България има нужда от национална детска болница. Това заяви бившият здравен министър проф. Христо Хинков пред bTV.

Той обясни, че частната болница "Мама и аз" е много старт проект, който се движи много тромаво поради различни причини. Частната инициатива е много по-гъвкава и попълва дупките, които не може да осигури държавата откъм педиатричните грижи, посочи проф. Хинков. Ключът за разрешение на въпроса е в парламента и парламентът да реши дали националната детска болница е приоритет, подчерта той.

ПП-ДБ дават на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

ПП-ДБ дават на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Делян Пеевски пита кой подведе служебния кабинет и чии лобистки интереси обслужи?

Той смята, че една частна болница, ако не ползва публичен ресурс, може да се построи за 2 години. "Има нужда от педиатрични отделения, които са към проекта на "Мама и аз", но въпросът е в това, че не са равнопоставени двата проекта - на частната и на държавната национална детска болница", коментира проф. Христо Хинков.

Търговска лига сменя името, но иска да строи болницата, макар и без детските легла

Търговска лига сменя името, но иска да строи болницата, макар и без детските легла

Той твърди, че целта не е била създаването на национална частна детска болница

Проф. Хинков добави, че проектът дошъл при него в края на мандата му и решил да го отложи, за да може друг здравен министър да реши такъв сложен въпрос. "Нямаме полезен ход и не можем да спрем изграждането на частната инвестиция. След като президентът и премиерът се намесиха самият инвеститор ще преосмисли решението си само за строеж на многопрофилна болница без педиатрично отделение", изтъкна проф. Христо Хинков.

Той смята, че решението не е в това да се спре инвестицията на частния инвеститор за детска болница, да се ускори изграждането на държавната болница. "Има натиск и искане за частна детска болница, защото има инвеститор, средства, документация и на практика Министерство на здравеопазването трудно може да откаже разрешението за проекта "Мама и аз". Инвеститорът е в пълното си право да иска такова разрешение", категоричен бе проф. Христо Хинков.

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Няма саботаж на проекта, според председателя на Българската педиатрична асоциация

Той допълни, че въпросът за нова частна болница стои открит и е решение на НЗОК дали ще сключи договор за новострояща се болница. Новият здравен министър Галя Кондева няма полезен ход и не може да откаже строителството на такъв тип инвестиция - за нова частна детска болница, изтъкна проф. Хинков.

Припомняме, че една от заявките на здравния министър Христо Хинков бе да наложи мораториум върху разкриването на нови болници в страната, докато не се изготви нова национална здравна карта. Това негово предложение бе отхвърлено обаче от мнозинството в 49-то Народно събрание, тъй като ГЕРБ се обявиха против.

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Партията мълчи по повод изграждането на частната детска болница в София