Частната фирма Tanks-a-lot, базирана в Обединеното кралство, се възползва от възможността да закупи стари съветски гаубици, които някога са били част от арсенала на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин. Според уебсайта bneIntelliNews, който се позовава на съобщения от австрийски и латвийски източници, тези оръжия сега се доставят в Украйна през Балтийско море.

Отбелязва се, че в интернет са се появили снимки, на които се виждат 122-милиметрови гаубици "Гвоздика" и 152-милиметрови гаубици "Акация", а пустинният им камуфлаж ясно издава произхода им. bneIntelliNews отбелязва, че макар да има известна неяснота относно подробностите на транзита, по-специално как оръжията са се озовали в Латвия, и точният им произход да остава неясен, едно нещо е пределно ясно: крайната им дестинация е Украйна.

Изданието отбелязва, че тези оръжия са изиграли изключителна роля по време на ирано-иракската война през 80-те години на миналия век.

След падането на режима на Саддам оръжията попадат в ръцете на коалиционните сили на САЩ и Великобритания. Предполагаше се, че оръжията ще бъдат неутрализирани и унищожени, но не беше намерено ефективно решение. Вместо това те бяха върнати в Европа.

"Сега, в една заплетена история на прераждане, тези гаубици "Гвоздика" и "Акация" са предадени в Украйна, за да продължат борбата срещу своя създател", пише bneIntelliNews.

Както уточнява BulgarianMilitary, през 70-те и 80-те години на миналия ХХ век Ирак натрупва значителна колекция от тези гаубици като част от проекта си за военна експанзия. Според някои източници броят на това оборудване може да е няколкостотин.

BulgarianMilitary пише, че макар да не е ясно дали Ирак разполага с боеприпаси за запасите от съветски гаубици на Саддам Хюсеин, тази възможност не може да бъде напълно изключена. Ако Украйна се нуждае от такива боеприпаси, тя вероятно ще потърси помощта на своите съюзници.

 Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Набирането на средства ще позволи на участниците в него да заобикалят правителството

Въпреки това, както се отбелязва в публикацията, по-голямата част от 122-милиметровите боеприпаси за "Гвоздика" се намират в Сирия и Виетнам, но проблемът е, че нито една от тези страни не е проявила желание да достави оръжие на Украйна.

При 152-мм боеприпаси "Акация" се наблюдава подобна история: повечето единици са в Русия и Украйна, следвани от Беларус.

ISW: Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат

ISW: Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат

Русия заплашва и Армения за близостта й със западни страни

На бойното поле Украйна използва смесица от 155-милиметрови и 105-милиметрови снаряди на НАТО, както и 152-милиметрови и 122-милиметрови снаряди съветски дизайн.

В същото време, както пише WSJ, недостигът на боеприпаси в украинските въоръжени сили е толкова остър, че търсенето на остатъци от руски снаряди в блатата и минните полета се превръща във важен източник на боеприпаси за някои части.