За втори път в рамките на няколко часа финансовият министър Петър Чобанов опроверга апокалиптичните твърдения на политици и някои икономисти от последните дни, че в държавните финанси се отваря огромна дупка.

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева. Не такава беше ситуацията през февруари 2013 г., когато фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. Тогава имаше основание да се притесняваме, но сега не е така” - това заяви Петър Чобанов в интервю за предаването „12 плюс 3” на БНР.

„Свидетели сме на истерично говорене, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка” в бюджета” коментира още Чобанов. Според финансовия министър дефицитът, който отчитаме за април има логично обяснение и е свързан с увеличението на капиталовите разходи и усвояването на евросредствата.

„514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, това е така, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите”, уточни министър Чобанов. Той посочи, че оценката на ЕС за работата на правителството по отношение на еврофондовете е видна от вчерашните препоръки на ЕК.
„Тази година отпадна препоръката за ускорено усвояване на евросредствата и това е показателно за нашите усилия в тази област” - допълни Чобанов.

В отговор на въпрос за работата на приходните администрации министър Петър Чобанов коментира, че оценката за работата им е свързана с резултатите и посочи за пример, че по отношение на задържаното ДДС на бизнеса от НАП в началото на мандата на правителството размерът е бил 350 млн. лв., а сега е само 160 млн. лева. Петър Чобанов още веднъж подчерта, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на НАП и АМ.

„Агенция „Митници” за второто полугодие на миналата година събра 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. Това е показателно за дейността на митниците” - допълни Чобанов. Освен това АМ, съвместно с МВР, от началото на годината са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, а това е много повече от задържаното количество за минали години. Затова, според Петър Чобанов, ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабандата.

„Гръцкото влияние върху българската икономика ще намалее и повече български граждани ще предпочитат да почиват на нашето Черно море, а не в Гърция”. Така финансовият министър коментира спекулативното публично говорене за „гръцки сценарий” в нашата страна. Министър Чобанов заяви, че „фискалната политика поражда рискове, но е важно как те се управляват”. Той е категоричен, че няма опасност от необходимост за актуализация на бюджета, както и няма нужда от спешни планове за „спасяване” на държавата.

По актуалния проблем в областта на спешната медицинска помощ министър Чобанов счита, че „първо трябва да се види истинското състояние на системата, да се провери дали няма вътрешни резерви и тогава държавата също може да помогне. Той припомни, че правителството чрез Публичната инвестиционна програма вече е отделило 12 млн. лв. за изграждане на спешни центрове в страната.

По-рано днес, в интервю за вестник „Телеграф”, Чобанов бе категоричен че „от края на май 2013 г. до края на 2013 г.  държавният дългът се е увеличил с 550 милиона лева”, което не представлява ударно увеличение на дълга.