Най-малко 23 души са били убити в Афганистан въпреки съобщението за прекратяване на огъня от враждуващите страни, според официални представители. Близо 40 други са ранени при различните инциденти от четвъртък. По-голямата част от инцидентите са атентати, а не резултат на директни атаки.

Талибаните обявиха тридневно прекратяване на огъня в чест на мюсюлманския празник Курбан байрям. Правителството отвърна със същото.

През първия ден обаче в столицата на северната провинция Кундуз при експлозия на мини бяха убити най-малко двама цивилни и 14 други ранени, потвърдиха двама провинциални служители. В южната провинция Кандахар най-малко седем цивилни бяха убити, а трима други - ранени при две експлозии, причинени от наземни мини, каза говорителят на провинциалната полиция пред местната телевизия Tolonews.

Талибански бойци нападнаха контролно-пропускателен пункт в окръг Гайлан в провинция Газни, заяви говорителят на губернатора на провинцията Уахидула Джумазада.

На втория ден най-малко 12 поклонници, включително имама, бяха убити и 15 други ранени след взрив в джамия в област Шакар Дара в провинция Кабул. Талибаните отрекоха тяхното участие. Губернаторът на южна провинция Урузган Мохамад Омар Ширзад заяви, че талибанските бойци са нарушили прекратяването на огъня, като са извършили две атаки срещу конвой за сигурност на магистралата Кандахар-Урузган и в град Тарин Кот, оставяйки жертви. Взрив на бомба край пътя уби един член на проправителствените сили и рани друг в западната провинция Гор, потвърди заместник-началникът на полицията на провинцията Найк Мохамад Найкзад. Един войник е убит, а трима други са ранени при друг взрив на крайпътна бомба в квартал Тагаб в провинция Каписа, каза говорителят на провинциалната полиция Шайек Шориш.

На третия ден полицай и двама цивилни са ранени, след като бомба е ударила полицейско превозно средство в квартал Суроби в Кабул, съобщи говорител на полицията. Освен това няколко пилона с електричество бяха взривени от неизвестни нападатели в столицата Кабул и северната провинция Парван.

Все още никоя група не е поела отговорност за инцидентите.

Говорителят на министерството на отбраната Фауад Аман обаче заяви, че талибаните са нарушили прекратяването на огъня, като са извършили атаки срещу хората и афганистанските сили в няколко провинции.

Над 200 загинали и ранени при атентата срещу училище в Афганистан

Над 200 загинали и ранени при атентата срещу училище в Афганистан

Все още се издирват изчезнали деца

Междувременно правителството и талибанските преговарящи за мир се срещнаха в Катар след дълга пауза, обявиха двете страни в петък, като е обсъдено ускоряването на преговорите.