"Възраждане" посочва, че 38 родителски организации са се подписали в подкрепа на промените в Закона за предучилищно и училищно образование. Прочита на изпратения от "Възраждане" документ обаче показва, че подписката е подкрепена от 15 организации, а останалите до 38 са регионални подразделения на една от тях - БРОД.

Най-долу на текста можете да видите изброени организациите. 

Родителските организации изпращат отворено писмо до Генералния секретар на ООН, Председателя на Европейския парламент, председателите на политическите групи в Европейския парламент, председателя на Европейската комисия, председателя на Народното събрание, председателите на парламентарно представените партии, министъра на образованието и науката, в което изразяват подкрепата си за законовите промени, които ограничават разпространението на информация, свързана с ЛГБТИ тематиката в системата на образованието.

"Възраждане" отбелязва, че в документа първо се оборват всички твърдения на критиците на закона. Организациите отхвърлят като неверни твърденията, че тези изменения нарушават основни права, закрепени в Конституцията на България, Европейската харта за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека. Цитират се чл. 39 и чл. 41 от Конституцията, според които правото на информация може да бъде ограничено, когато това е необходимо за защита на обществения ред и се прави в името на обществения интерес. Организациите се позовават и на постановления на Конституционния съд, според които правото на информация и свобода на изразяването могат да бъдат ограничени в случаите, когато се защитава общественият интерес.

Възраждане обвини ЕК в опит за намеса във вътрешните ни работи

Възраждане обвини ЕК в опит за намеса във вътрешните ни работи

Партията няма да остави българските деца на европейските институции

Те се обявяват за спазването на действащото законодателство, в което ясно са въведени ограничения по отношение на разпространението на информация, свързана със сексуална различност сред малолетни и непълнолетни лица. Възрастовото ограничение е обособено в понятието "дееспособност". Съгласно чл..3 от Закона за децата и семейството пълна дееспособност се придобива на 18 г., а лицата между 14 и 18 г. имат ограничена дееспособност. Това означава, че децата и младежите не разполагат с необходимата умствена, емоционална и психическа зрялост за възприемането на определени теми, особено такива, свързани със сексуална ориентация и идентичност, отбелязва се в отвореното писмо.

Родителите припомнят на международните организации, че България е суверенна държава, която има право и задължение да регулира общественото образование и морала в съответствие със своите национални интереси и правен ред.

Организациите припомнят и че на 31 юли миналата година в деловодството на Народното събрание са внесли искане за референдум по темата.

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Според преброяването им 887 са вече учителите

"Промените в българското законодателство, свързани със забраната на ЛГБТИ тематиката в образованието, са напълно законни и обосновани както от Конституцията, така и от международна гледна точка. Те представляват мярка за защита на обществения интерес и право на децата на подходящо развитие в съответствие с техните възрастови и психо-емоционални характеристики", изтъква се в документа като заключение.

Припомняме, че по-рано този месец депутатите забраниха пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Държавният глава обаче отказа да предприеме такава мярка.

Местната организация на Възраждане във Варна публикува списък с учители, които подкрепят лгбт пропагандата в училищата. МОН излезе с официална позиция по казуса, в която подчерта, че няма да допусне репресия към учители, ученици и родители.

ЕК иска обяснение от МОН за забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата

ЕК иска обяснение от МОН за забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата

Даден е срок от 2 седмици на МОН

Организациите, подкрепили обръщението: 

  • "Национално сдружение за закрила на българските деца и семейства" 
  • НГИ "Граждани в защита на семейството и децата"
  • "Свободата е отговорност"
  • "Да запазим българското семейство"
  • "За националното достойнство"
  • "Обществен съвет - Благоевград"
  • Национално сдружение за децата и семействата"
  • "Сливен - да запазим българското семейство"
  • "Движение българско семейство"
  • "Протеста Благоевград"
  • "Информирани родители"
  • "Национална група за децата и семействата на България"
  • НГИ "Системата ни убива"
  • "Разград е против вмешателството в семействата"
  • "Българският род обединен за децата - БРОД" и неговите подразделения в градовете: Кърджали, Перник, Враца, Добрич, Ямбол, Видин, Велико Търново, Стара Загора, Кюстендил, Шумен, Благоевград, Пловдив, Смолян, Русе, Варна, Дупница, Бургас, Кресна, Банско, Разлог, Петрич, Плевен, Сливен.