Италия официално се оттегли от мащабната инфраструктурна инициатива на Китай "Един пояс, един път", съобщава "Франс прес".

Това се случва повече от четири години, след като стана единствената страна от Г-7, която се присъедини към проекта.

По информация на в. "Кориере дела Сера" дългоочакваното решение е било съобщено на Пекин преди три дни, въпреки че нито една от двете страни не е направила официално изявление по въпроса.

Източник от италианското правителство потвърди, че Рим се е оттеглил от инициативата. Той уточни, че това е било направено по такъв начин, че "да се запазят отворени каналите за политически диалог".

Италия запазва добрите отношения с Китай и без инициативата "Един пояс, един път"

Италия запазва добрите отношения с Китай и без инициативата "Един пояс, един път"

Страната обмисля дали да остане част от китайския проект

Преди да дойде на власт през миналата година, премиерът Джорджа Мелони заяви, че решението на предишното правителство за присъединяване на страната към "Един пояс, един път" през 2019 г. е "сериозна грешка".

Критиците заклеймиха инвестиционната схема за трилиони долари като хищнически "троянски кон", насочен към купуване на политическо влияние.

През септември италианският външен министър Антонио Таяни посочи, че членството не е довело до "резултатите, на които се надявахме".

Споразумението трябваше да бъде подновено автоматично през март 2024 г., освен ако Италия не се откаже до края на тази година.

Рим обаче внимава да не провокира Пекин и да рискува отмъщение срещу италианските компании.

На срещата на върха на Г-20 в Делхи през септември Мелони заяви, че ако Рим напусне проекта, това "няма да компрометира отношенията с Китай".

Италия се разкайва за присъединяването си към "Един пояс, един път"

Италия се разкайва за присъединяването си към "Един пояс, един път"

Решението за членство в китайската инициатива било "импровизирано и ужасно"