Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа си на суровини за българския пазар. Това стана ясно на среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите във Велико Търново, съобщи БНР.

Това е първата среща между двете асоциации. Предвижда се двустранно сътрудничество за увеличаване на вноса у нас на украинско сурово, сухо и кондензирано мляко, които са по-евтини от българските.

По думите на Арсен Дидур от Украинската асоциация на млекопреработвателите в България и сега се внасят на суровини от украински предприятия, които са проверени от Европейската ветеринарна комисия. "През 2023 година ние сме доставили от Украйна в България 2500 тона сухо мляко. Украйна е в състояние да достави 5000 тона сухо мляко в България. Можем да доставим над 2000 тона кондензирано мляко. Ако България има нужда и е готова, можем да доставим и други видове продукция", обясни той.

Земеделският министър иска помощ от Брюксел заради вноса на слънчоглед от Украйна

Земеделският министър иска помощ от Брюксел заради вноса на слънчоглед от Украйна

Вътев е поставил и въпроса с дъмпинга на цените заради украинското сухо мляко

Пламен Ангелов от Управителния съвет на Българската асоциация на млекопреработвателите коментира, че преработвателите в страната ни изкупуват суровото мляко на фермерите у нас, но то не стига. "Поне 30% има недостиг на качествено сурово мляко, на суровина, която не се произвежда вече от българските животновъди", уточни той.

За следващия месец е насрочена онлайн среща между служебния земеделски министър на страната ни Георги Тахов с украинския му колега Микола Солски, който се разследва за незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Сред предвидените теми е и увеличенаването на вноса на украински суровини за българската млекопреработвателна индустрия.

МЗХ засече единични опити за заобикаляне на режима за внос на зърно от Украйна

МЗХ засече единични опити за заобикаляне на режима за внос на зърно от Украйна

Украинската страна предприема до две седмици мерки срещу отговорните фирми