Европа върви обратно към рецесия. Това посочва в специален доклад кредитната агенция Standard & Poor's, информира money.bg.

В доклада на агенцията, озаглавен "Европейска икономическа перспектива: Обратно към рецесията", се отбеляза, че най-важните икономически индикатор от миналия месец продължава да обрисуват мрачна европейска икономическа картина.

"Наближаващата европейска рецесия първо се задържа и развива в Испания, Португалия и Гърция, като сега икономическите проблеми се разпространяват и към сърцето на еврозоната - Франция и Германия", заявява главният икономист на S&P за Европа Жан-Мишел Сикс.

Той посочи, че агенцията отново е понижила своите прогнози за следващата година за реалния БВП на Франция, Германия и Италия.

"Сега ние очакваме мека рецесия през първата половина на 2012 г. в еврозоната, последвана от умерено повишение на растежа през втората половина на годината", заявява Сикс и подчертава, че прогнозата за мека рецесия се оценява от агенцията с вероятност около 60%, докато сценария за по-тежка рецесия се оценява с вероятност около 40%.

Припомняме, в началото на октомври зам.-председателят на ЕК Оли Рен заяви, че има сериозна опасност от нова рецесия в Европа. Прогнозите са много мрачни. Според прогнозата на Комисията възстановяването на икономиката на ЕС е в застой. Силно влошеното доверие се отразява на инвестициите и потреблението, забавеният ръст на световната икономика пречи на износа, а спешно наложилата се бюджетна консолидация е тежест върху вътрешното търсене, коментира тогава Оли Рен.