватизацията. В същото време КРС поставя редица условия, преди да вземе окончателното си решение и да издаде лиценза.
КРС трябва да пита Министерството на транспорта и съобщенията какво представлява GSM-услугата и дали има конфликт със Закона за далекосъобщенията, където е записано, че оператори - свързани лица, не могат да бъдат лицензирани за услуги от един и същ вид дейност, каза Александров.
Това се налага, защото БТК има пакет акции в "Мобиком", който също предоставя мобилна гласова услуга, с друг вид технология, но все пак по текст от наредба на министерството тези услуги не са разграничени като отделни, добави председателят на комисията.
В КРС смятат, че такова разграничение или трябва да бъде направено, или КРС няма да има право да издаде лиценз.

Комисията ще иска и становище от Министерския съвет по текстове в Стратегията за приватизация на БТК, добави Александров. Комисията не е участвала в преговорите за продажбата на телекома и до този момент на нея не й е предоставен договорът за приватизация.
В КРС искат да имат конкретни факти от договора, както и да знаят подхода, който е бил приет при преговорите, за да са наясно дали са налице всички предпоставки за издаването на лиценз без търг или конкурс.

Въпреки противоречивостта на информациите двама депутати коментираха варианта, при който третият GSM-оператор е даден на БТК:

Първото, което е най-странно, е, че и сделката за БТК, и даването на лиценза за трети GSM-оператор, се случват все по вечерно време.
Твърде интересна практика в днешно време такива важни неща, за които трябва да има голяма публичност, прозрачност и наблюдение от страна на медиите и обществото, да се договарят все нощем.
Това заяви в коментар на случилото се БСП-депутатът Михаил Миков.
Според него комисията да наруши закона натискът е бил прекалено голям и тя го е сторила по вечерно време.
И в медиите, и в поведението на министрите Николай Василев и Лидия Шулева пролича откъде е най-големият натиск. Явно тази сделка е прекалено свързана с интересите на някои среди от това правителство, заявява още Миков, добавяйки, че БСП е подала сигнал в прокуратурата и оттук нататък тя трябва да си свърши работата.
Според депутата след това решение сигурно ще има намаляване цените на мобилните разговори, но от сделката на БКТ ще се вдигнат цените на стационарните телефони и това ще го изпитат много повече български граждани, отколкото са тези, които ползват мобилни телефони.

От своя страна председателят на парламентарната Kомисия по икономическата политика Валери Димитров подчерта, че това решение е непълно очаквано, тъй като то е съобразено с юридическата логика, със съотношението между двата закона – Закона за приватизацията и Закона за далекосъобщенията.
Ако подходим обективно и безпристрастно, с този казус може да се справи и студент по право, изтъква Димитров, цитиран от Дарик Радио.
Той уточнява, че Законът за приватизацията в частта за далекосъобщенията е специален и има приоритет пред Закона за далекосъобщенията, който съдържа общия режим.
Така че от тази гледна точка това е едно нормално и очаквано решение. Не виждам нищо нередно в това, казва още НДСВ-депутатът.