Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна отбрана на НАТО, като атакува държава членка на Алианса през следващите години. Това мнение изрази новият началник на въоръжените сили на Финландия Яне Яккола, цитиран от "Ройтерс".

Според него обаче Москва може да продължи хибридните си атаки, като натиск и намеса в изборите.

Някои западни лидери, като президентът на САЩ Джо Байдън, високопоставен военен служител на Германия и министърът на отбраната на Дания, изразиха загриженост, че по-дългосрочните планове на Русия може да включват и нападение срещу НАТО.

"Разбира се, тестването на член 5 винаги е възможно, но ако предприемем правилни действия и поддържаме единство, смятам, че нападение е малко вероятно", заяви началникът на финландската армия.

Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада НАТО

Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада НАТО

"Не ние отидохме при тях - те дойдоха при нас. Това показва, че не можем да вярваме на западняците", обобщи Шойгу

Яккола, чиято работа е да следи отблизо какво прави Русия отвъд дългата граница, която споделя с Финландия, посочи, че в момента Москва е твърде заета с подготовката за новата си лятна офанзива в Украйна, за да обмисля атака срещу НАТО.

В края на миналата година самият руски президент Владимир Путин отхвърли идеята за нападение срещу НАТО като глупост. Кремъл обаче предупреди, че конфликтът между Русия и Алианса би бил неизбежен, ако европейските страни членки изпратят войски да се сражават в Украйна.

Въпреки това Яккола отбеляза, че Русия вероятно ще продължи "хибридните атаки" срещу европейски държави, под формата на заглушаване на GPS сигнали, операции за влияние и насочване на мигранти към своите съседи, включително Финландия.

Кремъл непрекъснато отрича да се намесва в избори и да използва миграцията като оръжие. Той не коментира обвиненията от Естония за заглушаване на GPS сигнали миналия месец, но преди това отрече да се опитва да разработи технология за тази цел.

ISW: Путин дава ясни сигнали, че се готви за война с НАТО

ISW: Путин дава ясни сигнали, че се готви за война с НАТО

Русия все повече се милитализира

"Гледната точка на руснаците е, че искат да предизвикат възможно най-голямо разделение в Европа, така че нашите единство и сплотеност да отслабнат", заяви Яккола.

Оглавяването на отбраната на скандинавската нация от страна на Яккола от 1 април отбеляза първата годишнина от членството на Финландия в НАТО, към който тя се присъедини заради нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Освен че се присъедини към Алианса, Финландия увеличи разходите си за отбрана, възлизащи на 2,5% от брутния вътрешен продукт през 2023 г. и 2,31% през тази година, обнови своя флот от изтребители, подписа двустранно споразумение за сътрудничество в отбраната със САЩ и работи за удвояване на производствения си капацитет на боеприпаси до 2027 г.

"Посоката на нашата отбрана и следователно на възпирането върви нагоре", изтъкна Яккола.

Русия казва, че диалогът с НАТО е "нулев", но не търси открит конфликт

Русия казва, че диалогът с НАТО е "нулев", но не търси открит конфликт

Според Александър Грушко, отношенията се влошават "предсказуемо и умишлено"