Европейската комисия няма да спира парите на България заради проекта „Южен поток". Това увери говорителката на европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан - Ширин Уилър, цитирана от TV7. Тя успокои, че няма данни комисията да готви блокиране на средства за България заради проекта, тъй като той не е свързан с европейските фондове. Уилър опроверга думите на президента Росен Плевнелиев, който вчера в Полша лансира подобна хипотеза.

Припомняме, Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради несъобръзяването й с европейските изисквания във връзка с изграждането на „Южен поток". Комисията е поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта.

„Трябва обаче да се има предвид, че основен приоритет за Европейската комисия е спазването на законите и ако има установени нарушения, по който и да е проект, ние сме длъжни да вземем мерки", категорична е Уилър.

Тя потвърди, че комисията е спряла плащания по Оперативна програма „Регионално развитие" и уточни, че става въпрос за части от нея, които се отнасят за градското развитие и туризма.

По думите на Ширин Уилър това не е процедура срещу България, а предпазна мярка.
„Ние открихме някои сериозни слабости и нарушения по отношение на контрола и управлението на средствата. Поискахме от българските власти до два месеца да ни представят какви мерки са взели", каза говорителката на комисаря по регионалната политика.