Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) избра своя нов ректор, съобщават от Висшето училище.

Проф. Димитър Димитров бе преизбран на поста. Това стана по време на заседание на Общото събрание на висшето училище. Той бе избран с 309 гласа от общо 337 гласа.

Той започва своя втори мандат начело на висшето учебно заведени. Димитров беше единственият кандидат за поста.

Проф. д-р Димитър Панайотов Димитров е български учен-икономист в сферата на отбранителната икономика и сигурността. Завършва ВИИ "К. Маркс" - София (1983-1988) г. със специалност "Икономика и управление на промишлеността". Ректор на Университета за национално и световно стопанство от декември 2019 г. Проф. Димитров е бил декан на факултет "Икономика на инфраструктурата" на УНСС в периода ноември 2015-ноември 2019 г. Ръководител е на катедра "Национална и регионална сигурност" от 2007 г.

Има множество научни специализации сред които в CESS, Грьонинген, Холандия, BICC, Бон, Германия, MIIS - CNS, Монтерей, САЩ, Мюнхен, Брюксел, Женева, Антверпен, Стокхолм, Никозия, Сиатъл, Букурещ, Виена и др. Има издадени над 104 публикации в областта на икономика на отбраната и сигурността, икономическия анализ в отбраната, защита на критичната инфраструктура и ядрена сигурност.

Ръководител е на множество проекти за модернизация на висшето образование, сред които проект "Икономическото образование в България 2030". Председател е на Националната мрежа за решения за устойчиво развитие SDSN Bulgaria и ръководител за България на Европейския университет ENGAGE.EU. Работи активно по Националната научна програма "Сигурност и отбрана". Създател на единствената в света международна магистърска програма "Ядрена сигурност" , към катедрата, която ръководи "Национална и регионална сигурност".

Новият ректор на СУ "Св. Климент Охридкси" е Проф. д-р Георги Вълчев
Обновена

Новият ректор на СУ "Св. Климент Охридкси" е Проф. д-р Георги Вълчев

Той спечели на балотаж