Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използваха безпилотни самолети, за да атакуват три населени места в района на Белгород.  Това съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков в канала си в Telegram, цитиран от ТАСС.

"Още няколко населени места са били атакувани от Въоръжените сили на Украйна с помощта на безпилотни самолети. Няма жертви, но в резултат на експлозия в частна сграда, покривът е напълно унищожен. В село Новопетровка дрон се разби в двуетажна жилищна сграда, в резултат на което част от сградата е напълно разрушена", пише губернаторът. 

Също в град Шебекино два автомобила са пострадали в резултат на атака с дрон.

Русия ограничи достъпа до райони  на  Белгородска област по границата с Украйна

Русия ограничи достъпа до райони на Белгородска област по границата с Украйна

Забраната важи за 14 района

Припомняме, че Русия ограничи достъпа до райони на Белгородска област поради тежките атаки от украинските сили.

Ограниченията включват изграждането на контролни пунктове, забрана за досртъпа на обществен транспорт и предварително уведомяване на местните власти за необходимостта от посещение.

Входът ще бъде разрешен само за пълнолетни мъже с бронежилетки и каски, придружени от военни или местни служители. Жените и децата няма да бъдат допускани в тези зони, а имуществото охранявано ще бъде под строг контрол.

Мярката беше обявена предварително на 16 юли, а в много от тези населени места хората са евакуиарани отдавна.

В Белгородска област вече бяха затворени всички детски градини, разположени в радиус от 20 километра от границата с Украйна, съобщава "Ройтерс".

Официалният представител на Белгород Анна Куташова обясни, че причината е опасност от обстрел.

Белгородска област под украинска заплаха, няма пострадали

Белгородска област под украинска заплаха, няма пострадали

За пореден ден

Руските медии съобщиха, че затварянето на детските заведения ще засегне около 50 000 души в областта.

Украйна подлага на ежедневен обстрел и атаки с дронове южните руски гранични региони, включително Белгородска област. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на Киев са стабилизирали граничните райони през последните седмици.