Сегашният курс на американската администрация срещу Иран е равносилен на бедствие, което президентът Доналд Тръмп навлече сам на себе си. Тази позиция е изложена в изявление, публикувано в четвъртък от бившия вицепрезидент Джоузеф Байдън, който се стреми да бъде номиниран за кандидат от Демократичната партия на президентските избори през 2020 г..

"Иранската стратегия на президента Тръмп е катастрофа, наложена от него," каза Байдън, чиято популярност е значително по-висока от тази на останалите 24 кандидати за висша държавна служба на демократите. "Америка в Близкия изток се интересува от две жизнено важни неща: предотвратяване на падането на ядрените оръжия в ръцете на Иран и гарантиране на стабилността на енергийните доставки през Ормузкия проток.

Тръмп не изключва военно нападение срещу Иран

Тръмп не изключва военно нападение срещу Иран

Това обяви американският лидер в интервю за списание "Тайм"

"Тръмп обеща, че излизането от [ядрената] сделка и налагането на санкции ще сложи край на агресията на Иран в региона. Те обаче [иранците], напротив, стават все по-агресивни", добави Байдън. "Тръмп, с напускането си от дипломацията, увеличи вероятността от въоръжен конфликт [с Техеран]. Най-малко на САЩ им трябва война в Близкия изток [САЩ]", заключи той.

Рoхани: Иран не воюва с никого, но ще се противопостави на натиска

Рoхани: Иран не воюва с никого, но ще се противопостави на натиска

"Противниците ни не са народ, а група неопитни политици, чиновници, не цяла страна"

В сряда американското министерство на отбраната съобщи за изпращането в Близкия изток на допълнителни ПВО системи, безпилотни летателни апарати и самолети за събиране на разузнавателни данни. Както е посочено в Пентагона, това ще бъде направено в съответствие с решението, обявено в понеделник, за изпращане на 1000 американски войници в региона във връзка със ситуацията около Иран.

Вижте как Иран свали американския дрон

Вижте как Иран свали американския дрон

Напрежение между Белия дом и Техеран

По-рано държавният секретар Майкъл Помпео заяви, че САЩ обмислят всички възможности за противодействие на Иран в региона, включително военните. Той даде ясно да се разбере, че Вашингтонската администрация няма да се обърне към депутатите за разрешение за провеждане на евентуални военни операции срещу Техеран, аргументирайки позицията си, като защитава американските интереси.