Днес е ден за размисъл преди първия тур на президентските избори в Северна Македония, съобщава МКД. 

Право на глас на седмите президентски избори имат 1 814 317 избиратели.

Гласуването се провежда в 3480 избирателни секции в цялата страна. 

На 24 април избирателните секции отварят в 7 часа и затварят в 19 часа.

В деня преди изборите гласуват хора с увреждания и настанени в старчески домове, лишени от свобода, както и македонските граждани в чужбина.

Резултатите от днешния вот ще станат известни утре, заедно с резултатите от вота в страната.

Тази година, поради факта, че се провеждат двойни избори, няма прекъсване на кампанията за парламентарните избори на 8 май. Балотажът на президентския вот ще се проведе също на 8 май.

Кандидатите са 7 - настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, Стевче Якимовски, подкрепен от ГРОМ, Максим Димитриевски от партията ЗНАМ, Арбен Таравари от албанската опозиционна коалиция Вреди, Биляна Цветковска от "Левица", Буяр Османи от ДСИ и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Силяновска-Давкова и Пендаровски се сочат като фаворити.

Двама от кандидатите, Таравари и Османи са етнически албанци, което се случва за първи път.

7 са кандидатите за президент на РСМ

7 са кандидатите за президент на РСМ

Президентските избори са насрочени за 24 април. Балотаж може да има на 8 май, когато ще се проведат и парламентарни избори

Припомняме, че България бе сред темите, намесени в кампанията в Северна Македония. 

Преди три години, когато работихме с всички сили, за да променим френското предложение, имахме трудни спорове със София за запазване на македонския език и идентичност. Опозицията открито саботираше тези усилия. Някои еврокомисари, техни стратегически съюзници, които и тогава, и днес, работят по предизборната си програма, бяха открито на българска страна. В крайна сметка, по само на тях известни причини призоваха гражданите към бойкот, поради което 130 хиляди македонци в страната и кой знае още колко в диаспората изобщо не се регистрираха.

Това заяви в началото на април македонският президент Стево Пендаровски, който се бори за преизбиране като кандидат на СДСМ.

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

"Българите в Конституцията е предателство", гласи графитът

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ обявиха на България, че ще подкрепят промените в конституцията

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ обявиха на България, че ще подкрепят промените в конституцията

На срещата с тогавашния български премиер Кирил Петков

Кандидатът за държавен глава от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова заяви, че "преамбюлът на Конституцията не е телефонен указател, за да включваме всичките ни съседи в него".

От своя страна лидерът на партията Християн Мицкоски неколкократно повтори, че конституционните промени са "български диктат".

Огромната част предизборния дебат на 3 април между Мицкоски и лидера на Социалдемократическия съюз Димитър Ковачевски се състоя в спор за "българския диктат" и Европейското предложение.

На 24 април ще се проведе първият тур на президентските избори в РСМ, а вотът за парламент ще се проведе на 8 май, заедно с втори тур на президентските избори.

Столицата на Северна Македония Скопие по-късно през април осъмна с антибългарски графити и послания.

"Българите в Конституцията е предателство", гласеше надпис върху стената на кея на река Вардар - само на метри от площада на Скопие.

Въпреки че в района е пълно с охранителни камери и полицейско присъствие, никой не е забелязал извършителите, на които е трябвало много време, за да изрисуват такъв голям надпис.

ВМРО-ДПМНЕ все така против конституционни  промени под българска диктовка

ВМРО-ДПМНЕ все така против конституционни промени под българска диктовка

България има и други искания към РСМ, според Александър Николовски